úvod
homepage

Hospoda z druhé strany výčepu - čištění pivního vedení vytisknout článek

Přidáno: 16. března 2009  •  Autor: Pivni_technik
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 17807x

Říká se, že pivo dělá především hostinský. Dnes se zaměříme na to, jak čištění pivního vedení ovlivňuje výslednou kvalitu natočeného piva. Jak často by měla sanitace probíhat a co k tomu potřebujete? Zkuste se zeptat svého oblíbeného hostinského nebo si p

Bez pravidelného a důkladného čištění se neobejdete

Kdysi jsem si přečetl výzkum provedený velkým českým pivovarem, podle kterého 96 % lidí považuje čištění pivního vedení za jeden z nejdůležitějších faktorů přispívajících k tomu, že si pochutnají na skutečně kvalitním pivu. 64 % konzumentů si ale zároveň myslí, že čistit trubky čepovacího systému stačí pouze občas a nepravidelně. Někteří také razí názor, že v hospodách, kde „se dveře netrhnou“ a pivo teče proudem, se nemusí sanitace provádět vůbec, protože se bakterie v pivním vedení nestihnou usadit.

Jak je to s čištěním pivního vedení doopravdy? Každý den by se měl výčepní systém včetně narážeče a výčepního kohoutu důkladně propláchnout vodou. Jednou za týden až čtrnáct dní by si měl hospodský udělat čas na sanitaci, tedy dokonalé promytí a dezinfekci pivních trubek pomocí účinného dezinfekčního prostředku. A to i v hospodách s velkou výtočí piva.

Bakteriím pivo chutná

Když pivo opouští pivovar, žádné bakterie v něm nenajdete. Ke kontaminaci a zhoršení kvality piva dochází většinou někde mezi sudem a půllitrem. V zanedbaném pivním vedení se po čase začnou usazovat škodlivé mikroorganismy a pivní kámen, které mají špatný vliv nejen na chuť, ale také barvu a říz piva.

Pivo nejvíce chutná bakteriím mléčného kvašení. Těm na rozdíl od jiných typů mikroorganismů nevadí přítomnost alkoholu ani nedostatek kyslíku. Bakterie se pivem živí, následně ho znečistí vyloučenými zbytky a pak v pivě odumřou.

Jak se čistí pivní vedení?

Sanitace se provádí pomocí speciálních zařízení, která pracují na principu tlakového čerpadla. Po zapojení přístroje na čepovací systém se pivní trubky nejprve propláchnou čistou vodou a zbaví se zbytků piva. Na řadu pak přichází sanitační prostředek, který pivní vedení dezinfikuje a zbavuje bakterií. Sanitaci podléhají také výčepní kohouty, narážecí hlavy a ostatní části celého systému.

Některé přístroje určené k sanitaci čistí pivní trubky také mechanicky. Třeba přístroj SWING, se kterým jsem pracoval, používal k čištění pěnové kuličky s průměrem větším než mělo pivní vedení. Kuličky vehnané pod tlakem do pivních trubek dokázaly setřít i hodně odolné nečistoty. Mechanické čištění ale už dnes není nezbytné. Sanitační chemie je natolik účinná, že ji není třeba ničím doplňovat.

Zeptejte se svého hostinského!

To, jestli má hospodský čisté sklenice, poznáte na první pohled. Pokud chcete vědět, jestli také pravidelně čistí pivní vedení, budete se ho muset nejspíš zeptat. Někteří provozovatelé hospod si vedou speciální sanitační deníky, do kterých pravidelně zapisují, kdy bylo čištění provedeno. Možná vás do něj hostinský nechá nahlédnout.

Zkoušeli jste se někdy svého hostinského zeptat, jak často a jakým způsobem čistí pivní vedení? Máte vlastní zkušenosti se sanitačními zařízeními? Těším se na vaše otázky, podněty a připomínky.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 15 komentářů, poslední komentář: 09.11.2015 20:36 Komentovat
rozebrani sudu.. Karel09.11.2015 20:36
Zdarec, nemate tu někdo zkušenosti z demontazi ventilu ze sudu?? Je to sud s bajonetem.. Dekuji
Únik piva do bazénku Jakub22.10.2015 21:55
Ahoj, chci se zeptat na to jak zjistit únik piva v chladící smyčce do vody. Bude nepatrnej,...
čistěni chlazení tom13.07.2015 11:24
ahoj chci jse zeptat zda ma bejt chlazení při čištění normlaně zapojenene v elektrice a...
Příspěvek odstraněn rn resume20.04.2013 12:15
Text tohoto komentáře byl vymazán, jelikož porušoval publikační pravidla našeho portálu!
čištění pivních chladičů Thomass27.02.2013 11:02
Našel jsem další info jak se starat o pivní chladiče včetně podrobného postupu......
Příspěvek odstraněn Jiřina27.11.2012 18:36
Text tohoto komentáře byl vymazán, jelikož porušoval publikační pravidla našeho portálu!
Re: chemie nestačí Jiří Staněk04.11.2009 16:05
Taky zdravím kolegu.živím se sanitací pivních cest už nějaký rok a musím říct , že...
Re: Re: Doplnění problematiky hroch10.04.2009 22:12
Chápu to jako for. Ale pro zajímavost, žádný čistič nechtěl prozradit svůj roztok.
Vyhledávání