úvod
homepage

Komentáře

článku: Vaření v paneláku II.

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

vrchné kvasenie, (Zdenek Jarkovský, 03.12.2007 18:39) celé vlákno | reagovat
A možem použiť vrchné kvasenice? Odpadol by problém s chladničkou a hranatými bandaskami. Neviem ešte som takto pivo nevaril iba s koncentrátov.
Re: vrchné kvasenie, (Čačo, 07.12.2007 21:03) celé vlákno | reagovat
jasne že môžeš,ale skús to stými kvasnicami aké si objednával pre mna,tam je potreba vyžšia teplota,tak ti odpadne problém z chladničkou
Ináč sa po ten materiál/kvasnice,chmel,slad /zastavím asi budúci týždeň.emisnú už mám,už som aj skoro zdraví,len mám ešte kopec práce čo musím spraviť.
..., (Pivoňka, 15.11.2007 20:28) celé vlákno | reagovat
Všechno OK,ale dost dobře jsem nepochopil to s těma kvasnicema.Kdybych je měl uložené v lednici při zhruba dvou st,°C a postupně je dostat byť i na tu nejnižší zákvasnsou teplotu ,to jest 7°C,trvalo by to čtyři,nebo i pět dní,což je docela dost.Vzhledem k tomu,že jsou mi kvasnice dodány většinou v pátek,v sobotu vařím,v neděli zakvašuju a měly by se nasadit co nejrychleji,tak mi to nějak nevychází.
Re:, (Jirka, 21.11.2007 21:43) celé vlákno | reagovat
Ahoj, popravde se v tom sam moc dobre neorientuju, usuzuju jen co jsem zaslechl a sam vyzkousel... No a z toho se mi zda, ze zavaznejsim problemem je prudke zchlazeni kvasnic (coz se mi asi taky jednou vymstilo), ohrati jim mozna zas az tolik nevadi. Kazdopadne se asi vyplati zmenu teploty alespon primerene rozlozit do casu, kterej na to clovek ma a zbytecne neriskovat. Vylivat varku po tom vsem starani a nervovani jestli se to jeste chytne do zachodu je fakt neprijemny...
Re: Re:, (petrbrew, 04.12.2007 16:08) celé vlákno | reagovat
Mám čerstvou zkušenost, jak jsou odolné kvasinky, tak se o ni podělím. Minulou sobotu jsem si sehnal asi 2 dcl kvasnic v Praze. Dostal jsem je z lednice ve sklenici, ale seděl jsem v hospodě a v teple se kvasnice probudily.Povolil jsem jim víčko a proběhlo oživení jako v pohádce Hrnečku vař. Trochu jich uteklo, ale podařilo se mi je zavřít a na ubytovně jsem pustil ledničku a tam je umístil do nevychlazeného mražáku a vyrazil zase do ulic. Když jsem přišel zpátky, v mražák už mrazil. Kvasinky nevypadaly zmrzle. To ovšem jen do okamžiku, kdy jsem povolil víčko.Tlak ve sklenici prudce klesl a velý obsah sklenice rázem zmrzl.Vytvořily se uvnitř sklenice krystaly, jako na zamrzlém okně. Nadával jsem si do všech možných zvířat a myslel si, že jsou odepsané. Přesto jsem je umístil do lednice. Druhý den se oddělily 2 vrstvy kvasnic (na dně a na hladině) a mezi tím vrstva roztoku. Bál jsem se, aby mi sklenice při přepravě nepraskla, tak jsem kvasnice přelžičkoval do PETky od zeleného čaje. (da
Re: Re: Re:, (, 04.12.2007 16:09) celé vlákno | reagovat
(zase jsem zapomněl, že mě to tu po ??? slovech utne :-) ...(další hezký zákrok). Když jsem je dovezl v neděli domů, snažil jsem se je už moc netrápit. Večer uvařil pivo. Bohužel jsem ale neměl dost času na jeho schlazení a nebohé kvasnice zaspílal na teplotu asi 25°C! Přežily a včera večer vytvořily dak krásnou deku s kroužky jako nikdy předtím. Budu si je muset dnes vyfotit. :-) Hodnotit budu až výsledek, ale zatím to vypadá dobře. Chtěl jsem tím jen říct, že při troše štěstí kvasinky dělají divy. Zajímalo by mě taky, jestli se třeba právě tlakem a mrazem nedá bojovat proti bakteriální kontaminaci kvasnic. Dělali staří sládkové právě takto, když chtěli zachovat čistotu svých cenných "zaměstnanců". :-)
Re: pokračování II, (petrbrew, 05.12.2007 07:20) celé vlákno | reagovat
Takže včera jsem se na kvasící pivo podíval a docela mě překvapilo, že na povrchu pěny jsou pevné shluky kvasnic. Sebral jsem je a zjistil, že pivo je po 2 dnech už dost suché a tudíž dost prokvašené. Přesto ho ještě nechám sedět, jestli se ještě bude něco dít. :-) Zdá se, že to teplé zakvašení mělo za následek bouřlivější kvašení a při větší aktivitě docházelo k vyšší produkci CO2. Kvasinky proto CO2 vyneslo nahoru, dostala se pod ně pěna a výsledek byl na světě. Pokud se stane ještě něco zajímavého, budu vás informovat.
Re: Re: pokračování III, (petrbrew, 10.12.2007 09:01) celé vlákno | reagovat
V sobotu jsem toto pivo stáčel do lahví. Vše vypadalo dobře - pivo prokvašené, poměrně čiré, ale na dně kvasnice neutvořily souvislou pevnou vrstvu ale spíš volně se pohybující shluky. Vypadalo to jako by šlo o vysedimentované kvasinky svrchního kvašení než o ležákové kvasnice, které to byly na počátku. Znamená to, že teplota při zakvašení určuje další chování kvasinek? Jsou ležákové kvasnice schopny adaptovat se na teplé prostředí a v něm se pak chovat jako svrchně kvasící kvasinky. Mladina byla zakvašena při vysoké teplotě, ale kvašení probíhalo při 12°C. Pivo chutná jako ležák s mírně zvýšeným obsahem esterů. Uvidíme, až se zaleží. :-)
Vynikajici clanek, (Martin, 12.11.2007 17:25) celé vlákno | reagovat
Diky za vynikajici clanek, mam za sebou jednu varku, ktera dopadla celkem uspokojive, ale ne vsechno se povedlo (predevsim s kvasnicemi byl problem). Tyto zkusenosti trochu pokrocilejsich kolegu jsou k nezaplaceni, zvlast, kdyz jsou podany takto vycerpavajicim a ctivym zpusobem. Diky a zdar buh!
manipulace s kanystry, (Lukas, 08.11.2007 20:13) celé vlákno | reagovat
Zdravim, je to bezvadny!!! Jen jsem se chtel poptat - jak manipulujes s kanystry v lednici??? Vypadaji, ze po uriznuti vrsku nedrzi moc pohromade ... narozleje se pivo pri vytahovani kanystru z lednice ?
Re: manipulace s kanystry, (Jirka, 09.11.2007 12:21) celé vlákno | reagovat
Je fakt, ze jsou s uriznutym vrskem trochu vachrlaty, ale jak se venku rozjedou, objem se jim spis jeste zvetsi. Obcas jsem je vytahoval (napr. kvuli dodatecnymu provzdusneni u ty nepovedeny varky) a je to bez problemu. Musi se pomalu a opatrne, ale nevylilo se nikdy nic - i kdyz v lednici jsou kanystry plny temer po okraj... Jinak, pokud vse probiha jak ma a pokud jsou na kanystrech vypustne kohoutky, ani se vytahovat nemusi, pivo se do lezackych nadob stoci rovnou z lednice (tedy vlastne, jenom je-li lednice ve vysce...).
Vyhledávání