úvod
homepage

Komentáře

článku: Dost bylo piva!

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Re: Re: Re: Re: Re: víno vs pivo, (zdeněk.reska, 13.11.2009 17:11) celé vlákno | reagovat
Jen stručně a krátce,
1. Jsem taky původem Moravák, ale v dokladech mám občanství časké
2. 20 nebo 78 litrů, to je přece úplně jedno. Je rozdíl mezi hobby a řemeslem, na to jste trošku pozapomněl.
3. Tento bod jen potvrzuje, co jsem napsal. Zřejmě jste rychloabsolventem plzeňských práv, když se domníváte, že za půlrok je možno proniknout do všech tajů výroby piva (nikoliv do tajů domácího bastlení). Já i lidé z mého profesního okolí se zabýváme výrobou piva déle jak třicet let a nikdo z nás si nedovolí prohlásit, že zná výrobu tak, aby se nemusel dále učit a nechat se poučit. Stále vzájemně konzultujeme a srovnáváme a vzájemně radíme a nikdo si nehraje na vševěda. Ono to totiž jinak v řemesle nejde.
4. Váš pohled na výrobu piva se zúžil na nákup sladu a uvaření piva (já bych řekl, že se uvaří jen mladina...pivo je až pak), což zase jen ukazuje na to, že o skutečné náročnosti výroby (ne homebrewingu) piva nevíte nic podstatného. Já pamatuji ještě dřevěné ležácké sudy, rýžový kartáč a svíčku, abych v tom sudu něco viděl. A to byla PRÁCE. Netušíte, kolik je práce na otevřené spilce, aby byla zachována provozní čistota, netušíte, kolik práce vyžaduje ležácký sklep, kde se dle laického pohledu vlastně vůbec nic neděje, jen se chodí se džbánem pro pivo. Přál bych Vám měsíc práce v minipivovaru, kde se všechno dělá ručně...denně od 6:00 do 19:00 a v sobotu a neděli jen tak do 13:00. Ono totiž kvasinkám je úplně jedno, jestli je zrovna neděle nebo svátek, ta kalendář nezná.
5. Za řadu let své praxe jsem prošel provozy s varnou od 10 hl a ručním režimem až po provozy s várkou 650 hl a plně automatickým provozem a to nejen v ČR, takže dobře vím, o čem píšu.
P.S. nevadí mi homebrewing, mám kamarády homebrewáře (např. Czechbeermann) a fandím jim a radím jim, ale nemám rád ty, kteří se domnívají, že za pár lekcí na SPŠPT Praha se stávají profesionály ve stylu pivní agent 007.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání