Originální receptura – klamání spotřebitele, nebo pravda?
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 3654x
Co si mám pod pojmem „originální“ vybavit?
Jde o něco vycházející z historie a tradic? Nebo je tím pouze myšlen fakt, že tento (přesně specifikovaný) postup si vymysleli v daném pivovaru a nepoužívá jej nikdo jiný?
Spíš se přikloním k tomu druhému. Ona historie a tradice by se spíše titulovala pojmem „tradiční receptura“.
Proč se nad tímto zamýšlím? Na dovolené u našich sousedů na Slovensku jsem si mimo jiné koupil i láhev Zlatého (dříve Černého) Bažanta – Tmavé. Značeno dle norem: Tmavé pivo výčapné a s titulkem na zadní etiketě „Originální receptura“.
Vzpomínám na doby, kdy se jednalo o velmi povedený (dle dnešních norem) tmavý speciál se 13% EPM. V roce 1997 byl již tmavý Bažant Zlatý (dle názvu), ale pořád si zachovával svou plnost. Ta se snížila a okolo roku 2000 se za vlády Heinekenu (od r. 1995) už jednalo jen o tmavý výčapný ležiak, neboli o 11% EPM. Letos jsem pro sebe tudíž ochutnal „nové“ pivo s 10% EPM (tmavé pivo výčapné). A aby barva nepokulhávala, tak ve složení přibylo i barvivo kulér E150c.
Nyní tedy – TO SAMÉ PIVO (v očích spotřební veřejnosti) je již jen desítka.
Nejde v tomto případě o „jisté“ klamání spotřebitele? Nevím, nepostřehl jsem reklamní kampaň, či jiné sdělení pivovaru, že v rámci nové doby, nových preferencí veřejnosti k lehčím výrobkům, došlo k inovaci.
Nebo jde jen o úspory s tím, že pivaři (pivařky) stejně houby poznají, když už není na etiketě napsáno procento EPM, ale jen % alkoholu? Navíc oproti minulosti se alkohol neoznačuje ve váhovém množství, ale v objemovém. A tak současná desítka s 3,8% obj. alkoholu si moc nezadá se starou 13-tkou s 3,2% váhového alkoholu. (když se dá zkreslovat i hloubkou prokvašení).
Co vy na to, znáte ještě i jiný podobný příklad? Sám uvedu ještě jeden slovenský. Palatín – dříve 16%, dnes 12%. Dříve skvělý speciál, dnes jen slušný tmavý ležák.
Tož tak ....
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 14 komentářů, poslední komentář: 26.09.2008 13:24 | Komentovat |
Zlatý Bažant Jiří Kaňa | 26.09.2008 13:24 |
---|---|
Ostatně pochybuji, že by v původní receptuře světlého (!) 12% ležáku Zlatý Bažant byl... | |
Re: Nejen pivní "tradice" Stanislav Jakoubek | 21.09.2008 12:15 |
kde zmizel z lahví Loun ten nápis ? jsem si v pátek v Mosteckém Tescu koupil světlý ležák... | |
Re: Re: Re: Re: Bažant swooper | 19.09.2008 23:42 |
cituju ze str. 59 jde o barvy piva "... některé pivovarnické koncerny vyrábějí polotmavá... | |
Re: Re: Re: Bažant swooper | 19.09.2008 23:29 |
aha, u medvěda tak tam jsem se asi blbě mrk ...ale ted sem to čet v knížce pivovarnictví od... | |
Re: Re: Bažant Roman Holoubek | 19.09.2008 19:23 |
ano nevím o tom, že by byl kulér zakázán a je v některých dalších českých pivech. | |
Re: Bažant emu | 19.09.2008 18:53 |
Kulér zakázán? No najdeš ho třeba na etiketě Berounského medvěda tmavého, takže ani... | |
Bažant swooper | 19.09.2008 10:52 |
letos jsem si na Slovensku koupin na benzínce také toho slavného Zlatého černého bažanta... | |
Re: Nejen pivní "tradice" Myrek | 19.09.2008 05:45 |
Souhlasím. Podvádějí nás snad úplně ve všem. Jsa 55 let stár, pamatuji ještě... |