úvod
homepage

Komentáře

článku: Originální receptura – klamání spotřebitele, nebo pravda?

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Zlatý Bažant, (Jiří Kaňa, 26.09.2008 13:24) celé vlákno | reagovat
Ostatně pochybuji, že by v původní receptuře světlého (!) 12% ležáku Zlatý Bažant byl kulér E150c. Leda by to je ště do loňska vařili podle nepůvodní receptury a teprve letos se k té původní vrátili.
Však se od hajnekenu brzy dočkáme i originálního a k tomu ještě původního pravého echt 11% sudového Hostana z Brna :-(
Nejen pivní "tradice", (Tchoř, 17.09.2008 21:48) celé vlákno | reagovat
No, nejsme v tom naštěstí my milovníci dobrého piva sami. Marketingoví mágové oblbují spotřebitele i v jiných (nejen) nápojářských a potravinářských oborech. Např. někdy předloni jsem si koupil sýr Hermelín (už nevím jestli přibyslavský nebo sedlčanský, na tom koneckonců nesejde), a na přední straně jeho obalu stálo křiklavým písmem: "Nová receptura!", zatímco na zadní straně bylo uvedeno: ...je vyráběn podle tradiční prověřené receptury... Tak je to nad slunce jasné! O sýrových náhražkách z rostlinných tuků, na jejichž krabičku napíší "jemný tavený" a skromně už neuvedou slovo "sýr", je snad zbytečné se zmiňovat.
Ale zpět k pivu: plno keců o tradici mají všichni, z mého pohledu je samozřejmě na místě je ignorovat. V poslední době mne třeba mrzí věc jiná: z lahví piva Louny zmizel (byť nenápadný)nápis "Pivovar Louny". Že by se už chystali (nechce se mi věřit, že už k tomu došlo) toto tradiční pivo vařit nedaleké Krušovice? V případě skupiny Heineken (dovážející k nám své skvělé vlajkové "tradiční" pivo z Polska) věřím bohužel všemu :-(
Re: Nejen pivní "tradice", (Myrek, 19.09.2008 05:45) celé vlákno | reagovat
Souhlasím. Podvádějí nás snad úplně ve všem. Jsa 55 let stár, pamatuji ještě nádhernou vůni odšpuntovaných desítek a teprve později jedenáctek z malých regionálních pivovarů. S postupem doby pivovárky zanikaly a chuť piva se neustále nějak nivelizovala a normalizovala. Definitivně pryč je doba skvělého krušovického ležáku 12° a nádherně hořkého Radegastu. To jen tak namátkou.
Zmínil ses o sýru, který není sýrem. Rád bych připomenul rostlinnou "smetanu", rostlinné "máslo", celou škálu tzv. "masných" výrobků pochybné konzistence.
A co se týká působení Heinekenu? Podle zkušeností ze světa se nemáme nač těšit.
Re: Nejen pivní "tradice", (Stanislav Jakoubek, 21.09.2008 12:15) celé vlákno | reagovat
kde zmizel z lahví Loun ten nápis ? jsem si v pátek v Mosteckém Tescu koupil světlý ležák a světlé vyčepní a na zadní straně je jako výrobce uveden Pivovar Louny; tak někomu z nás možná něco uniklo ..; jinak doufám, že tvoje Kruškatastrofická vize nenastane ...
Bažant, (swooper, 19.09.2008 10:52) celé vlákno | reagovat
letos jsem si na Slovensku koupin na benzínce také toho slavného Zlatého černého bažanta se šroubovací zátkou....
Po otevření a nalití se nevytvořil ani milimetr pěny, divné aroma nechutně přibarveno Kulérem (ten je ymslím u nás zakázán tak se tyto móresy tahat přez hranici doufám nebudou) Chuť pochybně divně sladká no prostě i ten černej Kozel je lepší tmavý pivko ...velké zklamání z Hurbanova (alespoň mi zbyla pěkná lahvička :) )
Re: Bažant, (emu, 19.09.2008 18:53) celé vlákno | reagovat
Kulér zakázán? No najdeš ho třeba na etiketě Berounského medvěda tmavého, takže ani český minipivovar, navíc populární, se (bohužel) kuléru neštítí
Re: Re: Bažant, (Roman Holoubek, 19.09.2008 19:23) celé vlákno | reagovat
ano nevím o tom, že by byl kulér zakázán a je v některých dalších českých pivech.
Re: Re: Re: Bažant, (swooper, 19.09.2008 23:29) celé vlákno | reagovat
aha, u medvěda tak tam jsem se asi blbě mrk ...ale ted sem to čet v knížce pivovarnictví od Chládka tak si to radši přečtu ještě jednou....třeba odhalíme nějakou konspiraci protizákonou :D
Re: Re: Re: Re: Bažant, (swooper, 19.09.2008 23:42) celé vlákno | reagovat
cituju ze str. 59 jde o barvy piva "... některé pivovarnické koncerny vyrábějí polotmavá a tmavá piva ze světlých piv, požadovaná výsledná barva je dána množstvím barvících látek, přidané do světlého piva, tzv. "Kuléru". Dle stávající české legislativy není tento prostředek povolen."
vydání 2007, on je asi nějakej zakázán ale třebas ten E150 nebo jak to je tak ne no nevim...třeba se jedná o dobarvení ne přebarvení nemam ahnung :)
vysvětlení, (Marek Divilek, 18.09.2008 22:09) celé vlákno | reagovat
To ladin:Je mi to naprosto jasné. Díky
objemove/hmotnostni procenta, (ladin, 18.09.2008 10:04) celé vlákno | reagovat
Dnes se uvadeji objemova (VOL=volume) procenta alkoholu. Alkohol, v nasem pripade ethanol, ma hustotu cca 0,789 g/ml. Pokud na Bernardovi pisou 3,8 % VOL, tak to znamena, ze v jednom litru piva je 1000 ml*0,038*0,789g/ml=cca 30,0 gramu ethanolu. Litr piva vazi zhruba (chyba u zredeneho roztoku zanedbatelna) kilo, tedy je v nem 3,0 hmotnostnich procent alkoholu. Objemove procento ethanolu v pivu vynasobte cislem 0,789 a dostanete procento hmotnostni. Vysvetlil jsem to pochopitelne?
Bernard, (Marek Divilek, 17.09.2008 20:55) celé vlákno | reagovat
Musel bych se podívat do svých sešitů(nemám je momentálně u sebe).Jednu dobu(cca 1994-1997) jsem si totiž vylepoval etikety těch lahváčů, co jsem osobně vypil.Bernard 10° tenkrát skoro určitě uváděl 4,5% alk., což mi vůči drahé Plzni 12°(uváděla myslím 4,4%alk.) připadalo velmi podezřelé, ale zároveň výhodné:-)(Cca za 10 dní se ke své sbírce etiket znovu dostanu, tak ta čísla ověřím). Dnes je na výčepním Bernardu 3,8% alk. Je to jenom jiným počítáním(objemové x váhové)?Může někdo i vysvětlit, jaké jsou mezi těmi počty rozdíly?Tak zhruba tuším, ale radši bych dal slovo znalcům;-)Jinak mám ale pivo Bernard velmi rád.
originální receptura piva Dačický, (Jiří Kaňa, 17.09.2008 19:55) celé vlákno | reagovat
Až do komické absurdnosti tohle dovedli v kutnohorském pivovaru. Na etiketě piva Dačický totiž tvrdí něco v tom smyslu, že vaří pivo podle originální receptury Václava (?) Dačického z Heslova. Takže pokud nelžou - a já je přece nemůžu apriori podezřívat ze lži - je kutnohorské vařeno úplně stejně, jako se vařívalo před více než 400 lety! To musí být skanzen... Pak je tu ale další věc - Dačický je i přes ty hlubiny věků nejspíš (troufám si to tvrdit podle určitých senzorických znaků) spodně kvašeným světlým ležákem plzeňského typu. A co to znamená, pokud pivovar myslí vážně svá slova o originalitě? Že plzeňstí se můžou jít se svým prvenstvím a vůbec s celým Grollem klouzat, protože stejný typ piva už se dááávno (přes 200 let) vařil v Kutné Hoře. A vaří se tam dodnes.

Původně jsem na tohle téma chtěl napsat samostatný blog - tak krásně by to navázalo na ten tvůj dnešní - ale bohužel, lahev od kutnohorského jsem už vrátil a text jsem si neopsal.
tradiční receptura, (Jiří Kaňa, 17.09.2008 19:39) celé vlákno | reagovat
Původní, tradiční, originální receptura - to je jen blábol a canc, který vypadá na první pohled dobře a výrobce přitom nestojí vůbec nic.
Vyhledávání