úvod
homepage

Originální receptura – klamání spotřebitele, nebo pravda? vytisknout článek

Přidáno: 15. září 2008  •  Autor: Roman Holoubek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3654x

Co si mám pod pojmem „originální“ vybavit?
Jde o něco vycházející z historie a tradic? Nebo je tím pouze myšlen fakt, že tento (přesně specifikovaný) postup si vymysleli v daném pivovaru a nepoužívá jej nikdo jiný?

Spíš se přikloním k tomu druhému. Ona historie a tradice by se spíše titulovala pojmem „tradiční receptura“.

 

Proč se nad tímto zamýšlím? Na dovolené u našich sousedů na Slovensku jsem si mimo jiné koupil i láhev Zlatého (dříve Černého) Bažanta – Tmavé. Značeno dle norem: Tmavé pivo výčapné a s titulkem na zadní etiketě „Originální receptura“.

 

Vzpomínám na doby, kdy se jednalo o velmi povedený (dle dnešních norem) tmavý speciál se 13% EPM. V roce 1997 byl již tmavý Bažant Zlatý (dle názvu), ale pořád si zachovával svou plnost. Ta se snížila a okolo roku 2000 se za vlády Heinekenu (od r. 1995) už jednalo jen o tmavý výčapný ležiak, neboli o 11% EPM. Letos jsem pro sebe tudíž ochutnal „nové“ pivo s 10% EPM (tmavé pivo výčapné). A aby barva nepokulhávala, tak ve složení přibylo i barvivo kulér E150c.

 

Nyní tedy – TO SAMÉ PIVO (v očích spotřební veřejnosti) je již jen desítka.

 

Nejde v tomto případě o „jisté“ klamání spotřebitele? Nevím, nepostřehl jsem reklamní kampaň, či jiné sdělení pivovaru, že v rámci nové doby, nových preferencí veřejnosti k lehčím výrobkům, došlo k inovaci.

 

Nebo jde jen o úspory s tím, že pivaři (pivařky) stejně houby poznají, když už není na etiketě napsáno procento EPM, ale jen % alkoholu? Navíc oproti minulosti se alkohol neoznačuje ve váhovém množství, ale v objemovém. A tak současná desítka s 3,8% obj. alkoholu si moc nezadá se starou 13-tkou s 3,2% váhového alkoholu. (když se dá zkreslovat i hloubkou prokvašení).

 

Co vy na to, znáte ještě i jiný podobný příklad? Sám uvedu ještě jeden slovenský. Palatín – dříve 16%, dnes 12%. Dříve skvělý speciál, dnes jen slušný tmavý ležák.

 

Tož tak ....

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 14 komentářů, poslední komentář: 26.09.2008 13:24 Komentovat
Zlatý Bažant Jiří Kaňa26.09.2008 13:24
Ostatně pochybuji, že by v původní receptuře světlého (!) 12% ležáku Zlatý Bažant byl...
Re: Nejen pivní "tradice" Stanislav Jakoubek21.09.2008 12:15
kde zmizel z lahví Loun ten nápis ? jsem si v pátek v Mosteckém Tescu koupil světlý ležák...
Re: Re: Re: Re: Bažant swooper19.09.2008 23:42
cituju ze str. 59 jde o barvy piva "... některé pivovarnické koncerny vyrábějí polotmavá...
Re: Re: Re: Bažant swooper19.09.2008 23:29
aha, u medvěda tak tam jsem se asi blbě mrk ...ale ted sem to čet v knížce pivovarnictví od...
Re: Re: Bažant Roman Holoubek19.09.2008 19:23
ano nevím o tom, že by byl kulér zakázán a je v některých dalších českých pivech.
Re: Bažant emu19.09.2008 18:53
Kulér zakázán? No najdeš ho třeba na etiketě Berounského medvěda tmavého, takže ani...
Bažant swooper19.09.2008 10:52
letos jsem si na Slovensku koupin na benzínce také toho slavného Zlatého černého bažanta...
Re: Nejen pivní "tradice" Myrek19.09.2008 05:45
Souhlasím. Podvádějí nás snad úplně ve všem. Jsa 55 let stár, pamatuji ještě...
Vyhledávání