úvod
homepage

Komentáře

článku: Pivní kultura Zoigl

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

Vynikajici clanek!, (Ludwig, 13.06.2007 10:53) celé vlákno | reagovat
@Tomas Mach.
Tomasi, moc hezky clanek, opravdu. Je radost to cist, ne kazdy tady pise tak solidne jak Ty!!
Za mesic se tam taky pojedu podivat a ochutnat nejaky ten Zoigl.
S pozdravem..L.
***Jediný správný názor***, (Zbyněk Holan, 12.06.2007 09:47) celé vlákno | reagovat
Ano na tomto serveru existuje jediný správný názor. Již ho za všechny z "vesničky naší střediskové" formuloval Roman H. Tedy jasně, nadčasově a rozlišitelně pro všechny:

"V KAŽDÉ ZEMI, TEDY DOKONCE I V BAVORSKU, JSOU PIVA VELMI CHUTNÁ, CHUTNÁ, MÉNĚ CHUTNÁ, NECHUTNÁ A VELMI NECHUTNÁ !"

Jestli to není pravda, ať se propadnu do Západního Německa !!!
p. Žalio, (Milan, 12.06.2007 08:04) celé vlákno | reagovat
Kdepak p. Žalio, tady s jiným názorem, než je ten jediný správný na tomto serveru, neuspějete. Ale to jste již asi zjistil.
ok, (Martin Štros, 11.06.2007 23:12) celé vlákno | reagovat
V pořádku, já si na jménu nezakládám, spíš jsem zkusil použít tu přísnost, kterou tu užíváte vůči český pivům :-)
Omluva, (Petr Žalio, 11.06.2007 19:21) celé vlákno | reagovat
Omlouvám se za ,ne záměrné, zkomolení jména
p. Žalio, (Martin Štros, 11.06.2007 18:17) celé vlákno | reagovat
To bude možná nejlepší. Rád se nechám určitě nejen já poučit o tom, co kde umí vařit dobrého a nepochybuji, že máte o čem psát.
Jen takový detail, jmenuju se Štros. Také vám neříkám Žalude.
P.Štross, (Petr Žalio, 11.06.2007 18:07) celé vlákno | reagovat
Asi máte pravdu pane Štross. Diskutovat neumím. Asi se to budu muset naučit od Vás. Proto končím diskuzi na velmi bolavé téma CZ Beer a raději napíšu nějaký článek.
p. Žalio, (Martin Štros, 11.06.2007 17:44) celé vlákno | reagovat
Pane Žalio, vaším problémem nejsou zřejmě názory, ale způsob, jakým je tu prezentujete. Když se naučíte diskutovat, možná přesvědčíte o svých názorech více lidí. Přestanete například vkládat někomu do úst něco, co neřekl. Zatím je váš agresivní styl dobrý akorát k vyvolávání zbytečných konfliktů.
Divím se, že není pod vaší úroveň s těmi pupkatými Čechy vůbec diskutovat.
Že rozumíte pivům, ještě neznamená, že taky umíte slušně diskutovat!
Výzva sládkům 2, (Petr Žalio, 11.06.2007 17:40) celé vlákno | reagovat
On se dá udělat i spodně kvašený Lager v daleko lepší kvalitě. Kromě již zmiňovaného Bavorska, abychom také zabředli jinam, některé americké minipivovary dělají prvotřídní spodně kvašené ležáky v bavorském stylu (Helles a Dunkles Lager, Märzen atd). Rovněž některé holandské malé rodinné pivovary jako Lindenboom a Brand vaří fantastické Pilsenery či Bocky. A dokonce i v Anglii, kde se vaří převážně svrchně kvašené Ales, tak si některé malé pivovary troufly konkurovat ležákem. Za všechny alespoň jeden příklad - pivovar Samuel Smith z Tadcasteru vaří výbornou ukázku světlého ležáku pod názvem Pure Brewed Lager. Takže se nemusí měnit druh piva, jen ho dělat lépe.
Výzva sládkům, (Míra Šmíra, 11.06.2007 17:06) celé vlákno | reagovat
Určitě, každý sládek by se měl snažit uvařit vždy jen to nejlepší pivo, vo tom žádná. Ale nabádat je, aby vařili lepší = jiné? pivo. Že dobří sládci jsou pouze ti vyjmenovaní, více experimentující??
Jsme holt v Čechách a tady se pije (a proto i vaří) z 95% v podstatě jeden druh piva. Měnit to je zatím sebevražda pro každého, nejen sládka. A o těch všech specialitách a odlišnostech si tady zatím přečteme a kdo se nechá inspirovat, tak ať se tam vyrazí sám, ať už aerolinkama, vlakem, na kole, s řidičem, bez..:)
Sám už leštím kolo a plánuju trasu z Novýh Hradů do Weitry na tu krásně vyfocenou Wážku v nedávném zajímavém článku zde.
Takže české pivaře, rakouské pivaře - neodsuzovat šmahem, pls!
Omluva dobrým sládkům, (Petr Žalio, 11.06.2007 14:20) celé vlákno | reagovat
Je pravda že i v ČR jsou dobří sládci: Honza Šuráň, Martin Vávra, František Richter.
Chudáci sládci, (Petr Žalio, 11.06.2007 14:02) celé vlákno | reagovat
Myslím, že pro naše sládky by to měla být spíš výzva aby se snažili uvařit lepší pivo:)
Čechy x Bavorsko a Franky, (Roman Holoubek, 11.06.2007 13:15) celé vlákno | reagovat
Souhlas se Zbyňkem. Nikdo tady neodsuzuje zahraniční piva. Občas je piji a tak jak jsem napsal minule - většina mi chutná.
Co mi však vadí je šmahem odsouzení všeho co naši sládkové vyrobí. A to není fér nejen vůči sládkům, ale i vůči ostatním.
Budu se opakovat ale "všude jsou piva chutná i méně chutná".

Tož tak
To snad nee!, (Zbyněk Holan, 11.06.2007 12:58) celé vlákno | reagovat
Příspěvek P.Ž. je mimo mísu ! Pokud jsem četl komentáře, nikdo nepochybuje, že v Bavorsku vaří výborná piva a ve Francích zvlášť. Nečetl jsem zde, že by někdo nadával na jiné druhy piv !!! Možná někdo z venčí - nikoli však pravidelní přispěvatelé. Pouze se čtenářům nelíbilo, že někdo šmahem odsoudil všechna česká piva a nyní i rakouská !!! A kdo je odsoudil no právě P.Ž. Opravdu jsem si nevšiml názoru typu: česká piva jsou nejlepší a bavorská jsou patoky. Belgická hnus, atd.

Chápu snahu poukázat na českou konzervativnost a zdánlivou znalost piv (která samozřejmě neexistuje). Ale odsouzení českých piv obecně, jak P. Ž. napsal, je trochu drzé vůči všem českým sládkům !

Jsem Čech a kdo je víc!, (Petr Žalio, 10.06.2007 22:46) celé vlákno | reagovat
Snažíme se Vám přinést nějaké info ze světa kolem pupku CZ - Vesničky střediskové. Jediný podobný styl spodně kvašených piv jako v CZ se totiž vaří právě ve Vámi opovrhovaných bavorských francích (ale asi málokdo z Vás je opravdu navštívil). Chceme občas vysvětlit, že spodně kvašené pivo se dá vařit i v daleko lepší chuťové kvalitě než u nás! Bereme to jako osvětu a informace pivním nadšencům, kteří nevědí, kde by mohli začít. My jsme začátkem 90 let bohužel tuto šanci neměli. Net neexistoval, M. Jackson jen z vyprávění, a tak jsme byli rádi, když nám nějaký kamarád v zahraničí dal zajímavý tip. Nikdy nás nenapadlo ho ihned osočit, že není správný CZ fanatik. Naopak. Byli jsme rádi, že se můžeme něčemu novému přiučit, získat nové zkušenosti a hlavně ochutnat zajímavé druhy piv, které u nás nejsou a asi ani nikdy nebudou (z Vaším přístupem). Místo toho se na tomto netu rozpoutala nenávistná bitva pod názvem " Já jsem Čech a kdo je víc!" Vůbec si nedovedu představit, kdyby někdo z nás napsal o svrchně kvašených belgických, francouzských, amerických či britských pivech. To by bylo asi skutečné peklo! Myslím, že i Honza zamýšlel tento server spíše pojmout jako bránu do "Světa piva".
Dej Bůh Štěstí
cesty za pivem, (honza, 10.06.2007 14:34) celé vlákno | reagovat
Jenze Petr ani Juro u aerolinek nedelaji a prece za pivem cestuji. V zmi novanem Bavorsku byli nescetnekrat a maji ho procestovany krizem krazem...

Ja sice u aerolinek delam, ale v Belgii jsem byl za pivem cca 15. A autem jsem vzdy par dni krouzil po mistnich pivovarcich. Proste mi chutnaji jejich piva, mam rad jejich atmosferu, rozmanitost piva, lidi...
Bavorsko, (Martin Štros, 10.06.2007 11:34) celé vlákno | reagovat
Neopovrhuji Bavorskem, ale přece jenom tam se nedostanu každý den ani týden, zato v Česku bydlím a žiju po naprostou většinu roku. Ne každý pracuje u aerolinek a ne každý tak má můžnost ochutnat kdeco se uvaří po světě. Přece jen, asi není moc lidí, co by někam do zahraničí jezdili jen kvůli pivu...
Musíme jen doufat, že se zajímavá piva, o kterých tu je občas řeč, začnou vařit ve větší míře i u nás (první vlaštovky už přiletěly) a pak se o nich dá dobře diskutovat i tady. Do té doby jsou pro mě zahraniční minipivovary spíš čtením pro zajímavost, protože jenom kvůli jednomu minipivovaru tam nepojedu, ať by byl sebelepší. Pořád je to jenom pivo.
A proto asi těžko neseme paušální opovrhování českým pivem a naprosto souhlasím s tím, co napsal Zbyněk Holan.
Ad forek..., (honza, 08.06.2007 21:34) celé vlákno | reagovat
Tak to jsem opravdu nepochopil, omlouvam se. Nebyl tam zadny smajlik, tak jsem to bral "na vazno". Ale jinak diky za upozorneni na zajimava piva v Praze. Kdyz to budete psat Chodynu, piste to prosim i nasim ctenarum. Dozajista to oceni:)))
Uprava textu, (honza, 08.06.2007 21:31) celé vlákno | reagovat
Dekuji za upozorneni, text doplnim. Muzete mi prosim odpovedet na majl ohledne tech zbyvajicich fotek kam se maji zaradit?
Dekuji
doplnění, (Tomáš Mach, 08.06.2007 20:12) celé vlákno | reagovat
Jen pro doplnění.
Z článku nějak vypadl nebo se nevešel první odstavec.

......Dnešní Zoigl komuna je tradice sahající hluboko do minulosti ,vznikem se datující někdy do poloviny 15 .století ,vycházející z tehdejšího práva měšťanů vařit pivo pro svoji potřebu a později i pro prodej udělovaného tehdejšími panovníky.Nutnost pořizování drahých varních pánví a dalšího zařízení pivovarů ,případně najímání vyučených sládků zaručujících vyšší kvalitu piva bylo jedním z důvodů ke združování do společenství-komun ,kde bylo potom vše finančně příznivější.V čechách se podobný společný způsob vaření piva užíval naposledy snad po polovině 19 století v původních řemeslných pivovárcích ještě před vznikem větších průmyslových měšťanských pivovarů.
Várečná práva jednotlivých měšťanů se později transformovala do komunitních združení a ta se dochovala z původní husté sítě míst dodnes v městech Eslarn,Mitterteich,Falkenberg,Neuhaus a Vindischeschenbach.
Komunita Zoigl má ve znaku hvězdu ( ne nepodobnou s Davidovou hvězdou -znakem židovství)skládající se ze dvou rovnostraných trojůhejníků symbolizující 3 složky nutné k výrobě piva oheň,vzduch a vodu a 3 suroviny -vodu,slad a chmel. V původním Hornofalcském dialektu byla hvězda nazývána bierzeigel ,později zkomoleno na dnešní ZOIGL.
Dnes je Zoigl komuna formou jakéhosi družstva,združení hospodských,sedláků a rodin obhospodařujících společný pivovárek a střídající se podle předem daného rozpisu ve vaření a následném prodeji piva........................................
12
Vyhledávání