Fenomén tmavé desítky
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 4629x
Přestože dnes již výrobcům piva odpadá povinnost uvádět u svých výrobků stupňovitost podle Ballingovy metody (dnes zdokonalená stupnice Plato), o pivech výčepních se stále ze zvyku hovoří jako o „desítce“.
Pomiňme fakt, jak absence tohoto někdejšího předpisu pomáhá zejména přerostlým provozovnám legálně šidit zákazníka, a povšimněme si jedné zvláštní kategorie piv, kterou jsou výčepní piva (často uváděné jako 10° ) tmavá, případně polotmavá. Samozřejmě, že to není žádná novinka posledních dvou dekád.
V bývalém Severomoravském kraji se běžně vařila ostravská černá desítka Rubín, podobné pivo vyráběl i podnik v Opavě a legendární Litovelské výčepní tmavé se vaří vlastně dodnes. Co však pamatuji, tato piva bývala v hospodách na čepu jen velice zřídka. I lahváč tohoto druhu tenkrát sloužil spíše jako jistý protipól hořkých výčepních piv světlých a vyznačoval se značně sladkou karamelovou sladkostí. Kozel a Krušovice v onom trendu pokračují dodnes a jejich neutrální melasy jsou vhodné maximálně pro sladkosti milující ženy, protože přese vše jsou zdravější než syntetické a mnohem kaloričtější nealka.
Počátkem 90.let min. století však nastal v českém pivovarnictví zlom a tmavé desítky se staly doslova pivní módou. Po tenkrát ještě Česko-slovenské republice se rozšířila značka Jarošov, která se v té době i v odlehlých regionech presentovala nejlépe právě svou černou desítkou. Stejný typ piva vařil tenkrát dokonce i Radegast ( Dark ) a pozadu nezůstal ani Ostravar se svým Vraníkem. Ve výčepech bývalo černo a sortiment byl vskutku chvályhodný, zejména když býval i běžně proložen nějakým tím tmavým ležáčkem (Purkmistr, Gerhard, Braník, Staropramen, Regent atd...).
Po několika letech, zřejmě v rámci optimalizace výroby při vytváření nových pivovarnických koncernů počal tento trend ustupovat. Přesto lze dnes na současném pivním trhu nalézt přinejmenším zajímavé značky, které v žádném případě nejsou pouhou karamelizovanou osmičkou. Uherskobrodský Janáček snad nepatří k nejoblíbenějším pivovarům u nás, jeho příjemně nahořklá tmavá desítka však neurazí žádného pivaře, který si chce v šenku třeba jen na chvíli změnit barvu.
Ve vinohradské hospodě Hrom do police jsem dosti váhal, zda-li mám místní černou 10° okusit. Byl jsem na pravidelné degustační misi a během dne mne čekalo ještě mnoho dalších vzorků. Mé pozitivní rozhodnutí však bylo naprosto správné. Pivo mělo základní chuťové atributy svého mateřského pivovaru, přitom jsem v něm cítil i něco ze stoutu. Nápadná byla i jeho velice tmavá barva.
Největším překvapením tohoto druhu však bylo mé trochu opožděné seznámení s polotmavou desítkou z pivovaru Pernštejn v Pardubicích. Při svých občasných návštěvách místní pivovarské krčmy mi na ono pivo nikdy nezbyl čas – většinou jsem v poměrně krátkém časovém limitu nápaditě kombinoval 11° či 12° s 19° Porterem. Pardubická polotmavá desítka mi však snad poprvé dala pocítit, že existuje nějaké pivo, které lze označit jako „suché“ (dry).
Uvidíte-li v solidním výčepu pro vás doposud neznámou tmavou desítku dlouho neváhejte. Můžete objevit zajímavý truňk s takřka minimálním alkoholickým účinkem. Jen se preventivně zeptejte, zda-li před vámi již někdo tuto značku objednával. Černá piva bývají obecně dost choulostivá a někdy v trubkách nepřístojně kysnou.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 33 komentářů, poslední komentář: 11.10.2011 18:27 | Komentovat |
Re: Re: Re: Re: Purkmistr Luděk | 11.10.2011 18:27 |
---|---|
Na webu rest. U kalicha avizují tmavého Domažlického prukmistra. Zřejmě nějaké (mimo... | |
Re: Re: Re: Purkmistr Jiri.j | 11.10.2011 17:33 |
Dobrý nápad, ale nevím, jak se vyrovnáte s faktem, že poslední Domažlický Purkmistr se... | |
Re: Re: Purkmistr Ales | 11.10.2011 14:21 |
Se stejnou slzou v oku vzpomínám na Nádražní ulici v Ostravě a restauraci Gambrinus se... | |
Re: Chodovar hroch | 10.06.2009 21:07 |
Tmavou desítku jsem točenou ochutnal před dvěma lety v restauraci hotelu Slunce přímo v... | |
Re: Tmavé kulérové Děkan | 08.06.2009 19:29 |
Tak tak, jak říkají vinaři, červené nemám, ale přijďte za hodinu... I naše milovaná... | |
Chodovar Siki | 08.06.2009 18:27 |
Já zde musím pochválit tmavou desítku z Chodové Plané plněné do patentních lahví... | |
Re: PIVO HEROLD, CAR, RAMPUŠÁK V PRAZE phrabina | 08.06.2009 14:49 |
a což takhle za zveřejnění reklamy zaplatit? | |
PIVO HEROLD, CAR, RAMPUŠÁK V PRAZE Jan Novák | 08.06.2009 12:08 |
Hezký den všem příznivcům dobrého moku v Reatauraci U Šůvinky na Havlíčkovo náměstí... |