Komentáře
článku: Hospoda z druhé strany výčepu - čištění pivního vedení
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit komentáře:
podle času
Zdarec, nemate tu někdo zkušenosti z demontazi ventilu ze sudu?? Je to sud s bajonetem.. Dekuji
Ahoj,
chci se zeptat na to jak zjistit únik piva v chladící smyčce do vody. Bude nepatrnej, protože za 2 dny přibylo cca 6 litrů. Existuje nějaká spolehlivá technika jak přijít nato kde?
Díky za rady
chci se zeptat na to jak zjistit únik piva v chladící smyčce do vody. Bude nepatrnej, protože za 2 dny přibylo cca 6 litrů. Existuje nějaká spolehlivá technika jak přijít nato kde?
Díky za rady
ahoj chci jse zeptat zda ma bejt chlazení při čištění normlaně zapojenene v elektrice a zapnute jen mam strach aby to nezamrzlo
Text tohoto komentáře byl vymazán, jelikož porušoval publikační pravidla našeho portálu!
Našel jsem další info jak se starat o pivní chladiče včetně podrobného postupu... http://www.pivnichladice.cz/rady-a-informace/udrzba-a-sanitace-vycepni-zarizeni/
Text tohoto komentáře byl vymazán, jelikož porušoval publikační pravidla našeho portálu!
Zdravím kolegu! Živím se čištěním trubek a používám kombinovaný způsob chemicko - mechanický (zásaditá chemie plus houbičky za pomocí přístroje Bubblecraft. Podle mě v současnosti lepší princip není.
Já v trubkách velmi často nacházím zbytky plastových víček ze sudů nebo odlouplé části rozpadlých Plzeňských trubek. A k tomu potřebujete houbičku, která Vám to vytlačí.
Jinak díky za článek!!! jsem rád, že se o toto téma někdo zajímá.
Já v trubkách velmi často nacházím zbytky plastových víček ze sudů nebo odlouplé části rozpadlých Plzeňských trubek. A k tomu potřebujete houbičku, která Vám to vytlačí.
Jinak díky za článek!!! jsem rád, že se o toto téma někdo zajímá.
Taky zdravím kolegu.živím se sanitací pivních cest už nějaký rok a musím říct , že tento postuo je opravdu nejlepší.Jen je třeba roztoky na čištění měnit.Protože kvas jako živá kultura si zvykne na jeden druh a bují vesele dál.Je třeba taky nezasvěceným říct,že ty odlouplé čisti co s houbičkou vyjedou je teflon,který se zabarvuje podle osvětlení v místnosti ve které trubky jsou.To proto aby pivo nebylo vystaveno dennímu světlu přímo.
Pro neznalé čištění se pokusím doplnit nějaké informace z pohledu pivního nadšence a hospodského.
Celá cesta piva v hospodě je sud-narážecí hlava-pivní vedení-chlazení-dochlazované potrubí do výčepního stolu-výčepní kohout.
Při strojním čištění se odmontují narážecí hlavy od pivního vedení a kohouty z výčepní stolice. Na straně narážečů se spojí dvě vedení a místo příslušných kohoutů se zapojí výstup pulsujícího tlakového zařízení(zjednodušené vysvětlení principu) a hadice jdoucí do kbelíku. Ve kbelíku je roztok čistícího prostředku a ze kbelíku jde vstup do stoje. Když už jsou trubky plné zapojí se přímo do okruhu a dají se tam molitanové kuličky pro stírání šlemu z trubek. Takto se vyčistí pivní vedení, chlazení a vedení do výčepní stolice. Pak je nutné vyčistit narážecí hlavy- ze šesti techniků, kteří k nám jezdily pravidelně za ty roky tři narážeče rozebírali, kontrolovali těsnění a pořádně vyčistili v roztoku a pod vodou, ostatní pouze opláchli. Taktéž kohouty je nutné rozebrat a ponořit do roztoku, opláchnout a složit. V dnešních předozadních pákových kohoutech s kompenzátorem, je uvnitř kuželka umístěná špičkou proti proudu. Kuželka je umístěná ve vstupním části kohoutu, která shodný sklon stěn. Když otáčím kompenzátorem na boku kohoutu, pomocí excentru zasouvám, nebo vysouvám kuželku a tím zvětšuju průtok kohoutu. Páka už jen odklání takovou jakoby ucpávku a umožní tok piva. Hlavní problematická část toku je kolem kuželky, kde pivo teče ve slabé vrstvě po velké ploše. Každá nerovnost na kuželce a nebo zalepený samotný kohout způsobuje nepřirozené pěnění v podobě jarové pěny. Nevím jestli za ukládání tzvn.pivního kamene může nějaká reakce minerálů z piva s oxidem uhličitým, ale jak v kvasných nádobách v pivovaru na spilce a ve sklepě tak zvláště na kuželce a konusu kohoutu dochází k usazování kamene. Ten když dosáhne určité vrstvy se může odloupnout a pak se hospodský může zbláznit z toho co ten kohout vyvádí.
Kontaminace do pivního vedení se může dostat z piva, ale hlavně především z narážecí hlavy. Proto je nutná hygiena při narážení.
Sám doma si svojí pípu taky někdy jen vypláchnu vodou a jindy zase celou roozeberu a namočím alespoň do louhu NaCl. Doporučován mě byl i roztok soli používané na čištění kartáčových myček půllitrů.
Celá cesta piva v hospodě je sud-narážecí hlava-pivní vedení-chlazení-dochlazované potrubí do výčepního stolu-výčepní kohout.
Při strojním čištění se odmontují narážecí hlavy od pivního vedení a kohouty z výčepní stolice. Na straně narážečů se spojí dvě vedení a místo příslušných kohoutů se zapojí výstup pulsujícího tlakového zařízení(zjednodušené vysvětlení principu) a hadice jdoucí do kbelíku. Ve kbelíku je roztok čistícího prostředku a ze kbelíku jde vstup do stoje. Když už jsou trubky plné zapojí se přímo do okruhu a dají se tam molitanové kuličky pro stírání šlemu z trubek. Takto se vyčistí pivní vedení, chlazení a vedení do výčepní stolice. Pak je nutné vyčistit narážecí hlavy- ze šesti techniků, kteří k nám jezdily pravidelně za ty roky tři narážeče rozebírali, kontrolovali těsnění a pořádně vyčistili v roztoku a pod vodou, ostatní pouze opláchli. Taktéž kohouty je nutné rozebrat a ponořit do roztoku, opláchnout a složit. V dnešních předozadních pákových kohoutech s kompenzátorem, je uvnitř kuželka umístěná špičkou proti proudu. Kuželka je umístěná ve vstupním části kohoutu, která shodný sklon stěn. Když otáčím kompenzátorem na boku kohoutu, pomocí excentru zasouvám, nebo vysouvám kuželku a tím zvětšuju průtok kohoutu. Páka už jen odklání takovou jakoby ucpávku a umožní tok piva. Hlavní problematická část toku je kolem kuželky, kde pivo teče ve slabé vrstvě po velké ploše. Každá nerovnost na kuželce a nebo zalepený samotný kohout způsobuje nepřirozené pěnění v podobě jarové pěny. Nevím jestli za ukládání tzvn.pivního kamene může nějaká reakce minerálů z piva s oxidem uhličitým, ale jak v kvasných nádobách v pivovaru na spilce a ve sklepě tak zvláště na kuželce a konusu kohoutu dochází k usazování kamene. Ten když dosáhne určité vrstvy se může odloupnout a pak se hospodský může zbláznit z toho co ten kohout vyvádí.
Kontaminace do pivního vedení se může dostat z piva, ale hlavně především z narážecí hlavy. Proto je nutná hygiena při narážení.
Sám doma si svojí pípu taky někdy jen vypláchnu vodou a jindy zase celou roozeberu a namočím alespoň do louhu NaCl. Doporučován mě byl i roztok soli používané na čištění kartáčových myček půllitrů.
To je nějaké málo konkrétní. Je potřeba říci, od jakého výrobce doporučujete sanitační soupravu, od jakého výrobce (přesný název prosím) čistící prostředek. Od kterého výrobce jsou nejkvalitnější a nejlepší pivní kohouty a narážeče a nezapomeňte ani na výrobce hadice. Tak jak by to udělal "pivní technik" :-))
Chápu to jako for.
Ale pro zajímavost, žádný čistič nechtěl prozradit svůj roztok.
Ale pro zajímavost, žádný čistič nechtěl prozradit svůj roztok.
Již první článek o evidenčním systému byl jen reklamou. Naštěstí většina z nás nechodí do mega hotelů a megy restaurantů, tak se nikdo neozval. Tento článek zase je pouze nasměrován na jedno zařízení a jeho chemii. Absolutně chybí informace o pravidelném vyplachování pivního vedení vodou, udržování čistoty nerážecích hlav a důkladném odstraňování všech úlomků krycích víček.
Chybí informace o intervalech čištění, náznak toho, které koncerny poskytují tuto službu hospodám v ceně pronájmu zařízení, které hospody doporučí čisticího technika, a které nutí hospody platit si jim dohozeného technika. Navíc trubky sice nejvíce kazí pivo, ale hospodský ocení dobrého čističe trubek až když umí správně vyčistit a umýt a seřídit narážecí hlavy a kohouty, a o tom v článku nepadlo ani slovo. Pivní kámen na kuželce kohoutu umí rozpěnit do jarové pěny i to nejlepší pivo.
Chybí informace o intervalech čištění, náznak toho, které koncerny poskytují tuto službu hospodám v ceně pronájmu zařízení, které hospody doporučí čisticího technika, a které nutí hospody platit si jim dohozeného technika. Navíc trubky sice nejvíce kazí pivo, ale hospodský ocení dobrého čističe trubek až když umí správně vyčistit a umýt a seřídit narážecí hlavy a kohouty, a o tom v článku nepadlo ani slovo. Pivní kámen na kuželce kohoutu umí rozpěnit do jarové pěny i to nejlepší pivo.
Máte pravdu, že v článku chybí spoustu informací. Jako profesionální čistič bych o tom dokázal napsat romány. Ale připadá mi, že zdejší čtenáři jsou ohledně PIVA i TECHNOLOGIE čepování naprosto znalí a netřeba jim tyto informace znovu a znovu opakovat. Ale možná se mýlím a třeba se ozvou čtenáři, kterým tyto informace chybí.
Nebojte se a pište. Osobně si myslím, že se na pivních webech pohybují příznivci "jiných" piv, ale málokdo dokáže pochopit, co všechno je na té druhé straně výčepu. Už třeba ta hrochova poznámka ohledně pivního kamene na jakési kuželce kohoutu...nevím vůbec o čem mluví.Nevím,co se ukrývá za výčepním pultem-vidím pípu-co je uvnitř je většině pivařů ukryto.Asi by bylo těžké to popsat slovy-parádní by byly nějaké schemata nebo aspoň odkazy.Rád bych byl maximálně poučený konzument, který by pak mohl špatnému výčepnímu oponovat.
Dlouho jsem váhal jestli si nenám tento komentář odpustit, ale Vaše, chlapíčku milený-BrněnskoAsijský, do očí bijící reklamní činnost mě nenechala jen tak f klidu.
Začnu už tím, jak sám sebe oslovujete resp. od Vašeho nicku alias přezdífky : Pivní technik. Na tomto webu jsem si cenil předefším přispjěvovatelů, kteří se za své jméno nestydí a uvedou ho celé, popřípadně jejichž přezdífka je již natolik čtenáčstvu známa, že stačí napsat Honza, Chody, Emu, Jiří.J a i třeba Antihnusák a jeden hned ví na čem je, cca o koho jde, zná jeho názory z minula a dá si tak jednoduše fše dohromady, je mu jasno a s daným názorem buď vnitřně souhlasí či nesouhlasí a podle míry + či - se buď do diskuze zapojí, či ne.
Čekal jsem dlouho a myslím si, že nejsem sám, kdo se nakonec vyklube z pod Vaší přezdífky, ale nic víc než marketinkový tah firmy CESK a.s. jsem za tím nenašel :-(.
POZOR a to neříkám, že tvrdíte nějaké nesmysly ! Jen by mi přišlo od Vás čestnější napsat, že jste ta a ta firma, která se zabývá mimo jiné i čištěním pivního vedení a vše uvést na pravou míru a né se schovávat za nick Pivni_technik, pod kterým jsem si (a dle ohlasů nejsem sám) představoval nejmíň někoho kdo tomu:
1. Rozumí - což asi Váš případ je
2. Umí věc vysvětlit obecnému tzn. nezasvěcenému čtenáři - což Váš případ evidentně není, neb neznám pivaře, leda masochistu, který by se rozplýval nad vaším vysvětlením : Elektronického evidenčního průtokového systemu rozděleného na kreditní a debetní navíc s % zisku při zavedení Vaší technologie do dané provozovny :-). To fše si strčte někam, či lépjěji řečeno do Vašeho reklamního letáku...
3. Bude NEZAUJATÝ což milý Pivní techniku taky nejste.
Na závěr bych Vás chtěl vyzvat : Vystupte z anonymity, napište kdo jste a za koho kopete a pak si budu Vašich názorů vážit, či budu alespoň vědět: Jó, to je ten chlapíček z Asie ! A hleďme, jak se na to dneska ten kluk zábrdská podíval :-)....
Jirka Bejček Stehlíček.
P.S. Hned pod Vaším člankem se ozval chlap co napsal svůj názor a uvedl i své jmého. To jen tak naokraj :-).
Začnu už tím, jak sám sebe oslovujete resp. od Vašeho nicku alias přezdífky : Pivní technik. Na tomto webu jsem si cenil předefším přispjěvovatelů, kteří se za své jméno nestydí a uvedou ho celé, popřípadně jejichž přezdífka je již natolik čtenáčstvu známa, že stačí napsat Honza, Chody, Emu, Jiří.J a i třeba Antihnusák a jeden hned ví na čem je, cca o koho jde, zná jeho názory z minula a dá si tak jednoduše fše dohromady, je mu jasno a s daným názorem buď vnitřně souhlasí či nesouhlasí a podle míry + či - se buď do diskuze zapojí, či ne.
Čekal jsem dlouho a myslím si, že nejsem sám, kdo se nakonec vyklube z pod Vaší přezdífky, ale nic víc než marketinkový tah firmy CESK a.s. jsem za tím nenašel :-(.
POZOR a to neříkám, že tvrdíte nějaké nesmysly ! Jen by mi přišlo od Vás čestnější napsat, že jste ta a ta firma, která se zabývá mimo jiné i čištěním pivního vedení a vše uvést na pravou míru a né se schovávat za nick Pivni_technik, pod kterým jsem si (a dle ohlasů nejsem sám) představoval nejmíň někoho kdo tomu:
1. Rozumí - což asi Váš případ je
2. Umí věc vysvětlit obecnému tzn. nezasvěcenému čtenáři - což Váš případ evidentně není, neb neznám pivaře, leda masochistu, který by se rozplýval nad vaším vysvětlením : Elektronického evidenčního průtokového systemu rozděleného na kreditní a debetní navíc s % zisku při zavedení Vaší technologie do dané provozovny :-). To fše si strčte někam, či lépjěji řečeno do Vašeho reklamního letáku...
3. Bude NEZAUJATÝ což milý Pivní techniku taky nejste.
Na závěr bych Vás chtěl vyzvat : Vystupte z anonymity, napište kdo jste a za koho kopete a pak si budu Vašich názorů vážit, či budu alespoň vědět: Jó, to je ten chlapíček z Asie ! A hleďme, jak se na to dneska ten kluk zábrdská podíval :-)....
Jirka Bejček Stehlíček.
P.S. Hned pod Vaším člankem se ozval chlap co napsal svůj názor a uvedl i své jmého. To jen tak naokraj :-).
Vyhledávání