úvod
homepage

Komentáře

článku: Ono to asi opravdu funguje…

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Cuisine a la JJ, (PetrŽ, 20.12.2008 18:10) celé vlákno | reagovat
Mimochodem musím na JJ prozradit že je jeden z nej kuchařů Haut Cuisine co znám :) Vždy, když seženeme nějaké typy světových piv, tak se dohodneme, co by k nim bylo nejlepší za pokrm (Cuisine a la Biére). No a on vždy uvař nějakou lahůdku - skvěle! Uvařil již tak cc 50 výtečných pokrmů ke všem možným druhům piva. To je pak pochutnání.
Např jeho bažant a la Ardenne s ostružinovou omáčkou na Liefmans Kriek a k tomu Chimay Red je nepřekonatelný :)
Re: Cuisine a la JJ, (Jiri.J, 22.12.2008 18:19) celé vlákno | reagovat
Já se úplně červenám.
PŽ přehání! občas vaříme pivní kuchyni, dle recptů na netu nebo z knih Olivera, či Jacksona. Až bude funkční fórum pivní gastro, pak tam dáme recepty a k tomu doporučení, co nám k danému jídlu chutnalo. Kombinaci piva k jídlu vždy vybíral PŽ:-))
Re: Re: Cuisine a la JJ, (antihnusák, 22.12.2008 21:54) celé vlákno | reagovat
Jé kucí společně vaří (či jí). To vypadá jako když... :)
Re: Re: Re: Cuisine a la JJ, (Jiri.J, 23.12.2008 07:35) celé vlákno | reagovat
Uklidním Tě blbečku. Já jsem ženatý a mám rodinu a Petr žije s přítelkyní. Ale takovéto poznámky a narážky rád moc nemám, zvláště u jedinců, kteří se schovávají za anonymní nick. No a co nemám obzvláště rád je primitivní xenofobně, šovinisticko rasisticky laděný čecháček, u takových nejdu pro pár facek daleko... (omlouvám se všem, ale takové tupé infantilní narážky skutečně nesnáším)
Re: Re: Re: Cuisine a la JJ, (antihnusák, 25.12.2008 23:06) celé vlákno | reagovat
... jako když mají rádi dobré pivo a jídlo :)
NO tak pánové, má to cenu, (Jiri.J, 23.12.2008 17:32) celé vlákno | reagovat
Ne nejsme žádná essentia, ani virtuální výtovory Honzy Kočky, ale skutečné hmotné existence. HoOnza Kočka Vám ostatně podá jistě rád důkazy o naší skutečné existenci, jelikož nás oba zná. Na VPT jsme nebyli z toho důvodu, že jsme oba měli jiné důležité pracovní povinnosti. Osobně si nepamatuji, že bychom zde, s Petrem Žaliem jeden druhého navzájem vychvalovali (až teď na to vaření:), ale pouze se shodovali. A v tom je podstatný rozdíl. Do teď jsem si myslel, že tento blog se má věnovat tématu pivo a jídlo a ne velmi simplexnímu a infantilnímu osočování z homosexuality. Už sám fakt, že někdo užívá homosexuální orientaci druhých jako nálepku pro "untermänsch", či dokonce "vtipnou urážku" druhých, vypovídá o jeho osobě více, než si sám myslí. Chápal bych to tak ještě u nějakého puberťáka nebo nějakého zastydlého, zakomplexovaného deprivanta, popř. Josefa Ratzingera (dříve člen HJ, dnes papež), který na toto téma měl včera velmi fundovaný proslov...
Re: NO tak pánové, má to cenu, (Luděk, 23.12.2008 21:32) celé vlákno | reagovat
Tímhle směrem naše "debata" o vás na VPT rozhodně nešla - sex. orientace člověka je mi šumafuk a jestli to sklouzává tímto směrem, tak mi to přijde hloupé...
duo žobánek, (hroch, 23.12.2008 11:45) celé vlákno | reagovat
pánové si vzájeně tak chválíte, že to to dedukci o homobierní orientiaci už dlouho nahrává.
Re: duo žobánek, (emu, 23.12.2008 11:50) celé vlákno | reagovat
Přesně tak, myslím, že nikoho nezajímá, že pan Jobánek skvěle vaří a recepty mu vybírá pan Žalio, to se pak není čemu divit, že přiletí nějaká ta štiplavá poznámka. aspoň by to chtělo brát s humorem ;-)
Re: Re: duo žobánek, (Luděk, 23.12.2008 15:48) celé vlákno | reagovat
A co je největší legrace, na VPT jsme tak nějak s nejmenovanými pivomilci spřádali úvahy, že pokud se toto brněnské nerozlučné duo neobjeví, jde opravdu o virtuální pány, mající za úkol rozpoutávat upadající diskuze a jitřit pivní vášně :-)))
Já, pivní úchyl, pravím:, (Jiří Kaňa, 23.12.2008 12:20) celé vlákno | reagovat
Mně teda příspěvek o tom, co kdo umí s pivem a k pivu uvařit, připadal naopak naprosto k věci.

To by se pak mohlo napsat, že nikoho nezajímá, že nějakýmu emu (nic ve zlým) nechutnaj europiva...

Řekl bych, že nějakým způsobem jsme tady ulítlí všichni - jinak bychom se tu asi nescházeli.
Re: Já, pivní úchyl, pravím:, (emu, 23.12.2008 14:39) celé vlákno | reagovat
Však já jsem na pány nijak nereagoval, ale poznámka o tom, co všechno spolu dělají, mi přišla docela odpovídající. Když už se tak navzájem velebí, tak musí počítat, že někdo k tomu něco řekne, a já to nebyl, kdo se ozval ;-)
Pivo a jídlo, (Jiri.J, 19.12.2008 14:23) celé vlákno | reagovat
Pivní gastronomie je v naší zemi zatím v plenkách (a dlouho asi ještě bude). Samozřejmě, že v tomto směru záleží i na osobním vkusu, ale dobré je se vždy inspirovat zahraničními tipy.
Osobně jsme se vždy řídili v pivní gastronomii podle doporučení Michaela Jacksona a Garetta Olivera. Je tam toho tak na samostatnou knížku. S PŽ a dalšími našimi pivomilovnými přáteli se oddáváme Cuisine á la Biére už delší dobu. Pivo v kombinaci s jídlem, dodává tomuto nápoji zcela nový rozměr. Mohu zodpovědně říci, že s většinou pokrmů se pivo snoubí mnohem a mnohem lépe, než víno. Co takhle ústřice a dry stout? Nebo jehněčí s pórkem s francouzským Ch´Ti. Pivo Jenlain ze stejné oblasti s klobáskami z kozího masa? Králík s jablky na belgickém wit s 3 Mont´s. Bažant po ardénsku s Chimay Rod. Daňčí hřbet s višněmi s trpkým Rodenbachem. Pečené kuře s bavorskými Spätzel s Ayineger Hell. Moules a la Gueuze se stejným pivem. Typický belgický pokrm Carbonade Flamende s pivem Liefmans. Kvalitní paštika v doprovodu Barley Wine, ale třeba i ke kořenitému pivu bock. Uzený losos s Alaskan Smoked Porter. English Pale Ale s biftekem ze svíčkové nebo rostbífem. Bavorský märzen s vepřovou pečení (s krustou) a bavorskými knedlíky (Kloß). Uzená bavorská šunka s bamberským rauchbier. A sladká tečka na závěr. Tak třeba Rochefort 10 s belgickou čokoládou nebo pralinkami. Nebo faro s hruškou dušenou v Hoegaardenu.
Téměř každé webové stránky pivovarů Vám dnes nabídnou recepty ke každému pivu. Namátkou jsem se teď díval na recepty s pivem Duvel. Vynikající je rovněž belgický časopis
Biére Passion. Hlavně si však udržet zdravý odstup a nepropadnout snobismu a dekadenci:-))
Pivo a gastronomie, (Honza Kočka, 19.12.2008 07:14) celé vlákno | reagovat
i me to prijde zajimave. Sbiram informace a doufam, ze od unora se policko "Pivni gastro" rozsviti...
I já se připojuji, (Roman Holoubek, 19.12.2008 06:00) celé vlákno | reagovat
Jirko, ano i já hledám vhodné kombinace jídla a pití - Je kouzelné hledat a ještě kouzelnější je najít ...
Trappist a sýry , (Jiri.J, 18.12.2008 17:54) celé vlákno | reagovat
Osobně doporučuji pro tappisty tyto klasické kombinace:
Blue Chimay se geniálně doplňuje ke klasickému Roquefortu nebo britskému Stiltonu. Oboje je vynikající harmonická kombinace. Hůře např. ke Gorgonzole.
Orval je skvělý s měkým kozím sýrem, opět mimořádně lahodná kombinace. Westmalle Tripel buď s tvrdým kozím sýrem nebo klidně s tvrdým starým Chedarrem, i když k tomu je geniální hlavně nějaké luxusní britské Barley Wine... No je to nádhera. O kombinacíhc piva a jídla by se psalo. K Chimay Red je skvělý bažant... Jinak sýry jsou taky skvělý koníček:-))
Re: Trappist a sýry , (Petr Buriánek, 18.12.2008 23:52) celé vlákno | reagovat
To Jiri.J.: "O kombinacíhc piva a jídla by se psalo."... Neváhej a piš. :-) Sám se snažím hodně hledat, ale asi to bude trochu individuální... Každopádně každý tip dobrý.
Je toho mnohem vic, (Honza Kočka, 18.12.2008 13:21) celé vlákno | reagovat
Tedy kombinaci syru a piva.
Prave s Cheesy a Honzou Suranem jsem delali dvoji degustaci na piva a syry - jednou jsme prinesli piva a oni hledali syry, podruhe to bylo opacne. Kombinaci je hrozne moc a od pristiho roku bych to chtel delat hloubeji.

Pro zacatek vysledky nasich dvou degustaci:

I. první sezení pivo kontra sýr

- Pale Ale x parmazán New Zealand
- Bakalář tmavý x starý kozí sýr s koriandrem
- Schwarzenberg 21 x kozí ementál Maasdam
- Westmaal Tripple x Kozí uleželý je kompatibilní ale přestárlá Gouda zpočátku
kontra a v závěru perfektně sladěná

II. sezení sýr kontra pivo

- Uleželý farmář x borůvkové pivo
- kozí maasdam x weizen Náchod
- kozí starý x tmavý Dudák nebo Opat 17 %
- stará Gouda x Schwarzenberg 21
- kozí klášterní x 13 % kněžna Svijany
- uleželý klášter Citadela x Gottschalk
Bingo !!!!, (Weetek, 18.12.2008 10:35) celé vlákno | reagovat
Jak jsou cesty různých pivařů někdy zcela stejné... :-) Udělal jsem tento týden přesně totéž, dokonce jsem sehnal přímo sýr Chimay, jen to pivo bylo Chimay "modré"... A zdá se, že mám nového koníčka. Ty sýry, to je zase docela nový svět...
Re: Bingo !!!!, (Jiří Kaňa, 18.12.2008 11:13) celé vlákno | reagovat
Mé oblíbené modré Chimay už bohužel neměli (to znamená, že se prodává!), bylo jen ve třetinkách, tak jsem vzal červené (poslední kus, to znamená, že se prodává:-)). Mám pocit, že modré je geniální samo o sobě, červené je pak geniální s tím sýrem. Další pokusy pochopitelně budou následovat - jen musím začít víc vydělávat :-)
Vyhledávání