úvod
homepage

Chlazení vytisknout článek

Přidáno: 26. června 2007  •  Autor: Nikol Krmenčíková
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 9128x

Malé povídání o chlazení piva v domácích podmínkách.

Chlazení piva v takovém to počasí je asi dost obtížné, když jsem vařila pivo, v únoru, “bydlelo“ na balkoně, kde bylo i v této mírné zimě okolo nuly. Samotné z chlazení na zákvasnou teplotu není tak obtížné, dá se vyrobit „průtokový chladič“ obyčejnou pitnou vodou, třeba ve vaně, kdy pitná voda, studená vytékající z kohoutků běžných pitných potrubí má asi deset stupňů celsia, tím že nádobu necháme ochlazovat z venku protékající studenou vodou.

Dalším způsobem by mohla být plastová láhev se zmraženou vodou , kde je ovšem důležitá sanitace láhve, abychom mladinku nekontaminovali hned na začátku! Tato metoda je takovým předchůdcem chladicího hada.

Chladicí had je nerezová trubička zkroucená tak, aby zasahovala po celém objemu nádoby, s dvěmi konci, kde jeden je napojen na přítok studené vody. Myslím si že toto je asi nejúčinnější metoda zchlazení. A asi i nejrychlejší, protože mladinu chladíme uvnitř v celém objemu, kdežto chlazení z venku je pomalejší, protože se chladí jenom plášť nádoby. A vnitřek zůstává teplý.

Když zchladíme mladinu a máme zakvašeno nastává další chlazení, při kvašení. Ovšem tady už opět zaleží na vyráběném druhu piva, pokud vyrábíme svrchně kvašená piva stačí nám chladnější místnost a nemusíme mít lednici.

Jenže u spodně kvašených piv je teplota nižší a tak je lednice nebo studený sklep vyložená nutnost. Teplota sklepa by měla být okolo deseti stupňů. Nebo lednice s vhodnou teplotou, která by byla použitelná pouze pro vaše pivo.

Tak dej bůh štěstí….

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 6 komentářů, poslední komentář: 29.06.2007 20:19 Komentovat
pro Míru a další... Pivař29.06.2007 20:19
Kalná mladina po rychlem zchlazení je žádoucí. Vypadly za horka rozpustné bílkoviny a...
Re: Re: Nechladím a taky žiju... 8-)) honza28.06.2007 02:54
Ja mam zajem o fotku se strucnym navodem uvedenym vyse pro ctenare ve forme maleho kratkeho...
způsob chlazení mladiny Mira27.06.2007 20:51
Ahoj, potřeboval bych poradit s nejvhodnějším chlazením, jsou možné 2 způsoby...
Re: Nechladím a taky žiju... 8-)) Měrka Petr27.06.2007 17:12
Ahoj Aleši, jsem rád, že sem tě inspiroval. Zmýněná bedna na kvašení se dá s velmi...
Moje zkusenosti s chlazením Vasek27.06.2007 09:09
Při vaření várky cca 20 litru v únoru jsem si připravil potravinářskou hadici, kterou...
Nechladím a taky žiju... 8-)) Aleš Ondrůšek27.06.2007 07:52
Vzhledem malému množství, které doma vařím (20-40l), nechladím. Mladinu nechám přes noc...
Vyhledávání