úvod
homepage

Komentáře

článku: Noc a den slezských mikropivovarů

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

PI: Avar, (Chody, 07.09.2007 11:46) celé vlákno | reagovat
Myslíte, že kdyby to slečnu výčepní vyloženě sralo, napsala by do diskuse na jiném serveru: "Jsem ráda, že se Vám u nás líbí a doufám,že si opět někdy uděláte výlet a zastavíte se na kvasničák." Většinou se personál v diskusích pod články nevyjadřuje ...
ceny piva, (Petr Hrkal, 07.09.2007 11:18) celé vlákno | reagovat
Abych Avar jen neočerňoval:Cena všech jejich ležáků byla jednotná a to 15(slovy patnáct!)Kč.Jídlo též vyniíkající za slušnou cenu.Ale jestli je důsledek této politiky že je servírka nasraná,protože dostává málo peněz,tak to není dobře.Za kvalitní služby v každém směru člověk rád zaplatí nějakou tu kačku navíc.
Ad Chody, (honza, 07.09.2007 08:31) celé vlákno | reagovat
A kdo tady Chody rikal(nebo psal), ze ted vsichni musi pit pivo za stovku?

Tak jako Ty jsi vasnivy priznivce ceskeho piva, jsou i lide, kteri radi ochutnaji piva jinych kategorii. A jsou ochotni za to dat nemaly peniz. A treba jim na vecer staci jedna ci dve tretinky. A nemusi to byt proto, ze vic nevydrzi. Proste jim pivo chutna ve smyslu poznavani novych chuti...

A navic je u nas stale spousta lidi , kteri pivo nepiji...

Ano mas pravdu - take dekuji vsem, kteri se zde vyjadruji k pivu...

A k tomu kourovemu z Chyne - myslim, ze jsi pochopil, co jsem chtel napsat, jen jsi se k tomu musel vyjadrit po svem...
Cena piva podruhé, po ty co nepochopili, (Jiri.J, 07.09.2007 08:08) celé vlákno | reagovat
Milý hrochu, asi jsi mě vůbec nepochopil. Tady nejde o žádné mé chvástání, kolik jsem dal za pivo. Chtěl jsem vysvětlit, že je především důležité to, za co je ona cena. Je- li danému produktu adekvátní. Ani ve snu by mě nenapadlo dát si v Norsku ležák za 300Kč. Ujišťuji Tě, že skutečně nejde o vychloubání.
Jinak pokud jde o ceny piva znám a pil jsem i daleko dražší. Třeba Deus z pivovaru Bosteels v Buggenhout (12Euro), Mahleur (13Euro). Jsou to ona piva dělaná methode Champagne o němž se v příspěvku zmiňoval PŽ.
To Honza, (Chody, 07.09.2007 07:28) celé vlákno | reagovat
"A co je spatne na tom, ze jsem ochotny dat za pivo treba stovku?"
- Na tom samozřejmě není nic špatného. Ale nemůžete čekat (PŽ&JJ), že to budou ochotni za pivo dát i ostatní.

"A kdyby se vubec nepsalo o zahranicnich pivech, mozna by si nas par zbloudilcu naslo jiny zpusob, jak si o nich rict."
- Nikde jsem nenapsal, že by se o zahraničních pivech nemělo psát.

"Kdyz pujdu na Tve stranky, prectu si o pivech ceskych. Ctu to rad, dozvim se spoustu veci( a ani ironicky nekomentuju zarazeni clanu o bavorskem pivu:) )"
- Proč bys měl ironicky komentovat článek o bavorských pivech. Pokud k tomu něco máš, je tam od toho diskuse, kde se každý může vyjádřit. PI není nijak uzavřeno jen pro české pivo, ale píše se o něm nejvíce, protože je nám nejbližší, je to náš každodenní chléb. A když se naskytla příležitost se podívat na dění v Německu od člověka v Německu žijícího a navíc česky píšícího, byl jsem moc rád.

"A kdyz Tomas Mikulica v Chyni proda druhou varku rauch bieru, ma se o tom psat jen u Tebe, protoze to je ceska verze piva, nebo jen tady, protoze to vychazi z cizich korenu (pominu-li fakt, ze pred par set roky vsechna piva z principu sladovani byla nakurovana)?..."
- Proč to diferencovat, každý píše či publikuje to, co mu připadá zajímavé a co jsou ostatní ochotni napsat. Tímto bych chtěl všem pivařům, kteří jsou ochotni se s námi podělit o své pivní zážitky, poděkovat ...
cena piva, (hroch, 06.09.2007 22:55) celé vlákno | reagovat
Chci se jenom krátce vyjádřit k akceptovatelné ceně piva. Chvástat se cenou 270Kč za pivo v norsku je nesmysl když před lety nejlevnější pivo ve studentské krčmě stálo 60NK při kursu cca 5Kč. Zajímavá piva ochutnám ale přehnanou cenu nevydržím. Jedna zkušenost z penzionu v Hlinsku večer dost plného lidí za dobrou večeří a cesťáků na noc, na toči PP za 28 Kč na restauraci s vynikajicí kuchyní večer nic neobvyklého. Velmi mě zaujal (NEPŘEKVAPIL) rozhovor obsluhy při předávání směn "vylil jsem 20 piv prazdroje, už byl zkaženej". No jo když vynikajicí místní Rychtář Hlinsko 12 mají za 15 tak není divu. Souhlasím s Chodym
Svata pravda Chodyho, (honza, 06.09.2007 16:46) celé vlákno | reagovat
Ano Chody, mas svatou pravdu. Nektere chute, ktere tem par pivomilcum prijdou minimalne zajimave a pro ktere jsou ochotni vyplaznout balik penez, mohou u druhych vyvolat,rekneme nevolnost.

Me take trvalo cirka tri roky, nez jsem si nasel alespon malou cestu k lambicum. Na druhou stranu imperial stouty me ucarovaly hned...

A co je spatne na tom, ze jsem ochotny dat za pivo treba stovku? A pokud ma neco kolemdesti procent alkoholu, ani me nenapadne si myslet, ze jich dam za vecer deset.

A kdyby se vubec nepsalo o zahranicnich pivech, mozna by si nas par zbloudilcu naslo jiny zpusob, jak si o nich rict. Kdyz pujdu na Tve stranky, prectu si o pivech ceskych. Ctu to rad, dozvim se spoustu veci( a ani ironicky nekomentuju zarazeni clanu o bavorskem pivu:) ) To same u Marka Kodedy.

A kdyz Tomas Mikulica v Chyni proda druhou varku rauch bieru, ma se o tom psat jen u Tebe, protoze to je ceska verze piva, nebo jen tady, protoze to vychazi z cizich korenu(pominu-li fakt, ze pred par set roky vsechna piva z principu sladovani byla nakurovana)?...
PI, (Chody, 06.09.2007 14:11) celé vlákno | reagovat
Co je pro někoho fantastická chuť, to může být pro druhého zcela nepitelné ...

V Česku je prostě moc těžké prorazit s něčím, co chutná jinak a ještě je to podstatně dražší ...

Českému nefiltrovanému ležáku, který vaří sládci dle Vás z "nekvalitních surovin" za pár týdnů uleželému a za přijatelnou cenu, s báječnou chutí ZDAR!
Cena a kvalita, (Jiří.J, 06.09.2007 14:06) celé vlákno | reagovat
Souhlasím s Tebou v tom, že takto vysoce technologicky náročná piva si zaslouží i patřičné finanční ocennění. Zážitek za to stojí! Když kupuji drahé pivo, tak je třeba vědět za co peníze dávám. Osobně bych už si např. v Lucembursku, Švýcarsku ad. méně pivně zajímavých destinacích pivo (ležák) za jimi požadovanuo cenu (více než 100Kč/0,5l) nedal. A už vůbec ne za Zvíkovskou zlatou labuť 1000Kč! Důležité je co je to za pivo, které je tak vysoce ceněné.
To Děkan: Naprosto souhlasím:"Já si prostě za dobré a výjimečné pivo rád připlatím a jsem rád, že jsou pryč doby, kdy tento nápoj byl devalvován na laciné dělnické pití. Tož tak". Už jsem Tě dlouho neviděl U Zmije:-))
To Chody:
Když si dávám drahé pivo (i u nás např. Strahov, U Fleků) tak jich 10 nevypiju. Dám si jedno dvě. Když jdu s přáteli na pivo, tak volím spíše něco méně náročného, u čeho se dobře sedí a co i chutná- M.Jackson to nazává "sociable beer" (společenské pivo). Přirozeně je i cenově OK.
Za kvalitu se platí, (Petr Zalio, 06.09.2007 13:24) celé vlákno | reagovat
Avar: tak to se může stát jen v CZ. Možná ještě v Rumunsku:)

Cena piva:
no za vysokou kvalitu se hold platí. U speciálních piv jako jsou třeba belgická se musí zákonitě cena vyšplhat daleko výš než u obyčejného českého ležáku. Kromě použití kvalitních surovin a více typů chmele, sladu, koření atd., je třeba do ceny také započítat i velmi náročnou a dlouhou výrobu, která trvá i několik let!!
Když jedna várka zraje ve sklepech třeba 2-3 roky, jak je to u např u některých belgických či anglických typů piva, tak se to samozřejmě musí promítnout do ceny.
A to nemluvím o některých pivních šampaňských. Mladé pivo se musí vozit z Belgie do stovky km vzdálených vinných sklepů v Champagne ve Francii a tam pokračovat klasickou a a náročnou technologii, jako při výrobě šampaňského.
Pak teprve převést zpět do sklepů pivovaru v Belgii a nechat dlouho zrát. Atd...
Za kvalitní víno taky dáte 700-a více Kč a ne 40,- jako za krabicové nebo stolní.
Takže proč by to nemělo být u piva, které je daleko technologicky náročnější na výrobu než víno..?

No a když si potom dám takovou lahůdku, pamatuji si tu fantastickou chuť a vzpomínám na to hodně dlouho a těch peněz vůbec nelituju.
Ale když vypiju 20 českých ležáků (ne všech, podotýkám:)), tak z toho mám jen špatnej pocit, že jsem si pokazil zdraví, na chuť radši ani nevzpomínám a lituju těch peněz co jsem za ně vyhodil.
Takže každý to má postavený asi jinak:)
Ten Hlučín, (Slávista, 06.09.2007 11:25) celé vlákno | reagovat
V Hlučíně jsem byl asi před čtrnácti dny. Pivo bylo dobré. Aby taky ne, protože i já na něj čekal drahnou chvíli. Vidím, že má zkušenost nebyla ojedinělá. Je to škoda.
K dalšímu: Slezan je opravdová lahůdka. Ceny piva? Rád ochutnám nějaký ten speciál, ale s ohledem na mou kapsu některé dražší druhy těžko kdy ochutnám.
Slezské minipivovary, (Doris, 06.09.2007 11:00) celé vlákno | reagovat
Myslím, že jako Ostravák, můžu k tomuto článku celkem zasvěceně dodat.
Leskovec: Můj největší favorit poslední doby. Pivo vynikající, ceny přiměřené (v pivovaru stojí 17,50Kč). René Binar nadšený fanoušek piva a velice příjemný člověk. Kdybych mohl, tak tam sem každý víkend (otevřeno je pouze v PA, SO, NE). Ona půvabná servírka byla pravděpodobně paní Binarová :-)
Avar: Ach jo, co k tomu dodat. Pravdu máte bohužel všichni. S Děkanem (ahoj Ivane) jsme to probírali v Dalešicích. Pivo je celkem obstojné. Mají světlou a tmavou 12° a dále kvasnicové, které lze koupit pouze zde. Ale ta obsluha je opravdu otřesná. Nechápu to.
Ostravar: O tom se jako patriot zmíním rád. Byly doby, kdy sem ho nedal do pusy a zaslepeně sem pil R. Ale doba se změnila. Radeg je nepitelný a Ostrava výborná. Ale je celkem důležité najít tu správnou hospodu.
Zdravím všechny.
PI, (Chody, 06.09.2007 09:32) celé vlákno | reagovat
Každý není takový pivomilec, aby musel mermomocí ochutnat všechno, co vidí a utratit za to plno peněz. Jistě je dobré si rozšiřovat pivní obzory, ale jak jsem psal cena může být a asi většinou je pro mnoho lidí překážkou.
Tvoje argumentace "Kdybych zůstal u svého prvního piva tak piji dodnes asi Starobrno 10%." je poněkud lichá. Protože v Česku existuje určitý paradox, kde pivo vyrobené ekonomicky je dražší než pivo vyrobené normálně, nechci rovnou psát "poctivě". Takže přechod od velkoznaček k jiným je přirozený a napomáhá mu i cena ...
Určující je také spotřeba. Pokud Vám stačí jedno pivo, můžete za něj utratit v řádu stokorun. Pokud chci sedět celý večer s přáteli u piva, vyšlo by mě to jaksi dráž. Ono za Vašich 270Kč máte deset českých točených ležáků (někde i dvacet) a to už je sakra rozdíl.
Prostě různým pivním druhům v Česku nepřeje jejich cena, netradiční chuť ani jejich dostupnost a pár Vás pivomilců to opravdu nevytrhne.
Takže my čeští pivaři si dopřejeme raději dobrý český ležák, ať se Vám to líbí či ne.
Dej Bůh štěstí!
K článku - ad Hlučín, (Děkan, 06.09.2007 08:59) celé vlákno | reagovat
Pánové, diskuze o přiměřené ceně piva jsou věčné, ale autor článku spíše očekává nějakou tu reakci k moravskoslezským pivovarům. S přáteli jsme rovněž v létě navštívili hlučínský Avar a máme obdobnou zkušenost. Příjemné překvapení z interiéru pivovarské restaurace bylo zcela negováno přístupem servírky, která si nás po 15 minutách (zřejmě standart) v poloprázdné hospodě všimla. Její neosobní vystupování, znuděnost až nasranost (omlouvám se za výraz, ale přesnějšího není) a dlouhé dodací lhůty, to v nás utvrzovalo pocit, že jsme na obtíž. Nic nepomohlo ani její oblečení připomínající nějaký polodomácí kroj v červených barvách s hluboým výstřihem. A přitom všichni víme, že milá a komunikativní obsluha je tou pověstnou třešinkou na dortu a mnohdy pozvedne průměrné pivo či horší zachrání. Tady by se měl majitel pivovaru zamyslet. A k hlučínskému pivu samotnému? Moc nám chutnala kvasnicová 12, chlebová a hořká, jak to máme rádi. V tmavém jsem cítil karamel a sladkost a to já nemusím. Klasický 12 ležák byl průměrný, pitelný, ničím však nevynikal. Ostravar jsme chutnali v Harendě v Hornickém muzeu v Ostravě-Landeku a musím říči, že byl dobře ošetřený, chmelený a osvěžující, určitě lepší než Radek a spol. Harendu doporučuji, interiér v hornickém duchu, slušná obsluha, dobré jídlo. A k diskuzi o ceně piva jen dodám, že taky jezdíme rádi do Medlešic a kvitujeme cenu dvanáctky za 12,-Kč, ale taky nám chutná pivo na Strahově a tady necháme za pivo stokoruny či tisíce. Je nutno brát v potaz kde pivo vzniká, zda ve svém či v pronájmu, za jakých podmínek, třeba splácení zařízení, a rovněž klienetelu, pro kterou je pivo určeno. To je třeba případ Strahova, který navštěvují převážně turisté a jak jsem již mnohokrát slyšel, pivo je tu drahé. Málokdo ale ví, že provozovatel a nájemce musí platit klášteru milionové částky za pronájem budov. Já si prostě za dobré a výjimečné pivo rád připlatím a jsem rád, že jsou pryč doby, kdy tento nápoj byl devalvován na laciné dělnické pití. Tož tak.
cena za pivo, (Jiri.J, 06.09.2007 08:02) celé vlákno | reagovat
Jak pozoruji, rozjíždí se zde zase ta stará známá diskuse. Proč platit více za něco co neznám a raději vsadit na osvědčené. No, ale k tomu osvědčenému jsem se také musel dostat empirickou zkušeností. Nebo ne? Tak je snad přirozené, že si budu i nadále rozšiřovat své pivní obzory a nezamrznu u "toho našeho". Kdybych zůstal u svého prvního piva tak piji dodnes asi Starobrno 10%.
Souhlasím, že v Pelhřimově může být velmi nelehké jít pouze do Pablo´s Tacos a nedát si vynikající místní ležák a desítku. Asi to chce prodloužit si pobyt na 2-3 dny. Ale nechápu, proč bych měl kvůli Poutníkovi, kterého znám vynechat něco, co jsem neozkoušel. Spíš bych chápal opak.
A kolik dát za pivo? Asi záleží na tom jaké pivo. Nemohu počítat, že za láhev Thomas Hardy´s- z r. 1999 dám 30Kč. Já jsem dal asi nejvíc 270Kč za pintu Imperial Stoutu v Oslu v Mikrobryggeri a nelituji. Kolik jsem dal za všechny tyhle degustace zahraničních piv raději ani nepočítám... Ceny v Pablo´s považuji za velmi přijatelné.
Re: PI, (jizik, 05.09.2007 20:56) celé vlákno | reagovat
Ja jsem nedavno v Pablo`s Tacos utratil cca 500,- za asi 8 prevazne tretinkovych belgickych piv a musim rict, ze nelituji ani koruny a opravdu jsem si pochutnal. Snad az na typ Lambic, tomu jsem na chut opravdu neprisel. Ale jinak ma Chody pravdu, ze neni nad poradny cesky lezak, kvasnicovy samozrejme :-)
PI, (Chody, 05.09.2007 20:06) celé vlákno | reagovat
Máš pravdu neodpověděl. Protože není tak jednoduché napsat jednoznačnou sumu. A také se musí brát v potaz, při jaké příležitosti se pivo pije.
Takže pro posezení v hospodě je ideální cena do 30 Kč, na ochutnání třeba do 50 Kč (samozřejmě točeného piva)
Co se týče jiných druhů piv, je zde cena u mnoha Čechů myslím dost na překážku. Protože proč bych ochutnával něco, co nevím zda mi bude chutnat, za mnohonásobnou cenu, když si můžu dát osvědčené pivo za normální cenu. To si myslím, že v Pelhřimově bude dost na překážku. Přece jen to není zas až tak velké město a Poutník je tak dobrej ...
Myslíš, že jsem napsal, že bych "blivajz typu pale ale nepil"?! To si myslím , že snad ani ne. Nějak se mi sešlo povícero "že", budu se snažit je omezit.
Vrátím se ale k cenám, při letošní dovolené jsem byl mile překvapen, když jsem si v restauraci dal Krakonoše 12 za 13 Kč, kvasnicového Krakonoše za 15 Kč, Chmelku 10 za 14 Kč a Medlešice 12 za 12 Kč. Tak proč bych měl platit nehorázné ceny, když jsou u nás takovéhle lahůdky za pakatel ....
Kontrola, (honza, 05.09.2007 19:48) celé vlákno | reagovat
jo, mas pravdu.
Kontrola probehne v noci, az to cas dovoli. Byl jsem rad, ze nekdo vubec neco poslal, sam to casove kvuli praci nestiham...

A kdyz Te tu, Chody, tak mam. Nedavno jsi tu psal , ze by jsi blivajz typu pale ale nepil a belgicka piva za cenu v pelhrimovskem Pablo's TAcos by jsi si nekoupil. Tehda jsme se Te ptal, kolik jsi ochotny zaplatit za pivo. Snad se nepletu, ale neodpovedel jsi mi. Muzes mi to sdelit? Diky
PI, (Chody, 05.09.2007 19:36) celé vlákno | reagovat
Nedočetl jsem ani první odstavec a jen malá připomínka, po čárce se nechává mezera .... Možná by provozovatelé tak nějak mohli článek zkontrolovat.
A nějaký obrazový materiál by také neškodil....
12
Vyhledávání