úvod
homepage

Komentáře

článku: Ono to asi opravdu funguje…

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Pivo a jídlo, (Jiri.J, 19.12.2008 14:23) celé vlákno | reagovat
Pivní gastronomie je v naší zemi zatím v plenkách (a dlouho asi ještě bude). Samozřejmě, že v tomto směru záleží i na osobním vkusu, ale dobré je se vždy inspirovat zahraničními tipy.
Osobně jsme se vždy řídili v pivní gastronomii podle doporučení Michaela Jacksona a Garetta Olivera. Je tam toho tak na samostatnou knížku. S PŽ a dalšími našimi pivomilovnými přáteli se oddáváme Cuisine á la Biére už delší dobu. Pivo v kombinaci s jídlem, dodává tomuto nápoji zcela nový rozměr. Mohu zodpovědně říci, že s většinou pokrmů se pivo snoubí mnohem a mnohem lépe, než víno. Co takhle ústřice a dry stout? Nebo jehněčí s pórkem s francouzským Ch´Ti. Pivo Jenlain ze stejné oblasti s klobáskami z kozího masa? Králík s jablky na belgickém wit s 3 Mont´s. Bažant po ardénsku s Chimay Rod. Daňčí hřbet s višněmi s trpkým Rodenbachem. Pečené kuře s bavorskými Spätzel s Ayineger Hell. Moules a la Gueuze se stejným pivem. Typický belgický pokrm Carbonade Flamende s pivem Liefmans. Kvalitní paštika v doprovodu Barley Wine, ale třeba i ke kořenitému pivu bock. Uzený losos s Alaskan Smoked Porter. English Pale Ale s biftekem ze svíčkové nebo rostbífem. Bavorský märzen s vepřovou pečení (s krustou) a bavorskými knedlíky (Kloß). Uzená bavorská šunka s bamberským rauchbier. A sladká tečka na závěr. Tak třeba Rochefort 10 s belgickou čokoládou nebo pralinkami. Nebo faro s hruškou dušenou v Hoegaardenu.
Téměř každé webové stránky pivovarů Vám dnes nabídnou recepty ke každému pivu. Namátkou jsem se teď díval na recepty s pivem Duvel. Vynikající je rovněž belgický časopis
Biére Passion. Hlavně si však udržet zdravý odstup a nepropadnout snobismu a dekadenci:-))
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání