úvod
homepage

Komentáře

článku: Fenomén tmavé desítky

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

Purkmistr, (Stanislav Jakoubek, 04.06.2009 08:53) celé vlákno | reagovat
při čtení tohodle článku jsem téměř se slzou v oku zavzpomínal na první polovinu 90.let a na nejednoho černého Purkmistra ještě ze starý dobrý euroflašky vypitýho na zahradě ... kde jsou ty časy, kde je Purkmistr ...
Re: Purkmistr, (Martin Jarošek, 04.06.2009 11:42) celé vlákno | reagovat
Sdílím Váš smutek. Domažlický Purkmistr byl prvním černým pivem, které se po letech začalo v Ostravě opět čepovat. Byla to ovšem dvanáctka.
Re: Re: Purkmistr, (Ales, 11.10.2011 14:21) celé vlákno | reagovat
Se stejnou slzou v oku vzpomínám na Nádražní ulici v Ostravě a restauraci Gambrinus se dvěma vchody a Domažlický purkmistr. Marně sháním... Až teď jsem zjistil, že se čepuje v Praze U Kalicha (tak obětuji i tu cenu a až v Praze budu, "jdu na jedno").
Re: Re: Re: Purkmistr, (Jiri.j, 11.10.2011 17:33) celé vlákno | reagovat
Dobrý nápad, ale nevím, jak se vyrovnáte s faktem, že poslední Domažlický Purkmistr se dovařil někdy koncem r. 1996.....kdy se uzavřel i domažlický pivovar.
Re: Re: Re: Re: Purkmistr, (Luděk, 11.10.2011 18:27) celé vlákno | reagovat
Na webu rest. U kalicha avizují tmavého Domažlického prukmistra. Zřejmě nějaké (mimo jiného) přesmyčkové pivo. Pro Slováky mají v tmavém provedení jen Kozla (z V. Popovic?) - viz rolovací menu s jednotlivými jazyky.
Chodovar, (Siki, 08.06.2009 18:27) celé vlákno | reagovat
Já zde musím pochválit tmavou desítku z Chodové Plané plněné do patentních lahví jmenující se Zámecké. Doporučuji. U nás ho mají v Bille v Hořovicích.
Re: Chodovar, (hroch, 10.06.2009 21:07) celé vlákno | reagovat
Tmavou desítku jsem točenou ochutnal před dvěma lety v restauraci hotelu Slunce přímo v Chodové Plané a uplně jsem zaplesal. Za ty dva roky ale šla trošku chuťově dolů. Hlavně podle mě začli asi používat jiné sladidlo a v pivu nechává dost nepříjemnou chemickou stopu. To je celkově dneska největší problém tmavých piv za použití dnešních hluboce prokvášejících kvasinek, aby bylo pivo alespoň trochu chuťově sladké přidává se umělé sladidlo. Jinak pro mě je vždy lepší tmavá desítka nabo jedenáctka než tmavé speciály. Ty už radši řežu se světlým pivem.
Tmavé kulérové, (Petr Ž., 06.06.2009 22:22) celé vlákno | reagovat
Pánové, přes všechny pěkné a sentimentální vzpomínky (také jsem uronil slzu za starými časy), upřímně ruku na srdce (i J.J.)- vše to byly kulérové s...s, které s tmavým Dunkles neměli nic společného. Vím že mě asi zase rozcepujete :), ale nemůžu si pomoct - taková česká verze "tmavého"
Re: Tmavé kulérové, (Děkan, 08.06.2009 19:29) celé vlákno | reagovat
Tak tak, jak říkají vinaři, červené nemám, ale přijďte za hodinu... I naše milovaná Polička si prošla kulérovým obdobím, kdy se na konci výrobního procesu vpravovala do světlé desítky injektáží příslušná dávka kuléru a vznikala tak tmavá Hradební desítka...
PIVO HEROLD, CAR, RAMPUŠÁK V PRAZE, (Jan Novák, 08.06.2009 12:08) celé vlákno | reagovat
Hezký den všem příznivcům dobrého moku v Reatauraci U Šůvinky na Havlíčkovo náměstí 7 Praha 3 jsem byl dnes mile překvapen nabídkou a kvalitou dobrého piva Herold 10, Herold 12, Herold Granát, Rapušák kvasnicový, a Bělčický Car a Carevna. Majitel mi sdělil, že ve středu doveze pivo KVASAR ze Sentic a to všechny tři druhy medového piva a pivo z pivovaru PEGAS všechny 4 druhy co teď pivovar vaří. Jistě doporučuji a sám na tyto piva dojdu je ochutnat. Váš Jan
Re: PIVO HEROLD, CAR, RAMPUŠÁK V PRAZE, (phrabina, 08.06.2009 14:49) celé vlákno | reagovat
a což takhle za zveřejnění reklamy zaplatit?
Doplnění, (Roman Holoubek, 04.06.2009 06:23) celé vlákno | reagovat
Dobře psané. A jsem rád, že si někdo všiml i okrajového žánru tmavých výčepních piv.
Jen malé doplnění: Radegast Dark byl vyráběn v Mostě, v pivovaru, který byl Nošovickým v závěru činné kariéry koupen a dokonce nesl chvíli i označení Pivovar Radegast Most (nebo tak nějak). A pro úplné doplnění mimo téma dodám, že s v Mostě vyráběl i 18% Radegast Porter, výčepní Radegast a dokonce i Radegast Light (název light byl krátkou dobu po revoluci celkem moderní - také možné téma na článek).

A ještě jedno upřesnění k článku: Tmavá desítka v Hromu do Police je z pivovaru Polička.

PS: Nedá mi, ale vidím-li vaši fotku z Moritze s jejich tmavým pivem. To tmavé pivo (tuším, že třináctka), vařené v době mé návštěvy v Prostějově mi velmi chutnalo.
Re: Doplnění, (tomino, 04.06.2009 08:47) celé vlákno | reagovat
já jsem si nedávno dopřál i tuhle variantu poličského a musím říct,že byla skvělá!!!!(jak jinak,že?) :)
Re: Doplnění, (Martin Jarošek, 04.06.2009 11:39) celé vlákno | reagovat
Opravdu, při zmínce o pivnici Hrom do police mi vypadl název dodávajícího pivovaru- Polička. Asi proto, že po svých mnohočetných návštěvách tohoto zařízení tuto informaci považuji podvědomě za nadbytečnou.
Jinak černé pivo na fotografii je skutečně olomoucký Moritz - vícestupňový 13° nebo dokonce 14° a obrázek jsem použil kvůli barvě moku, protože foto s tmavou desítkou nemám.
Re: Re: Doplnění, (Petr Měrka, 08.06.2009 09:21) celé vlákno | reagovat
Tmavý Moritz je pokud vím 13°, uvařen byl ale jen jednou a to z důvodu malého počtu lažáckých tanků ve sklepě.
Neustále však čepují polotmavou jedenáctku (na můj vkus je sice pořád dost světlá), která je prudce - a to až nebezpečně pitelná
Re: Re: Re: Doplnění, (Petr Měrka, 08.06.2009 09:22) celé vlákno | reagovat
přesněji to byla Black Tereza 13°
10 tmavé a kulér, (Jiri.J, 07.06.2009 08:34) celé vlákno | reagovat
To je fakt, že se přibarvovalo často jako o život. Dokonce se ani nepoužíval tmavý slad. Takový malá vzpomínka na pivovar Uherský Ostroh. Občas se tam vařilo 1-2x do roka tmavé pivo. Jendalo se ovšem o normální světlou desítku dobarvenou kulérem. Autorem receptury byl jistý pan Slunéčko...
Bohužel..., (honzakuba, 06.06.2009 07:46) celé vlákno | reagovat
...černé pivo z popudu K Brewery Trade (nový majitelé),v Uherském Brodě,tedy pivovaru Janáček,končí:(
Re: Bohužel..., (Gunar, 06.06.2009 08:33) celé vlákno | reagovat
Reaguji na Vaše téma. Myslím že téma je ještě černější než myslíte. Celá společnost K Brewery Trade nám asi zamíchá se stavem a kvalitou piva na českém trhu. PIVOVAR KLÁŠTER teď jsem měl na čepu 10 světlá (nepěnila), 11 světlá v pořádku a dobrá, 11 kvasnicová (nepěnila) a 12??? životnost do 27.06.09 zkažená. Celou várku piva jsem musel vrátit. PIVOVAR LOBKOWITZ to bude tato společnost přejmenovávat a pivo z tohoto pivovaru se dostane ne čep jen restaurace, která bude mít s K Brewery Trade rámcovou smlouvu a bude točit její produkty. Myslím že by jste si měli užít ještě z nabídky společnosti K Brewery Trade to pivo co Vám chutná protože jak se podíváte od přebrání pivovarů od této společnosti se na každém pivovaru zmenšuje sortiment piv. Katastrofa.
Re: Re: Bohužel..., (honzakuba, 06.06.2009 15:35) celé vlákno | reagovat
Jen co přebrali Janáčka,zrušily ochucené piva a pivo do pet lahve.Pak úplně zprasily (pardon) etikety na lahváčích a teď ruší navíc tmavé pivo.Co bude za rok?
12
Vyhledávání