úvod
homepage

Komentáře

článku: Chlazení

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

pro Míru a další..., (Pivař, 29.06.2007 20:19) celé vlákno | reagovat
Kalná mladina po rychlem zchlazení je žádoucí. Vypadly za horka rozpustné bílkoviny a jemné kaly, které se později při kvašení usadí do sedimentu spolu s kvasnicemi. Další problém doba chlazení musí být co nejkratší, hlavně v teplých měsících , hrozí infekce termobakteriemi, jež udělají mladinu sice rychleji zkvasitelnou, ale za pár dnů je pivo nepitelné.
způsob chlazení mladiny, (Mira, 27.06.2007 20:51) celé vlákno | reagovat
Ahoj,

potřeboval bych poradit s nejvhodnějším chlazením, jsou možné 2 způsoby chlazení šnekem, rozdíl je v rychlosti zchlazení.

1) do mladiny cca 100° C vložím šnek a nechám protékat šnekem vodu cca 10° C. - zchlazení je pozvolné cca 1-2 hodiny celý objem
2) do šneku který je ponořen v nádobě s vodou a ledem cca 0°C pouštím horkou mladinu cca 100° cca 1 minuta na protečení chladičem (alá slivovice)

V obou případech dostanu za podobný čas stejně studenou mladinu. Rozdíl je hlavně v objemu spotřebované vody.

To co mě zajímá je jesti rychlost zchlazení nemá vliv na chuť nebo nějaké vlastnosti piva. (např. vysrážení bílkovin, nebo vytvoření čehosi, co je pro pivo nežádoucí)
Zdá se mi totiž že mladina zchlazená dle postupu 2 je kalná.

Díky za radu

Míra


Moje zkusenosti s chlazením, (Vasek, 27.06.2007 09:09) celé vlákno | reagovat
Při vaření várky cca 20 litru v únoru jsem si připravil potravinářskou hadici, kterou jsem narazil na vypouštěcí kohout a zamotal jsem ji do vanečky naplněné sněhem a vodou. Do nádoby s ventilem jsem přelil horkou mladinu, nastavil jsem malý průtok, chvilemi jsem "zamíchal" sněhem ve vanečce a za 15 minut jsem měl schlazeno z 96 na 7 stupňů.

Také jsem se účastnil vaření 100 litrové várky v domácích podmínkách. Chmelovar ale probíhal odděleně po cca 50 litrech, takže se chladila polovina...horká mladina se nalila do stareho 100 litrového hliníkového sudu (s vyřezaným čelem), z vnější strany byl tento sud sprchovaný studenou vodou z potoka (v zimě) a mladinu jsme míchali cca 20 minut velkou vařechou. Bez problémů jsme se dostali na 8 stupňů.

Podle zkušeností mého "učitele", který už cca 30 roku doma vaří pivo, je vaření piva v zimě jedinou dostupnou možností, jak pohodlně uvařit a schladit pivo bez nebezpečí kontaminace piva během celého pocesu výroby. Jeho piv
Nechladím a taky žiju... 8-)), (Aleš Ondrůšek, 27.06.2007 07:52) celé vlákno | reagovat
Vzhledem malému množství, které doma vařím (20-40l), nechladím. Mladinu nechám přes noc vychladnout, případně ji v kýblu dám do vany se studenou vodou v prádelně. Ve sklepě mám kolem 15°C, tam mi pivo vykvasí i dokvasí a lidem chutná! Jenom před konzumací to hodím do ledničky...

Ale plánuji udělat nějaké chlazení - prozatím bedna obalená polystyrenem (vzor ala Petr Měrka) a tam budu dávat PETku s ledem.
Re: Nechladím a taky žiju... 8-)), (Měrka Petr, 27.06.2007 17:12) celé vlákno | reagovat
Ahoj Aleši, jsem rád, že sem tě inspiroval.
Zmýněná bedna na kvašení se dá s velmi rozumnými náklady (5-8 tabulí fasádního 5 - 10 cm polystyrenu, stejný počet modrých pytlů na odpad jako potah polyše kvůli omyvatelnosti a kvalitní lepící páska). Okolo mám z pár desek sešroubovanou jakousu bednu a časem to ještě možná ofouknu montážní pěnou kvůli utěsnění posledních škvírek. Pokud má někdo zákem o fotku, pošlete si adresu.

Po celý minulý týden (venku bylo okolo 30 stupňů, v garáži kde kvasím pak cca 25) sem uvnitř udržel teplotu v rozmezí 11-14 stupňů. Jako chladící médium používám namraženou
5 litrovou PETflašku, kterou vyměňuju jedenkrát denně.

Pokud jde o chlazení mladiny, várky do 30-ti litrů (víc stejně v hrnci na sporáku těžko uvaříš) stačí přes noc vychladnout samovolně.
Dobrá je samostatná lednička (v každých druhých inzertních novinách se dá nějaká sehnat za odvoz).
Poslední várku (je to týden) 22 litrů sem nechal vychladnout v hrnci,pak do rána v ledničce a bylo.
Re: Re: Nechladím a taky žiju... 8-)), (honza, 28.06.2007 02:54) celé vlákno | reagovat
Ja mam zajem o fotku se strucnym navodem uvedenym vyse pro ctenare ve forme maleho kratkeho clanku k publikaci na nasem serveru:)
Vyhledávání