úvod
homepage

Milé naše pivovary, nechcete raději začít zdražovat? vytisknout článek

Přidáno: 20. března 2009  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3547x

Buď už nevím, co bych měl ve své snobské rozmlsanosti pít, a nebo kvalita velké řady piv opravdu upadá.

Srovnávat můžu chutě za nějakých 14 let,kdy na sobě pozoruji zvýšenou pivní vybíravost. Bohužel, čím dál víc získávám pocit, že chuť běžného českého piva poslední dobou upadá. Už jsem si zvykl, že nemá smysl očekávat chuťový zážitek od produkce pivovarských gigantů. Začínám si dokonce i zvykat, že přehlížet výčepní piva se vyplatí. Dost mě ale štve zlaciňování chuti i u ležáků z menších pivovarů, které jsem dřív rád vyhledával.

 

K sepsání tohoto povzdechu mě vede čerstvá zkušenost s benešovským Ferdinandem „Premium“. Čas od času se stavuji v benešovské pivovarské prodejně. Dřív jsem benešovský ležák vyhledával, postupně jej přeškatulkoval do kategorie „nic moc“ a konečně včera jsem jej poprvé poslal do budějovické ČOV bez předchozího zpracování zažívacím traktem. Ferdinanda uvádím jako modelový příklad, nikoli jako terč, do kterého se toužím za každou cenu strefit.

 

Kdybych to považoval za výjimku, nestálo by to za řeč. „Dřezové pivo“ ale vyrábějí i leckde jinde. Dostatečně odstrašujícím příkladem je třeba krumlovský Eggenberg. Do kategorie zhoršené pitelnosti se ale postupem času propracovali třeba i v Protivíně (dřezová Perla), Třeboni...

 

Snad ještě víc než dřezová piva mě rmoutí větší podíl piv nezajímavých. Co mi kdysi rozbušilo srdce, je dnes často takové plošší, fádnější, bez šmrncu. Čeho jsem se dřív nemohl nabažit, to dnes ochutnám - a nic to se mnou nedělá. Děje se to stále častěji.

 

Čím to? Nabízí se samozřejmě jednoduchá odpověď, že mi zkrátka nic není dost dobré a jen špiním dobré jméno českých sládků. Já za tím vším ale vidím spíš snahu vařit co nejlaciněji. Zvlášť, když někde stále ještě kvalitu najít lze (namátkou Pelhřimov či Březnice).

 

Já vím, náklady rostou a je třeba udržet nějakou míru zisku. Nebylo by ale lepší prostě zdražit? Čemu dát přednost? Vařit piva kvalitnější a tím i dražší a doufat, že pivař ocení kvalitu, nebo vařit piva laciná a hnusná, s předpokladem, že pivař nic nepozná? Podle mě europivu nekvalitním ležákem dlouhodobě konkurovat nelze.

Hej, vy mé kdysi oblíbené pivovary! Přestaňte, prosím, vařit laciný brak. Zvyšujte a udržujte kvalitu. Zdražte. Jsem připraven si za kvalitu připlatit.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 22 komentářů, poslední komentář: 17.04.2009 13:50 Komentovat
Re: Re: Máš recht... Xaint17.04.2009 13:50
Dražíč MOŽNÁ? Dražíč je pro mne a mé okolí symbol skvělého piva - mimochodem ho budu...
Lahváče Roman Holoubek01.04.2009 06:47
To Fila: Mluvíte mi z duše. Také si myslím, že by se malé a střední pivovary měly více...
Lahváče Fíla31.03.2009 14:48
Jako majitel PivoŇky myslím, že můžu docela dobře porovnávat jednotlivá lahvová piva....
Jo, taky mi mluvíš z duše Karpák28.03.2009 03:46
Mám pocit , že současný vývoj stojí za sto větví... Člověk se tím nechce zabývat,...
Jirko, pravdu díš Roman Holoubek25.03.2009 14:38
Sám jsem se nedávno zamyslel nad tím, zda můžou i malé pivovary prodávat pivo dráž - ano...
Re: Máš recht... Trhac25.03.2009 13:16
Jo jo, je to pravda, minule sem u nás v Praze v kauflandu zmerčil platana 10 a nebyl to opravdu...
Re: Re: musím plně souhlasit, kvasnicovej24.03.2009 14:27
jj, zatím jsem ochutnal jen loni v létě, ještě uvařené v Hlinsku, filtrované s...
Re: musím plně souhlasit, Martin Mráz24.03.2009 14:13
Doporučuji Rampušáka z Dobrušky u nich v pivovaru natočené!Martin
Vyhledávání