úvod
homepage

Komentáře

článku: Hospoda z druhé strany výčepu - čištění pivního vedení

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Doplnění problematiky, (hroch, 08.04.2009 21:00) celé vlákno | reagovat
Pro neznalé čištění se pokusím doplnit nějaké informace z pohledu pivního nadšence a hospodského.
Celá cesta piva v hospodě je sud-narážecí hlava-pivní vedení-chlazení-dochlazované potrubí do výčepního stolu-výčepní kohout.
Při strojním čištění se odmontují narážecí hlavy od pivního vedení a kohouty z výčepní stolice. Na straně narážečů se spojí dvě vedení a místo příslušných kohoutů se zapojí výstup pulsujícího tlakového zařízení(zjednodušené vysvětlení principu) a hadice jdoucí do kbelíku. Ve kbelíku je roztok čistícího prostředku a ze kbelíku jde vstup do stoje. Když už jsou trubky plné zapojí se přímo do okruhu a dají se tam molitanové kuličky pro stírání šlemu z trubek. Takto se vyčistí pivní vedení, chlazení a vedení do výčepní stolice. Pak je nutné vyčistit narážecí hlavy- ze šesti techniků, kteří k nám jezdily pravidelně za ty roky tři narážeče rozebírali, kontrolovali těsnění a pořádně vyčistili v roztoku a pod vodou, ostatní pouze opláchli. Taktéž kohouty je nutné rozebrat a ponořit do roztoku, opláchnout a složit. V dnešních předozadních pákových kohoutech s kompenzátorem, je uvnitř kuželka umístěná špičkou proti proudu. Kuželka je umístěná ve vstupním části kohoutu, která shodný sklon stěn. Když otáčím kompenzátorem na boku kohoutu, pomocí excentru zasouvám, nebo vysouvám kuželku a tím zvětšuju průtok kohoutu. Páka už jen odklání takovou jakoby ucpávku a umožní tok piva. Hlavní problematická část toku je kolem kuželky, kde pivo teče ve slabé vrstvě po velké ploše. Každá nerovnost na kuželce a nebo zalepený samotný kohout způsobuje nepřirozené pěnění v podobě jarové pěny. Nevím jestli za ukládání tzvn.pivního kamene může nějaká reakce minerálů z piva s oxidem uhličitým, ale jak v kvasných nádobách v pivovaru na spilce a ve sklepě tak zvláště na kuželce a konusu kohoutu dochází k usazování kamene. Ten když dosáhne určité vrstvy se může odloupnout a pak se hospodský může zbláznit z toho co ten kohout vyvádí.
Kontaminace do pivního vedení se může dostat z piva, ale hlavně především z narážecí hlavy. Proto je nutná hygiena při narážení.
Sám doma si svojí pípu taky někdy jen vypláchnu vodou a jindy zase celou roozeberu a namočím alespoň do louhu NaCl. Doporučován mě byl i roztok soli používané na čištění kartáčových myček půllitrů.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání