Komentáře
článku: Hospoda z druhé strany výčepu - čištění pivního vedení
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
To je nějaké málo konkrétní. Je potřeba říci, od jakého výrobce doporučujete sanitační soupravu, od jakého výrobce (přesný název prosím) čistící prostředek. Od kterého výrobce jsou nejkvalitnější a nejlepší pivní kohouty a narážeče a nezapomeňte ani na výrobce hadice. Tak jak by to udělal "pivní technik" :-))
Chápu to jako for.
Ale pro zajímavost, žádný čistič nechtěl prozradit svůj roztok.
Ale pro zajímavost, žádný čistič nechtěl prozradit svůj roztok.
Vyhledávání
Celá cesta piva v hospodě je sud-narážecí hlava-pivní vedení-chlazení-dochlazované potrubí do výčepního stolu-výčepní kohout.
Při strojním čištění se odmontují narážecí hlavy od pivního vedení a kohouty z výčepní stolice. Na straně narážečů se spojí dvě vedení a místo příslušných kohoutů se zapojí výstup pulsujícího tlakového zařízení(zjednodušené vysvětlení principu) a hadice jdoucí do kbelíku. Ve kbelíku je roztok čistícího prostředku a ze kbelíku jde vstup do stoje. Když už jsou trubky plné zapojí se přímo do okruhu a dají se tam molitanové kuličky pro stírání šlemu z trubek. Takto se vyčistí pivní vedení, chlazení a vedení do výčepní stolice. Pak je nutné vyčistit narážecí hlavy- ze šesti techniků, kteří k nám jezdily pravidelně za ty roky tři narážeče rozebírali, kontrolovali těsnění a pořádně vyčistili v roztoku a pod vodou, ostatní pouze opláchli. Taktéž kohouty je nutné rozebrat a ponořit do roztoku, opláchnout a složit. V dnešních předozadních pákových kohoutech s kompenzátorem, je uvnitř kuželka umístěná špičkou proti proudu. Kuželka je umístěná ve vstupním části kohoutu, která shodný sklon stěn. Když otáčím kompenzátorem na boku kohoutu, pomocí excentru zasouvám, nebo vysouvám kuželku a tím zvětšuju průtok kohoutu. Páka už jen odklání takovou jakoby ucpávku a umožní tok piva. Hlavní problematická část toku je kolem kuželky, kde pivo teče ve slabé vrstvě po velké ploše. Každá nerovnost na kuželce a nebo zalepený samotný kohout způsobuje nepřirozené pěnění v podobě jarové pěny. Nevím jestli za ukládání tzvn.pivního kamene může nějaká reakce minerálů z piva s oxidem uhličitým, ale jak v kvasných nádobách v pivovaru na spilce a ve sklepě tak zvláště na kuželce a konusu kohoutu dochází k usazování kamene. Ten když dosáhne určité vrstvy se může odloupnout a pak se hospodský může zbláznit z toho co ten kohout vyvádí.
Kontaminace do pivního vedení se může dostat z piva, ale hlavně především z narážecí hlavy. Proto je nutná hygiena při narážení.
Sám doma si svojí pípu taky někdy jen vypláchnu vodou a jindy zase celou roozeberu a namočím alespoň do louhu NaCl. Doporučován mě byl i roztok soli používané na čištění kartáčových myček půllitrů.