Komentáře
článku: Ono to asi opravdu funguje…
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit komentáře:
podle vláken
... jako když mají rádi dobré pivo a jídlo :)
Tímhle směrem naše "debata" o vás na VPT rozhodně nešla - sex. orientace člověka je mi šumafuk a jestli to sklouzává tímto směrem, tak mi to přijde hloupé...
Ne nejsme žádná essentia, ani virtuální výtovory Honzy Kočky, ale skutečné hmotné existence. HoOnza Kočka Vám ostatně podá jistě rád důkazy o naší skutečné existenci, jelikož nás oba zná. Na VPT jsme nebyli z toho důvodu, že jsme oba měli jiné důležité pracovní povinnosti. Osobně si nepamatuji, že bychom zde, s Petrem Žaliem jeden druhého navzájem vychvalovali (až teď na to vaření:), ale pouze se shodovali. A v tom je podstatný rozdíl. Do teď jsem si myslel, že tento blog se má věnovat tématu pivo a jídlo a ne velmi simplexnímu a infantilnímu osočování z homosexuality. Už sám fakt, že někdo užívá homosexuální orientaci druhých jako nálepku pro "untermänsch", či dokonce "vtipnou urážku" druhých, vypovídá o jeho osobě více, než si sám myslí. Chápal bych to tak ještě u nějakého puberťáka nebo nějakého zastydlého, zakomplexovaného deprivanta, popř. Josefa Ratzingera (dříve člen HJ, dnes papež), který na toto téma měl včera velmi fundovaný proslov...
A co je největší legrace, na VPT jsme tak nějak s nejmenovanými pivomilci spřádali úvahy, že pokud se toto brněnské nerozlučné duo neobjeví, jde opravdu o virtuální pány, mající za úkol rozpoutávat upadající diskuze a jitřit pivní vášně :-)))
Však já jsem na pány nijak nereagoval, ale poznámka o tom, co všechno spolu dělají, mi přišla docela odpovídající. Když už se tak navzájem velebí, tak musí počítat, že někdo k tomu něco řekne, a já to nebyl, kdo se ozval ;-)
Mně teda příspěvek o tom, co kdo umí s pivem a k pivu uvařit, připadal naopak naprosto k věci.
To by se pak mohlo napsat, že nikoho nezajímá, že nějakýmu emu (nic ve zlým) nechutnaj europiva...
Řekl bych, že nějakým způsobem jsme tady ulítlí všichni - jinak bychom se tu asi nescházeli.
To by se pak mohlo napsat, že nikoho nezajímá, že nějakýmu emu (nic ve zlým) nechutnaj europiva...
Řekl bych, že nějakým způsobem jsme tady ulítlí všichni - jinak bychom se tu asi nescházeli.
Přesně tak, myslím, že nikoho nezajímá, že pan Jobánek skvěle vaří a recepty mu vybírá pan Žalio, to se pak není čemu divit, že přiletí nějaká ta štiplavá poznámka. aspoň by to chtělo brát s humorem ;-)
pánové si vzájeně tak chválíte, že to to dedukci o homobierní orientiaci už dlouho nahrává.
Uklidním Tě blbečku. Já jsem ženatý a mám rodinu a Petr žije s přítelkyní. Ale takovéto poznámky a narážky rád moc nemám, zvláště u jedinců, kteří se schovávají za anonymní nick. No a co nemám obzvláště rád je primitivní xenofobně, šovinisticko rasisticky laděný čecháček, u takových nejdu pro pár facek daleko... (omlouvám se všem, ale takové tupé infantilní narážky skutečně nesnáším)
Jé kucí společně vaří (či jí). To vypadá jako když... :)
Já se úplně červenám.
PŽ přehání! občas vaříme pivní kuchyni, dle recptů na netu nebo z knih Olivera, či Jacksona. Až bude funkční fórum pivní gastro, pak tam dáme recepty a k tomu doporučení, co nám k danému jídlu chutnalo. Kombinaci piva k jídlu vždy vybíral PŽ:-))
PŽ přehání! občas vaříme pivní kuchyni, dle recptů na netu nebo z knih Olivera, či Jacksona. Až bude funkční fórum pivní gastro, pak tam dáme recepty a k tomu doporučení, co nám k danému jídlu chutnalo. Kombinaci piva k jídlu vždy vybíral PŽ:-))
Mimochodem musím na JJ prozradit že je jeden z nej kuchařů Haut Cuisine co znám :) Vždy, když seženeme nějaké typy světových piv, tak se dohodneme, co by k nim bylo nejlepší za pokrm (Cuisine a la Biére). No a on vždy uvař nějakou lahůdku - skvěle! Uvařil již tak cc 50 výtečných pokrmů ke všem možným druhům piva. To je pak pochutnání.
Např jeho bažant a la Ardenne s ostružinovou omáčkou na Liefmans Kriek a k tomu Chimay Red je nepřekonatelný :)
Např jeho bažant a la Ardenne s ostružinovou omáčkou na Liefmans Kriek a k tomu Chimay Red je nepřekonatelný :)
Pivní gastronomie je v naší zemi zatím v plenkách (a dlouho asi ještě bude). Samozřejmě, že v tomto směru záleží i na osobním vkusu, ale dobré je se vždy inspirovat zahraničními tipy.
Osobně jsme se vždy řídili v pivní gastronomii podle doporučení Michaela Jacksona a Garetta Olivera. Je tam toho tak na samostatnou knížku. S PŽ a dalšími našimi pivomilovnými přáteli se oddáváme Cuisine á la Biére už delší dobu. Pivo v kombinaci s jídlem, dodává tomuto nápoji zcela nový rozměr. Mohu zodpovědně říci, že s většinou pokrmů se pivo snoubí mnohem a mnohem lépe, než víno. Co takhle ústřice a dry stout? Nebo jehněčí s pórkem s francouzským Ch´Ti. Pivo Jenlain ze stejné oblasti s klobáskami z kozího masa? Králík s jablky na belgickém wit s 3 Mont´s. Bažant po ardénsku s Chimay Rod. Daňčí hřbet s višněmi s trpkým Rodenbachem. Pečené kuře s bavorskými Spätzel s Ayineger Hell. Moules a la Gueuze se stejným pivem. Typický belgický pokrm Carbonade Flamende s pivem Liefmans. Kvalitní paštika v doprovodu Barley Wine, ale třeba i ke kořenitému pivu bock. Uzený losos s Alaskan Smoked Porter. English Pale Ale s biftekem ze svíčkové nebo rostbífem. Bavorský märzen s vepřovou pečení (s krustou) a bavorskými knedlíky (Kloß). Uzená bavorská šunka s bamberským rauchbier. A sladká tečka na závěr. Tak třeba Rochefort 10 s belgickou čokoládou nebo pralinkami. Nebo faro s hruškou dušenou v Hoegaardenu.
Téměř každé webové stránky pivovarů Vám dnes nabídnou recepty ke každému pivu. Namátkou jsem se teď díval na recepty s pivem Duvel. Vynikající je rovněž belgický časopis
Biére Passion. Hlavně si však udržet zdravý odstup a nepropadnout snobismu a dekadenci:-))
Osobně jsme se vždy řídili v pivní gastronomii podle doporučení Michaela Jacksona a Garetta Olivera. Je tam toho tak na samostatnou knížku. S PŽ a dalšími našimi pivomilovnými přáteli se oddáváme Cuisine á la Biére už delší dobu. Pivo v kombinaci s jídlem, dodává tomuto nápoji zcela nový rozměr. Mohu zodpovědně říci, že s většinou pokrmů se pivo snoubí mnohem a mnohem lépe, než víno. Co takhle ústřice a dry stout? Nebo jehněčí s pórkem s francouzským Ch´Ti. Pivo Jenlain ze stejné oblasti s klobáskami z kozího masa? Králík s jablky na belgickém wit s 3 Mont´s. Bažant po ardénsku s Chimay Rod. Daňčí hřbet s višněmi s trpkým Rodenbachem. Pečené kuře s bavorskými Spätzel s Ayineger Hell. Moules a la Gueuze se stejným pivem. Typický belgický pokrm Carbonade Flamende s pivem Liefmans. Kvalitní paštika v doprovodu Barley Wine, ale třeba i ke kořenitému pivu bock. Uzený losos s Alaskan Smoked Porter. English Pale Ale s biftekem ze svíčkové nebo rostbífem. Bavorský märzen s vepřovou pečení (s krustou) a bavorskými knedlíky (Kloß). Uzená bavorská šunka s bamberským rauchbier. A sladká tečka na závěr. Tak třeba Rochefort 10 s belgickou čokoládou nebo pralinkami. Nebo faro s hruškou dušenou v Hoegaardenu.
Téměř každé webové stránky pivovarů Vám dnes nabídnou recepty ke každému pivu. Namátkou jsem se teď díval na recepty s pivem Duvel. Vynikající je rovněž belgický časopis
Biére Passion. Hlavně si však udržet zdravý odstup a nepropadnout snobismu a dekadenci:-))
i me to prijde zajimave. Sbiram informace a doufam, ze od unora se policko "Pivni gastro" rozsviti...
Jirko, ano i já hledám vhodné kombinace jídla a pití - Je kouzelné hledat a ještě kouzelnější je najít ...
To Jiri.J.: "O kombinacíhc piva a jídla by se psalo."... Neváhej a piš. :-) Sám se snažím hodně hledat, ale asi to bude trochu individuální... Každopádně každý tip dobrý.
Osobně doporučuji pro tappisty tyto klasické kombinace:
Blue Chimay se geniálně doplňuje ke klasickému Roquefortu nebo britskému Stiltonu. Oboje je vynikající harmonická kombinace. Hůře např. ke Gorgonzole.
Orval je skvělý s měkým kozím sýrem, opět mimořádně lahodná kombinace. Westmalle Tripel buď s tvrdým kozím sýrem nebo klidně s tvrdým starým Chedarrem, i když k tomu je geniální hlavně nějaké luxusní britské Barley Wine... No je to nádhera. O kombinacíhc piva a jídla by se psalo. K Chimay Red je skvělý bažant... Jinak sýry jsou taky skvělý koníček:-))
Blue Chimay se geniálně doplňuje ke klasickému Roquefortu nebo britskému Stiltonu. Oboje je vynikající harmonická kombinace. Hůře např. ke Gorgonzole.
Orval je skvělý s měkým kozím sýrem, opět mimořádně lahodná kombinace. Westmalle Tripel buď s tvrdým kozím sýrem nebo klidně s tvrdým starým Chedarrem, i když k tomu je geniální hlavně nějaké luxusní britské Barley Wine... No je to nádhera. O kombinacíhc piva a jídla by se psalo. K Chimay Red je skvělý bažant... Jinak sýry jsou taky skvělý koníček:-))
Tedy kombinaci syru a piva.
Prave s Cheesy a Honzou Suranem jsem delali dvoji degustaci na piva a syry - jednou jsme prinesli piva a oni hledali syry, podruhe to bylo opacne. Kombinaci je hrozne moc a od pristiho roku bych to chtel delat hloubeji.
Pro zacatek vysledky nasich dvou degustaci:
I. první sezení pivo kontra sýr
- Pale Ale x parmazán New Zealand
- Bakalář tmavý x starý kozí sýr s koriandrem
- Schwarzenberg 21 x kozí ementál Maasdam
- Westmaal Tripple x Kozí uleželý je kompatibilní ale přestárlá Gouda zpočátku
kontra a v závěru perfektně sladěná
II. sezení sýr kontra pivo
- Uleželý farmář x borůvkové pivo
- kozí maasdam x weizen Náchod
- kozí starý x tmavý Dudák nebo Opat 17 %
- stará Gouda x Schwarzenberg 21
- kozí klášterní x 13 % kněžna Svijany
- uleželý klášter Citadela x Gottschalk
Prave s Cheesy a Honzou Suranem jsem delali dvoji degustaci na piva a syry - jednou jsme prinesli piva a oni hledali syry, podruhe to bylo opacne. Kombinaci je hrozne moc a od pristiho roku bych to chtel delat hloubeji.
Pro zacatek vysledky nasich dvou degustaci:
I. první sezení pivo kontra sýr
- Pale Ale x parmazán New Zealand
- Bakalář tmavý x starý kozí sýr s koriandrem
- Schwarzenberg 21 x kozí ementál Maasdam
- Westmaal Tripple x Kozí uleželý je kompatibilní ale přestárlá Gouda zpočátku
kontra a v závěru perfektně sladěná
II. sezení sýr kontra pivo
- Uleželý farmář x borůvkové pivo
- kozí maasdam x weizen Náchod
- kozí starý x tmavý Dudák nebo Opat 17 %
- stará Gouda x Schwarzenberg 21
- kozí klášterní x 13 % kněžna Svijany
- uleželý klášter Citadela x Gottschalk
Mé oblíbené modré Chimay už bohužel neměli (to znamená, že se prodává!), bylo jen ve třetinkách, tak jsem vzal červené (poslední kus, to znamená, že se prodává:-)). Mám pocit, že modré je geniální samo o sobě, červené je pak geniální s tím sýrem. Další pokusy pochopitelně budou následovat - jen musím začít víc vydělávat :-)
Jak jsou cesty různých pivařů někdy zcela stejné... :-) Udělal jsem tento týden přesně totéž, dokonce jsem sehnal přímo sýr Chimay, jen to pivo bylo Chimay "modré"... A zdá se, že mám nového koníčka. Ty sýry, to je zase docela nový svět...
Vyhledávání