úvod
homepage

Komentáře

článku: Milé naše pivovary, nechcete raději začít zdražovat?

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

Máš recht..., (Chody - Pivní.info, 22.03.2009 12:10) celé vlákno | reagovat
Taky se ptám, kam se propadly má oblíbená jihočeská piva - lahvový Regent 12 tě moc nevybídne dát si další. Teď jsem si koupil pack Platana (8x11sv + 2x11tm) a po ochutnání světlé 11 to bylo snad první pivo, co jsem nedopil (a to jsem měl o vánocích Eggenberg). Nebýt Strakonic, tak v mých oblíbených jižních Čechách není dobré pivo ze středního průmyslového pivovaru a to je vážně škoda.
Pil jsem nového Ježka moc mile mi překvapil. Páni z K Brewery, prosím udělejte něco i s chutí Platana...
Re: Máš recht..., (Petr, 22.03.2009 17:45) celé vlákno | reagovat
Jihočeská piva se propadla lidově řečeno do Pr...e. Krumlov bez komentáře, Protivín pod KGB hrůza, Č.B raději nemluvit, Strakonice zatím to jde. Tak určitě Zvíkov a možná Dražíč. Zajímavý je V. Brod. Taková je tady na jihu realita, průmysl bída, minip. dobrý. Bohužel nebo bohudík?
Re: Re: Máš recht..., (Xaint, 17.04.2009 13:50) celé vlákno | reagovat
Dražíč MOŽNÁ? Dražíč je pro mne a mé okolí symbol skvělého piva - mimochodem ho budu mit na svatbe. Zvíkov celkem dobrej - no a u nás v okolí Příbrami holt zůstává jediná šance - vařit si svoje...
Re: Máš recht..., (Jiří Kaňa, 22.03.2009 19:04) celé vlákno | reagovat
Teda, když už i ty vylejváš Platana, tak to se asi opravdu něco děje...
Re: Máš recht..., (Trhac, 25.03.2009 13:16) celé vlákno | reagovat
Jo jo, je to pravda, minule sem u nás v Praze v kauflandu zmerčil platana 10 a nebyl to opravdu nic moc zážitek...pár dní na to sem měl Herolda 10° a to byla prozměnu opravdu dobrá desítečka. Jinak teda obecně moc dobrejch desítek už bohužel fakt neregistruji:-(
Lahváče, (Roman Holoubek, 01.04.2009 06:47) celé vlákno | reagovat
To Fila:
Mluvíte mi z duše. Také si myslím, že by se malé a střední pivovary měly více sblížit se svým regionem. Podporovat dění v regionu, a toto vzájemné soužití pak vyvolá vyšší věrnost zákazníků. Jinými slovy, pivovar pomůže okolí a okolí pomůže pivovaru. Je to dle mne lepší zbraň proti rozpínavosti gigantů, než neustálé zvyšování benefitů pro hostinské. Budou-li místní spokojeni s chutí svého piva a budou-li spokojeni s jeho aktivitami, směřovanými pro ně, budou i věrnějšími konzumenty.
Některé pivovary toto pochopily (mohu jmenovat třeba pana Fuska a jeho Černou Horu). Jiné to nepochopily a nevytváří tento pocit sounáležitosti (mohu jmenovat třeba, .... nebo raději nebudu jmenovat - pomohl bych tím jejich konkurenci).
Lahváče, (Fíla, 31.03.2009 14:48) celé vlákno | reagovat
Jako majitel PivoŇky myslím, že můžu docela dobře porovnávat jednotlivá lahvová piva. Schválně jsem se šel podívat do regálů a napočítal jsem přes sto druhů českých piv od více než 40 pivovarů.
Když jsem obchod otvíral, tak jsem si bláhově myslel, že budu mít v nabídce od každého středního pivovaru aspoň něco. Ale brzy jsem vystřízlivěl. Některá níže zmíněná piva totiž lidé nechtěli ani se slevou. Část jsem se tedy pokusil vypít a část jsem rozdal lidem, u nichž chuť piva nehraje pražádnou roli. A tak mi zůstalo v sortimentu snad jen to lepší z nabídky českomoravskoslezských pivovarů.

Na sledování kvality prodávaných piv poctivě pracuju a to, co nestihnu sám, tak na to se pravidelně ptám zákazníků. Je celkem běžné, že se chuť piva mění měsíc od měsíce.

Dalším, taky už níže zmíněným problémem zejména u nepasterizovaných piv, je jejich nestálost ještě před datem spotřeby. A to se bohužel netýká jen Krakonoše.

Nechce se mi pouštět do nějakého hodnocení všech lahváčů jako takových, protože moje vidění je už profesionálně zkreslené. Stále si ale myslím, že naštěstí je stále z čeho vybírat. A ty pivovary, jejichž piva řadíte do dřezáků, tak boží mlýny zkrátka semelou. A to bude škoda, protože kdysi jsem si na Regentovi, Platanovi i Samsonovi docela pochutnal.
A co se cen týče, tak mě napadá třeba porovnání s Rakouskem nebo Bavorskem. Tam každý pivovar prodá nejvíce piva v okruku 30 km kolem komínu. A v Čechách mi připadne, že kdo nedodává do Teska, jako by nebyl. Pivovary mají slabé postavení ve svých regionech. A není to jen otázka agresivní politiky pivogigantů. Pivovary málo dbají na soužití s regionem a lidmi v něm. Všechno není dáno jen cenou. Češi jsou dostateční patrioti na to, aby se chlubili svým městským pivovarem. A s tím akceptovali i o něco vyšší cenu. Tohle všechno má ale jeden základní předpoklad. To pivo musí být výborné...!!
Jo, taky mi mluvíš z duše, (Karpák, 28.03.2009 03:46) celé vlákno | reagovat
Mám pocit , že současný vývoj stojí za sto větví...
Člověk se tím nechce zabývat, jestli se Heínekeny slučujou a skupujou nebo páni tvorstva z PU hlásají šťastné zítřky a posranci připravují přivatizaci Budvaru. Nemám sílu obracet se žalujíc k publiku, zústáva jen vůle hledat dobrá piva, a pak ten neopakovatelný pocit štěstí po třetím loku, když už víš, že ti hrdlem ůprýští zlato. Přeju vám dej bůh štěstí, ať ho zažíváte , co nejčastěji. Děkuji všem , kteří nevzdávají boj o dobré pivo!
Jirko, pravdu díš, (Roman Holoubek, 25.03.2009 14:38) celé vlákno | reagovat
Sám jsem se nedávno zamyslel nad tím, zda můžou i malé pivovary prodávat pivo dráž - ano můžou, pokud splní to co jsem ve své úvaze psal.

A Tobě Jirko dávám zcela za pravdu. Prodávám-li levně, můžu mít nyní, či v budoucnu problém s investicemi, s obnovou technologií, s nákupem kvalitních surovin, s dodržením parametrů výroby apod. V neposlední řadě můžu šetřit i na zaměstnancích (rozuměj výši jejich platu, ale i minimální obsazení). To se pak promítne na jejich spokojenosti a jejich spokojenost na jejich výkonu a na jejich pracovní morálce a kázni.

Vzpoměl jsem si na jeden příspěvek dnes už bývalého pracovníka budějovického "Samsonu", který líčil právě onu nekázeň mezi personálem.

A pak výsledek může být obrazem všech jevů předešlých.

Často dumám nad košty piv, že značky co ve mne dříve budily nadšení, mne nyní mnohdy jen uspokojí a ty u kterých jsem mohl strávit večery už raději vůbec nepiji. To su tak rozežratý, že nevím co do huby strčiť? Nebo se skutečně mnoho piv (z malých i těch nejmenších) zhoršilo?
musím plně souhlasit, , (kvasnicovej, 23.03.2009 15:16) celé vlákno | reagovat
v pátak jsem přikoupil basu Svijan 11% a chuť se někam vytratila a i manželka hned poznala změnu. Krákora 12% mě velice mile překvapil svojí pitelností. Jinak nedám dopustit na desinu Kance v Žamberku a nově Kněžna z rychnovského pivovárku je opravdu dobrota, snad jim to vydrží. Dej Bůh stěstí.
Re: musím plně souhlasit, , (Martin Mráz, 24.03.2009 14:13) celé vlákno | reagovat
Doporučuji Rampušáka z Dobrušky u nich v pivovaru natočené!Martin
Re: Re: musím plně souhlasit, , (kvasnicovej, 24.03.2009 14:27) celé vlákno | reagovat
jj, zatím jsem ochutnal jen loni v létě, ještě uvařené v Hlinsku, filtrované s příjemnou obsluhou na zahrádce u bowlingu, mám radši kalná pívka ale přeto moc chutnalo.
Re: Re: Re: ani to zdražení není potřeba, (milan, 24.03.2009 12:28) celé vlákno | reagovat
Tak to vypadá, že už nevíte roupama co pít. V okolí mého bydliště je pouze G,VPK,K a S. Tak si proklatě vážím z Č.Brodu přiváženého Krakonoše. O jeho kvalitu se naprosto nebojím, např během února jsem koupil posledních sedm čtrnáctek z Vánoc, obsluha se mně ptala, kdy ho budu pít,že tento den končí záruka. Neohroženě jsem je dovezl domů a dlouho jsem takovou mňamku neměl. I dvanáctka je příjemná, desítku moc nemusím.
mluvíte mi z duše, (Martin Jarošek, 24.03.2009 10:32) celé vlákno | reagovat
Mám naprosto stejné zkušenosti. Ferdinand i Platan ztratily chuť, Eggenbergem jsem byl již dvakrát přímo zděšen. Holt pokrok se nedá zastavit. Naštěstí jsou zde nadále i pozitivní příklady. Na Žižkově u radnice sice inzerovaný Krakonoš zrovna neměli (ačkoliv je tímto pivovarem celá hospoda komplet vybavená), ale přesto jsem si smlsnul na Klášteru, Jihlavě, Rychtáři a Zlaté Labuti. Hledání kvalitní značky v dnešní hektické a nelaskavé době bývá často obtížné, trpělivého pivaře však nakonec vždy čeká hořká odměna.
ani to zdražení není potřeba, (emu, 20.03.2009 22:37) celé vlákno | reagovat
je totiž s podivem, že ta nejlepší piva u nás patří i mezi ta úplně nejlevnější, jako třeba v článku zmiňovaný poutník, nebo např. krakonoš.
Re: ani to zdražení není potřeba, (Olej, 21.03.2009 09:19) celé vlákno | reagovat
Tak nad Krakonošem přemýšlím celkem často, u nás v Trutnově si může člověk totiž vybrat většinou jen z produktů PU a právě Krákory. Není to špatné pivo, ale za nejlepší bych ho asi neoznačil. Co mě na něm ale bavilo a poslední dobou bavit přestává je to, že je pokaždé jiné. Může to být samozřejmě i jeho různým ošetřením, ale chuť a pitelnost se výrazně mění i v rámci samotné hospody. Většinou mě Krakonoš neurazí, sváteční čtrnáctka bývala (letošní Velikonoce tomu bohužel tak není) excelentní. Desítku si dám občas s nadějí, že bude hezky vonět a u dvanáctky jsem už ztratil veškerá očekávání, těch možných chutí je nespočet, a to i v pivovarské restauraci. Co vy, jaké máte s Krakonošem zkušenosti? Mám k němu výhrady jenom proto, že tu pořádně není na výběr?
Díky za reakce.
Re: Re: ani to zdražení není potřeba, (David Ručka, 21.03.2009 18:42) celé vlákno | reagovat
Nejsem odborníkem na Krákoru, ale na výzvu odpovím. V roce 2004 jsem ho pil poprvé a byl jsem nadšen, prostě fantastické pivo. Pak asi ještě dvakrát se stejným pocitem. Roku 2007 jsem byl v Krkonoších podruhé a bylo to zklamání - skoro se nedalo pít. A to samé platí pro Svijany - jedenáctka byla nechutná až k pláči.
Re: Re: ani to zdražení není potřeba, (Stanislav Jakoubek, 23.03.2009 08:10) celé vlákno | reagovat
to Olej : ty jsi z Trutnova ? párkrát za rok tam jezdím a Krakonoš je jeden z důvodů, proč se tam vždy opravdu moc těším. Posezení v pivovarské hospodě u nefiltrovanýho Krakonoše je zážitek vskutku skvělý. Problém Krakonoše, a to dlouhodobý, je trvanlivost lahvových piv. Stává se poměrně často (zatraceně poměrně často!), že ještě dlouho před uplynutím spotřební lhůty se v něm udělají jakési cucky a pak už se opravdu pít nedá. Pokud ovšem lahváče vypiju hned (jednou měsíčně se mi jich 8 dostane do ledničky), nemá chybu. Zarazila mě poznámka o letošní velikonoční 14° - má to znamenat, že vůbec není a nebo že je, ale nepovedla se ? Přesto všechno považuju Krakonoše za jedno z nej průmyslových piv u nás.
Re: Re: Re: ani to zdražení není potřeba, (Olej, 23.03.2009 22:25) celé vlákno | reagovat
Ano, jsem z Trutnova, zrovna dneska jsem čtyři čtrnáctky v pivovarské měl a musím říct, že byly o něco lepší než naposled, nicméně kvality minulých let nedosahovaly. Asi je to věc osobních preferencí, věřím, že kdybych byl třeba z Poličky, tak si Krakonoše vážím mnohem víc a třeba docením jeho kvality, které teď nedoceňuji. Lahvového ho nepamatuji špatného, ale nemohu tolik porovnávat jako v případě točeného. Ty výkyvy ale asi nebudou tak výrazné.
svatá pravda, (k_ammill, 22.03.2009 14:17) celé vlákno | reagovat
zaplaťpánbůh, že tu máme ten strakonickej pivovar, taky si myslim, že zbytek šel s kvalitou rapidně dolu. Z produkce např. třeboňského regenta,jejich speciál Prezident v lahvovém pojetí, spadne mu pěna dřív než se stačím napít a pak zjistím, že jsem ani o moc nepřišel.
12
Vyhledávání