potřeboval bych poradit s nejvhodnějším chlazením, jsou možné 2 způsoby chlazení šnekem, rozdíl je v rychlosti zchlazení.
1) do mladiny cca 100° C vložím šnek a nechám protékat šnekem vodu cca 10° C. - zchlazení je pozvolné cca 1-2 hodiny celý objem
2) do šneku který je ponořen v nádobě s vodou a ledem cca 0°C pouštím horkou mladinu cca 100° cca 1 minuta na protečení chladičem (alá slivovice)
V obou případech dostanu za podobný čas stejně studenou mladinu. Rozdíl je hlavně v objemu spotřebované vody.
To co mě zajímá je jesti rychlost zchlazení nemá vliv na chuť nebo nějaké vlastnosti piva. (např. vysrážení bílkovin, nebo vytvoření čehosi, co je pro pivo nežádoucí)
Zdá se mi totiž že mladina zchlazená dle postupu 2 je kalná.
Díky za radu
Míra
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
potřeboval bych poradit s nejvhodnějším chlazením, jsou možné 2 způsoby chlazení šnekem, rozdíl je v rychlosti zchlazení.
1) do mladiny cca 100° C vložím šnek a nechám protékat šnekem vodu cca 10° C. - zchlazení je pozvolné cca 1-2 hodiny celý objem
2) do šneku který je ponořen v nádobě s vodou a ledem cca 0°C pouštím horkou mladinu cca 100° cca 1 minuta na protečení chladičem (alá slivovice)
V obou případech dostanu za podobný čas stejně studenou mladinu. Rozdíl je hlavně v objemu spotřebované vody.
To co mě zajímá je jesti rychlost zchlazení nemá vliv na chuť nebo nějaké vlastnosti piva. (např. vysrážení bílkovin, nebo vytvoření čehosi, co je pro pivo nežádoucí)
Zdá se mi totiž že mladina zchlazená dle postupu 2 je kalná.
Díky za radu
Míra