Komentáře
článku: Fenomén tmavé desítky
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé1 | 2 |
Zobrazit komentáře:
podle času
jen tak si procházím netem po sobotním obědě a zdravím všechny milovníky černého piva od lahvového černého Krakonoše 10° :-)
Hezký den, oznamujeme všem přátelům piva že RESTAURACE U ŠŮVINKY dříve RESTAURACE U RADNICE dala opět do provozu své stránky a to www.svet-piva.com ted na nich naleznete jen aktuální čep, ale do týdne budou stránky s velkým menu a jistě se Vám budou líbit. Jinak dnes točíme pivo CAR světlý kvasnicový ležák, pivo CAREVNA tmavé pivo z pivovaru CAR, pivo RAMPUŠÁK, pivo HEROLD 10 světlá, 12 světlá a 13 černá. Příští týden Vás chceme pozvat na pivo PEGAS a Sentické medové pivo KVASAR. Pro pivo jedeme osobně v úterý a pokud by měl někdo zájem o reklamní předměty těchto pivovarů objednejte si je www.svet-piva.com rádi Vám je dovezeme.
Vážení přátelé dobrého moku měl jsem možnost včera navštívit restauraci U ŠŮVINKY na Praze 3 Havlíčkovo náměstí 7, kde jsem měl možnost ochutnat domácí kvasnicový světlý i černý ležák CAR z minipivovaru Běleč nad Cidlinou. Pak kvasnicový ležák RAMPUŠÁK z dobrušky. Musím doporučit zajít na tyto moky. Majitel restaurace překvapil že uvadí do provozu stránky kde nás bude informovat o aktuálním stavu sortimentu piv.
Tmavé pivo se jmenuje Carevna. Minipivovar leží v Bělči nad Orlicí a ne nad Cidlinou. Stránky (dříve rest. U radnice) už bývávaly a je trochu ostuda, že dosud, vzhledem ke slušnému a stále se měnícímu sortimentu, nejsou...
Hezký den, oznamujeme všem přátelům piva že RESTAURACE U ŠŮVINKY dříve RESTAURACE U RADNICE dala opět do provozu své stránky a to www.svet-piva.com ted na nich naleznete jen aktuální čep, ale do týdne budou stránky s velkým menu a jistě se Vám budou líbit. Jinak dnes točíme pivo CAR světlý kvasnicový ležák, pivo CAREVNA tmavé pivo z pivovaru CAR, pivo RAMPUŠÁK, pivo HEROLD 10 světlá, 12 světlá a 13 černá. Příští týden Vás chceme pozvat na pivo PEGAS a Sentické medové pivo KVASAR. Pro pivo jedeme osobně v úterý a pokud by měl někdo zájem o reklamní předměty těchto pivovarů objednejte si je www.svet-piva.com rádi Vám je dovezeme.
Můžu potvrdit, že polotmavá desítka Pernštejn je zvláště v poslední době (asi rok?) velmi vyladěná (nikoliv samotnými pijáky, ale samozřejmě sládkem). V Pardubicích se dneska objevuje v mnoha hospodách na druhé či třetí pípě a i když se řadí mezi desítky, které jsou pro mě spíš k zahnání žízně, u této polotmavé se dá příjemně strávit třeba celý večer!
Purkmistr byl ve své době jedno z nej tmavých piv u nás. A také se docela zapomíná, že Domažlice (již pod PP, a.s.) byly první (nebo druzí, po Březnici?) s Priorem, pšeničným pivem. A mé vzpomínky i na toto pšeničné jsou veskrze pozitivní.
Prior byl až druhý. Začal se vařit v r. 1994. Pamatuji si na návštěvu domažlického pivovaru, jak bouřlivě kvasil na spilce. Dvě sousední spilky museli nechat volné, protože ty kroužky byly bouřlivé jako champagne.
Poslední Prior a Purkmistr 12 jsem si vypil v únoru 1997. Pak výrobu převzal Gambrinus, což bylo v té době ještě Ok. Zato teď...
Poslední Prior a Purkmistr 12 jsem si vypil v únoru 1997. Pak výrobu převzal Gambrinus, což bylo v té době ještě Ok. Zato teď...
Ano Purkmistr bylo také jedno z mých prvních tmavých piv. Z ničeho nic se najednou objevilo jako doplněk piv G a PU (i v Brně). Těžko to dnes posuzovat, ale tenkrát mi chutnalo. Od konec r. 1993 se pak na trhu objevila i jeho 10% varianta. Na domažlický pivovar mám moc hezké vzpomínky a na jeho pivo také. Ti, co ho zavřeli by potřebovali pořádně nakopat...
Jen mi tak připadá, že typ Light je dnes nejrozšířenější pivo u nás :-(
Tuším, že tradice tmavých výčepních piv sahá až do dob I. republiky. Lze to doložit historickými etiketami. Před r. 1989, tehdejší režim, tmavým pivům evidentně nepřál.
Na zákazníka se ostatně kašlalo. Začátkem 90. let se začala tmavá desítka vařit snad v každém pivovaře. Do té doby se vařila jen piva světlá! Za komunistů bylo tmavé pivo vzácností.
Např. na Jižní Moravě se vařilo jen v ČH a příležitostně ve Starobrnu.
Jižní Čechy: Samson (od r. 3/1993), Platan (od r. 1993), Nektar (od r. 12/1992), Eggenberg (od r. 1993), Studená (od r. 1994),
Jižní Morava: Starobrno- Karamelové (od r. 1991), Jihlava- Šenkovní (od r. 1991), Znojemský granát (od r. 1993), Jarošov (od r. 1992),
Severní Morava: Mimo piv zmíněných M. Jaroškem- Portáš (od r. 1994)
Dále ve zkratce: Velkopop. kozel (od 1992), Bakalář (od r. 1992), Kutnohorský havíř (od r. 1993/94), Podkováň (od r. 1993), Klášterské tmavé (od r. 8/1994)
Východní Čechy: Hr.Kr (od r. 1993), U Zezuláků- 10tm (od r. 1992), Dobruška, Polička (od r. 1994), Opat (od r. 1994), Svitavy (od r. 1993)............. Pak ještě mnoho dalších:-)). To jen jako ukázka.
Tmavé variace na Radegast se skutečně vařily v Mostu. 10% od r. 1994 a Porter od konce r. 1995.
Osobně se tmavým 10° vyhýbám, ale pokud má paměť sahá, tak mi zpočátku velmi chutnal Eggenberg 10%.
Jinak na fenomén piv "LIGHT", které začátkem 90. let vyráběl rovněž snad každá pivovar by jistě také stál za zamyšlení...
Na zákazníka se ostatně kašlalo. Začátkem 90. let se začala tmavá desítka vařit snad v každém pivovaře. Do té doby se vařila jen piva světlá! Za komunistů bylo tmavé pivo vzácností.
Např. na Jižní Moravě se vařilo jen v ČH a příležitostně ve Starobrnu.
Jižní Čechy: Samson (od r. 3/1993), Platan (od r. 1993), Nektar (od r. 12/1992), Eggenberg (od r. 1993), Studená (od r. 1994),
Jižní Morava: Starobrno- Karamelové (od r. 1991), Jihlava- Šenkovní (od r. 1991), Znojemský granát (od r. 1993), Jarošov (od r. 1992),
Severní Morava: Mimo piv zmíněných M. Jaroškem- Portáš (od r. 1994)
Dále ve zkratce: Velkopop. kozel (od 1992), Bakalář (od r. 1992), Kutnohorský havíř (od r. 1993/94), Podkováň (od r. 1993), Klášterské tmavé (od r. 8/1994)
Východní Čechy: Hr.Kr (od r. 1993), U Zezuláků- 10tm (od r. 1992), Dobruška, Polička (od r. 1994), Opat (od r. 1994), Svitavy (od r. 1993)............. Pak ještě mnoho dalších:-)). To jen jako ukázka.
Tmavé variace na Radegast se skutečně vařily v Mostu. 10% od r. 1994 a Porter od konce r. 1995.
Osobně se tmavým 10° vyhýbám, ale pokud má paměť sahá, tak mi zpočátku velmi chutnal Eggenberg 10%.
Jinak na fenomén piv "LIGHT", které začátkem 90. let vyráběl rovněž snad každá pivovar by jistě také stál za zamyšlení...
Já se jim také spíš vyhýbám, protože jsou to dost často dobarvovaní sacharinoví uměláci.
Ale je pravda, že poctivá tmavá desítka může být lahůdkou.
Ale je pravda, že poctivá tmavá desítka může být lahůdkou.
Vyborne kluci, nechcete se tedy zamyslet?:) Ja v te dobe pivo nepil, takze netusim o teto "lehke" pivni horecce.
A po pravde receno, ja "vzal na milost" tmava piva az po te, co jsem poprve ochutnal tmaveho Herolda 13 na degustaci ceskeych piv Michaela Jacksona ve Staropramenu nekdy v roce 2001(bez zaruky)...
A po pravde receno, ja "vzal na milost" tmava piva az po te, co jsem poprve ochutnal tmaveho Herolda 13 na degustaci ceskeych piv Michaela Jacksona ve Staropramenu nekdy v roce 2001(bez zaruky)...
1 | 2 |
Vyhledávání