úvod
homepage

Pivní kultura Zoigl vytisknout článek

Přidáno: 8. června 2007  •  Autor: Tomáš Mach
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,33 hodnotících Hodnotících: 15 počet zobrazení Zobrazeno: 12991x

Kousek od českých hranic v severovýchodní části Bavorska ,Hornofalckém lese ,pěkném lesnatém kraji
připomínajícím českou Vysočinu se dochovala opravdová pivní zajímavost evropského ,snad i světového
formátu a to komunální vaření piva.

Tradice sahající hluboko do minulosti ,vznikem se datující někdy v polovině 15 století ,vycházející z tehdejšího várečného práva měšťanů vařit pivo pro svoji potřebu a později i pro prodej, udělovaného tehdejšími panovníky. Nutnost pořizování drahých varních pánví a dalšího vybavení pivovarů ,případně najímání vyučených sládků zaručujících vyšší kvalitu piva bylo jedním z důvodů združování do komun ,kde vše bylo potom finančně příznivější.

V Čechách se podobný způsob společného vaření užíval naposledy v původních řemeslných měšťanských pivovárcích naposledy snad někdy po polovině 19 století ještě před vznikem větších růmyslových měšťanských pivovarů. Vářečná práva jednotlivých měšťanů se později transformovala do komunitních združení a ta se dochovala z původní husté sítě míst dodnes v pěti městečkách a to Mitterteichu,Falkenbergu,Neuhausu,Windischeschenbachu a Eslarnu.


ZOIGL V MITTERTEICHU U RODINY OPPL

Komunita Zoigl má ve znaku hvězdu ( ne nepodobnou s Davidovou hvězdou ,znakem židovství ) skládající se ze dvou rovnostranných trojůhelníků ,symbolizujících 3 složky užívané při výrobě piva a to oheň,vzduch a vodu. V původním Hornofalcském dialektu nazývanou bierzeigel ,později zkomolenou na Zoigl.



Komunita Zoigl má ve znaku hvězdu

Dnes je Zoigl komuna formou jakéhosi družstva ,združení hospodských,sedláků a rodin obhospodařujících společně svůj pivovárek a střídající se podle předem daného rozpisu ve vaření a následném prodeji piva.


KOMUNÁLNÍ PIVOVAR V MITTERTEICHU

Ono se ve své podstatě nejedná o klasický pivovar ,ale o společnou varnu ,kde se pivo uvaří ,horká mladina se následně schladí v otevřených kádích - štocích a poté konkrétní várečník přečerpá zchlazenou mladinu do cisterny ,zapřahne za traktor a odveze do své spilky a sklepa ,kde pivo zakvasí ,leží a následně se v daném domě nebo hostinci prodává. Samotný prodej piva dle předem daného ročního kalendáře připadá na jednotlivé členy cca 3-4 dny nebo 1 víkend v 1-2 měsících . Pokud prodej piva připadá na rodinu nevlastnící stálou hospodu ,je na prodej a výčep piva vyčleněna 1 místnost v domě , na dvorek se rozestaví pár stolů a lavic a místní nebo turisté prostě přicházejí posedět případně si pivo stočit do soudků nebo 2l lahví. Hospody a výčepy jsou označeny cedulemi Zoigl komuny a navíc ve dnech prodeje je ještě vyvěšena hvězda jako poznávací znamení avizující točení Zoigl piva. Různé variace Zoigl piv vaří i okolní soukromé pivovary a je možné zakoupit lahvové vzorky v obchodech ,ale ten pravý Zoigl je v točené podobě a z komunálního pivovaru. Pivo ze všech stávajících komunálních pivovárků je prodáváno pod jedním označením a logem Zoigl.


PIVOVÁREK WINDISCHESCHENBACH

PIVNÍ EXPEDICE

No nedalo mi to , tuto zajímavou pivní kulturu blíž neprozkoumat. Výše uvedená městečka jsou kromě trochu vzdálenějšího Eslarnu ( i když ten je směrem od Tachova české hranici nejblíž) ,který si nechávám na někdy příště , opravdu kousek od sebe a tak se jednu slunečnou sobotu vydávám na kole vybaven aktuálním rozpisem Zoigl výčepů a mapou na průzkum. Z Čech je to coby kamenem dohodil a zbytek dojel na kole a tak vyrážím z Chebského nádraží přes Podhrad kolem budovy bývalého pivovárku cyklostezkou po původní zrušené železnici k hranici .Městem Waldsassen taktéž s pivovarem projíždím a první zastávkou je další městečko Mitterteich .Upravené poklidné náměstí provoněné pivovarskou vůní z pivovaru Hosl stojícího na rohu. Na hlavní ulici pod náměstím se nachází renovovaný komunální pivovar a dnešní den je výčep Zoiglu v režii rodiny Oppl. Běžný dům na horním rohu náměstí ,vrata jsou otevřená a zaplněné lavice na dvoře jsou důkazem ,že jsem na správné adrese. Usedám pod přístřešek s jedním pivem za sympatickou cenu cca 1,50 euro. Jo tak pozitivní ohlasy na Zoigl na netu nelhali.Opravdu povedené spodně kvašené nefiltrované pivo , 4,5-5 % alkoholu,chmelené ,příjemně hořké a hlavně velmi velmi chlebnatě pitelné.

PIVOVÁREK NEUHAUS

Příjemně domácká atmosféra ,ale mám před sebou další zastávky a tak vyrážím do cca 10 km vzdáleného Falkenbergu.Hezké městečko nebo spíš větší vesnice s pivovárkem přímo pod hradem tyčícím se odvážně na skalním převisu.Zoigl výčep je v místní hospodě ,ale smůla ,výčepní Zoigl den skončil včera .No co se dá dělat . Alespoň důvod toto pěkné místo opět někdy navštívit.Zbývá tedy cca 10km vzdálený cíl dnešní výpravy a to souměstí Vindischeschenbach -Neuhaus.Cyklostezka vede skalnatým údolím řeky ,ale já obtěžkán cyklobrašnou plnou zakoupených lahvových vzorků volím neterénní variantu po silnici.




HVĚZDA VYVĚŠENÁ - OTEVŘENO

Dvě původně samostatná a dnes spojená městečka rozděluje řeka a hlavní železniční trať ,tudíž je to tady dobře dostupné i pro vlakofily.12% kopeček a jsem na malém náměstí v Neuhausu. Neexistence velkých zemědělských družstev na okrajích obcí a existence chlévů přímo u rodinných domů je příčinou proč je cesta k místnímu hrádku s muzeem provoněná typickou vůní a lemována hromadou hnoje. U hrádku je pěkná zrenovovaná usedlost sloužící občas také jako Zoigl výčep ,ale dnes je Zoigl den přímo na náměstíčku v domě rodiny Kack označeném nepřehlédnutelnou ve větru se houpající hvězdou . Opět zaplněný dvorek a 1 malá místnost s výčepním zařízením.Pivo obdobně dobré chuti i ceny jako v Mitterteichu. Dávám 2 a po nafocení archaického pivovárku nad náměstím ,který připomíná spíše obyčejnou stodolu se přesouvám 1km do cíle etapy Vindischeschenbachu.

PIVO U KACKŮ V NEUHAUSU
PIVO U KACKŮ V NEUHAUSU

Malé město s dlouhou hlavní ulicí místo náměstí ,soukromý pivovar Wurth v nádražní ulici od kterého mám zakoupený lahvový Zoigl vzorek a v boční malé uličce starý komunální pivovárek.100 metrů dál v domě s názvem Zum Posterer probíhá Zoigl den.Nenápadný zevnějšek ,vchod jak do rodinného domu . Na chvilku zaváhám abych nevešel někomu do předsíně , ale hvězda na domě visí tak jsem tady správně. No a uvnitř hučící plná, úžasná hospůdka.Sympatický interiér doplněný rozličnými starožitnými odněkud ze starých půd snesenými artefakty.Podává se studená kuchyně ,různé obložené talíře a namazané chleby za venkovské ceny a pivo do třetice na výbornou.Opět 2 kousky u jediného volného místa na dvorku.

 DVOREK RODINY KACK
DVOREK RODINY KACK

Čas se pro dnešek naplnil a tak zbývá jen přesun na místní nádraží a zpáteční cesta směr Eger. Co mě mile překvapilo ? Oproti za slunečného odpoledního počasí ospale působícím nebo zavřeným běžným hospodám zaplněné Zoigl výčepy, evidentně se těšící značné oblibě místních i přespolních . Tato velmi sympatická pivní tradice a kultura z pivní mapy určitě jen tak nezmizí.

  ZOIGL VARIACE Z OKOLNÍCH SOUKROMÝCH PIVOVARŮ
ZOIGL VARIACE Z OKOLNÍCH SOUKROMÝCH PIVOVARŮ

Další informace lze nalézt na www.zoigl.de nebo www.zoiglbier.de , případně pro odkazy na další zoigl výčepy a kalendáře vygooglovat slovo zoigl.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 29 komentářů, poslední komentář: 13.06.2007 10:53 Komentovat
Vynikajici clanek! Ludwig13.06.2007 10:53
@Tomas Mach. Tomasi, moc hezky clanek, opravdu. Je radost to cist, ne kazdy tady pise tak...
***Jediný správný názor*** Zbyněk Holan12.06.2007 09:47
Ano na tomto serveru existuje jediný správný názor. Již ho za všechny z "vesničky naší...
p. Žalio Milan12.06.2007 08:04
Kdepak p. Žalio, tady s jiným názorem, než je ten jediný správný na tomto serveru,...
ok Martin Štros11.06.2007 23:12
V pořádku, já si na jménu nezakládám, spíš jsem zkusil použít tu přísnost, kterou tu...
Omluva Petr Žalio11.06.2007 19:21
Omlouvám se za ,ne záměrné, zkomolení jména
p. Žalio Martin Štros11.06.2007 18:17
To bude možná nejlepší. Rád se nechám určitě nejen já poučit o tom, co kde umí vařit...
P.Štross Petr Žalio11.06.2007 18:07
Asi máte pravdu pane Štross. Diskutovat neumím. Asi se to budu muset naučit od Vás. Proto...
p. Žalio Martin Štros11.06.2007 17:44
Pane Žalio, vaším problémem nejsou zřejmě názory, ale způsob, jakým je tu prezentujete....
Vyhledávání