úvod
homepage

Komentáře

článku: Listy moravskoslezské proti nadnárodním pivovarským gigantům

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

To Honza, (Zbyněk Holan, 14.09.2006 12:24) celé vlákno | reagovat
Jo, tak to už je radikálnější. Úrovně Paroubka to však zdaleka nedosahuje!!!

Re: To Honza, (Honza, 27.07.2008 23:29) celé vlákno | reagovat
di už někam promodralej mozku
Každý má právo na svůj názor, ale měl by být pravdivý!, (Antonín Kratochvíle, 07.01.2008 12:51) celé vlákno | reagovat
Nezazlívám p. M.Jaroškovi jeho názory, ze kterých vyplývá nevraživost vůči velkým pivovarům, ale měl by se vystříhat mnohým nepravdám a důkazům o svých chabých znalostech o pivu a jeho výrobě. Tím pivu nepomůže a věcnou diskusi zavádí do oblasti opileckého tlachání.
Dej Bůh stěstí! Kratochvíle
Co je pivovar?, (Zbyněk Holan, 25.09.2006 13:05) celé vlákno | reagovat
Pro mě je pivovar budova, kde je varna-spilka-sklep. V každém jiném případě je to pro mě závod na výrobu piva. V případě užití metody HGB pak velkovýrobna pivní sodovky. Přesvěčte mě, že žiji v omylu.
zneužití CKT v menších pivovarech?, (Martin Borský, 20.09.2006 23:07) celé vlákno | reagovat
To není asi to čeho se máme bát. Představte si, že pokud pivovar CKT použije jako jednofáz (spilku i sklep v jednom), musí také objem CKT najednou sfiltrovat a stočit. To ovšem v objemech až 10 krát větších, než při využití tanků ve sklepě pro dokvašování.
Zmiňovaný strach ze zneužívání CKT v menších pivovarech není na místě. Spíš mám strach, aby menší pivovary vůbec přežili tlak velkých bezohledných pivovarů (bezohledných nejen ke konkurenci, ale i k chuti piva!).
Proto, přátelé, dávejme si pozor, co pijeme!
však vono ňák bude, ultrapravicovou rétorikou si sotva pomůžeme, (CC, 19.09.2006 08:10) celé vlákno | reagovat
jen by to chtělo důraznějc zatlačit na prosazení práva lidu vařícího pivo doma - vinaři fakt můžou 2000 litrů (to bych chtěl vidět domácnost, co to spotřebuje sama pro sebe; vlastně nechtěl), i živnost si založej jen tak na vohlášení a NÁS stát tak trestuhodně bere pod krkem - ať si pak do nás lijou co chtěj, jen když si budeme moci svobodně navařit (u slivky je to asi vo něčem jiným - legální zjevně nemá tu chuť, ale pivu partyzánština neprospívá)
Regent, (Dan, 18.09.2006 22:48) celé vlákno | reagovat
Ještě k Regentovi. Bohužel, vedení pivovaru asi na to nemá, aby dokázali udržet síť hospod kde se jejich pivo točí. Do tohoto regionu jezdím už dlouho a mohu dost srovnávat. Párkrát se mi povedlo dostat i do pivovaru a to nejen jako návštěvník oficiální prohlídky. Bohužel kvalita jde dolů, zatím se to týká hlavně desítky. Dvanáctka a vyšší stupňovitosti jsou zatím dobré, otázka je jak dlouho. Pokud bude odběr klesat, bude nutné sáhnout k úsporným opatřením. Jelikož mají možnost využití CKT v širší míře, myslím že dřív nebo později to udělají. Zatím ještě pivo zraje v ležáckých sklepích, otázka je jak dlouho...

Další věcí je stále větší obsazování hospod velkovýrobci. Bohužel, tento trh s pivní sodou funguje a "pivaři" jsou spokojeni. Naši předkové, kteří dokázali v minulých staletích, vydobít pozici Českého piva, by se asi divili, co se děje teď. Novodobí vlastníci, kteří dnes zneužívají této tradice, před pár lety ani nevěděli kde Česká republika leží a co je pravé české pivo....
Nestoudnost afrických bubnů...., (Kamil, 18.09.2006 20:12) celé vlákno | reagovat
Je fakt,že krom pivovaru v Budějicích(a to taky žádná sláva),se žádný velký český pivovar nepřibližuje kvalitě před zmiňovanými 10.lety.Na druhou stranu některým provinčním pivovarům přechod na "stejno chuť" v prodejnosti prospěl.
Z čeho je mi nejvíce ale šoufl je to,jakým způsobem pivovary využívají zručnosti svých předků,kteří dokázali proslavit,jistě velmi těžce v konkurenci stovek např.bavorských pivovarů,své jméno a dnes bussinesmani buhví odkud,už si jen vemou hotové slavné jméno(např.Pilsner Urquell(název Plzeňský Prazdroj jsem taky pěkně dlouho neviděl)) a peníze vráží pouze do široké reklamy,ale to co z láhve vyteče,to už je vedlejší.Značku přece mají a kšeft funguje...
Roman Holoubek, (Martin Štros, 18.09.2006 15:46) celé vlákno | reagovat
No ale co třeba Bernard. Ten je dražší než Gambáč a roste jako z vody. Nebo Svijany. Nemám pocit, že by se podbízely cenou a že by měli věrnější pivaře- naopak byly doby, kdy skoro žádné neměli, ale získali je. Jiní mají zase ceny nízké a zahojí se na vyšších cenách exportů- vyvážet taky začaly některé pivovary a jiné ne.
Nepochybně to není pro malé pivovary lehké. Ale způsob, jakým svůj trh v posledních 10 letech ztratil Regent, je neuvěřitelný. Z výstavu asi 360 000hl v roce 1997 na současných cca 80-90 tisíc. A situace se bohužel vůbec nezlepšuje ani v současné době... Jen ze speciálů se vyžít nedá.
Dubičky, (Vjscorpio, 18.09.2006 12:35) celé vlákno | reagovat
Pro Petra : Dubičky jsou vesnička nad hlavní silnicí mezi Ústím nad Labem a Lovosice poblíž obce Dolní Zálezly. S pivem jsem se setkal na ústecké burze a etikety mám také odtud. Ale bohužel k majiteli jsem se ještě nedostal a neokusil jeho mok!
Ad Martin Štros, (Roman Holoubek, 18.09.2006 11:27) celé vlákno | reagovat
Není to tak jednoduché (černobílé) jak píšete.
Jde především o peníze a pak o sílu marketingu pro většinu (velkou výjimkou jsou čtenáři svetapiva.cz) lidí. A proč se někde daří "bránit" více než jinde? To by bylo na samostatnou studii, ale vliv na to má i tradice místa, lidé v místě, hostinský, a připomenu zase peníze, ale trochu jinak. Budete-li prodávat hostinskému desítku za 6,20 a dvanáctku za 8 Kč, pak je větší šance, že Vám bude věrný, když G 10 dostane za podstatně vyšší peníz. Ale jak chcete mít na trvalý rozvoj při takovýchto cenách? Odečtěte si z nich DPH, spotřební daň, náklady na suroviny, energie, mzdy a další režie - kolik vám zbyde na rozvoj?
PS: uvedené ceny jsem si nevycucal, ale jsou běžně dostupné na internetovém ceníku jednoho nejmenovaného pivovaru, který je okolo komína silný.
CKT časovaná bomba, (Zbyněk Holan, 17.09.2006 14:13) celé vlákno | reagovat
Znovu opakuji. Jestliže pivovar už jednou namontuje CK tanky pak dříve nebo později může tuto technologii zneužít. Třeba teď někde je prima sládek a vedení pivovaru, ale co za rok,za dva? Personální a majetkové změny jsou časté a to co je teď nemusí za pár měsíců/let platit!!! Říkám vám a opakuji - lidé lehce zneužijí mocný nástroj, který jim pomůže k zisku, byť by to bylo krátkozraké a krátkodobé....vždy si myslí, že se jim to vyplatí, že se na to nepřijde .... že jim to projde! Když už se nedá nic dělat s velkými pivovary, tak alespoň uchránit ty malé (do 200 000 Hl). Každý pivovar do tohoto výstavu, který namontuje CKT je pro mě časovaná bomba a je mi ho předem líto!

To Libor a Petr S. co se týče Regenta - desítka mi moc nejela, zato 16 kvasnicová - moje jedno z nejlepších pivek, co jsem kdy pil, 13ka polotmavá jakbysmet a 14ka také moc dobrá. Letos jsem sice nepil 12ku a 12ku tmavou ale loni mi chutnaly! O tom, že 10 zraje v CKT jsem se dověděl až poté co jsem ji ochutnal - tudíž nemohl jsem být ovlivněn touto negativní informací. Přeji všem hodně síly k překonání pokušení!!!
reakce na Petra Sitaře, (Martin Štros, 16.09.2006 20:53) celé vlákno | reagovat
Jestliže je Regent vytlačován G10, pak to znamená, že je špatný. Nemyslím nutně ta desítka. Ale špatný je pivovar.

Řeči o finančních možnostech Prazdroje/Regenta jsou sice hezké, ale nijak pivovar neomlouvají. Ten má svoje zbraně, aby udržel svůj trh, tj, region působnosti (lepší znalost regionu, nižší náklady na dopravu- tj, cena, dále patriotismus části spotřebitelů...) ! Pokud pivovar svůj trh ztrácí, je to znak neschopnosti vedení. Jakto, že některým malým pivovarům se daří a rostou, zatímco jiným ne??? Odpovím si sám- někde to umí, jinde to neumí. Prazdroj útočí všude, ale někde se ubrání, jinde ne. O tom to je!
Takže Regente, dělej něco a to rychle !!!
Pro Dana, (Petr Sitař, 15.09.2006 15:59) celé vlákno | reagovat
Mám to chápat tak, že když je 10% Regent vytlačován z hospod Gambrinusem, je špatný?
Jestli to chápu správně, tak musím oponovat. To že je vytlačován Gambrinusem ještě neznamená, že je špatný. Všichni dobře víme co si obchodník Prazdroje může dovolit a co si může dovolit obchodník Regentu. Letos v létě mě osobně desítka velmi příjemně osvěžila. A to jak v pivnici pivovaru, tak i v okolí Třeboně.
Co se týče dvanáctky, pokud se nic nezmění v personálním obsazení na pozici sládka, tak si myslím, že o zneužívání nemůže být řeč.

PS: Škoda, že nemám tak vycvičenou paměť, abych si pamatoval jak chutnal Regent před 10 roky. Ale rozhodně mi chutnal.
To Zdeněk Reska, (Chody, 15.09.2006 07:26) celé vlákno | reagovat
Zdravím na Vysočinu,
měl jsem tu čest navštívit Váš pivovar a Vaše pivo ať již kvasnicové či filtrované mi moc chutnalo. Zvláště pokud si ho dáte přímo v pivovarském areálu, který na Vás dýchne romantikou první republiky a který je pro nás všechny tak známý. Doufám, že se k Vám zase někdy podívám a opět si vychutnám Vaše pivko.
pro Libora, (Dan, 14.09.2006 22:07) celé vlákno | reagovat
To s tím Regentem není zrovna dobrý příklad. V poslední době se desítka velice zhoršila a Regent se vytrácí z hospod. Všude je samé G.
Dvanáctka Regent se zatím pít dá, otázka je, jak dlouho, dokud nezačnou CKT zneužívat ve větší míře a pivo v nich nechávat i ležet.
Bohužel desítka před takovými deseti roky a dnes.... to se nedá srovnávat.
našinec není blbec, (Zdeněk Reska, 14.09.2006 21:51) celé vlákno | reagovat
Jsem sládkem jednoho nejmenovaného minipivovaru ve východní části naší republiky (ne, že bych se za něj styděl, to ani náhodou, ale zveřejnění jeho názvu by silně zavánělo reklamou, proto jen nejmenovaný) a velmi mne těší, že poměrně rychle přibývá konzumentů, kteří sami a bez nějakého přesvědčování a vymývání mozku lživou reklamou přijdou, posedí na klasicky uvařeném a uleželém pivu s tím, že ty globalizační patoky se jim už hnusí a oni si přece chtějí pochutnat na dobrém ČESKÉM pivečku. Je vidět, že národ si opět začíná vážit toho, co nás ve světě už dávno proslavilo a nenechá si diktovat od nějakého Zulukafra, že pouze s chutí a řízem jejich piva bude mít hejno stejně zblblých přátel a další podobné bláboly.
Navíc poslední dobou se již nejedná jen o řadové konzumenty, ale i samotní hospodští v našem regionu odstupují od točení velkoznaček a jdou dobrovolně do výčepu piva z minipivovarů, což se děje k naší nemalé radosti a k neskutečnému vzteku obchodních zástupců pivních eurofirem.
Pokud si český národ zachová alespoň trochu zdravého rozumu, pak v relativně krátkém čase přijde na ten švindl, kterým ho velkoproducenti krmí a jen mne mrzí, že takový krásný český vynález, jako byla defenestrace, se bohužel asi už nedá realizovat.
Eu sr**ky, (AK 47, 14.09.2006 19:43) celé vlákno | reagovat
Zajímavý a trefný článek.

Škoda, že neexistuje nějaká organizace zahrnující spotřebitele (kteří chtějí pít kvalitní pivo a ne nějaké šaratice dle diktátu Eu) a třeba i malé výrobce (kteři chtějí vyrábět opravdové a kvalitní "české pivo"), jenž by např. působila agitací na vládu ČR aby tento pivní "holo...caust" nedopustila... hned bych se do takové org. přidal.........
HGB a CKT, (Libor, 14.09.2006 13:56) celé vlákno | reagovat
Poznám aj malé pivovary, kde majú CKT a nezneužívajú ich. Napríklad Třeboň. CKT používajú ako zatvorenú spilku (aj to len pre svetlu 10-tku) a potom nechávajú pivo zrieť klasicky v tankoch.
To len dosvedčuje, že moderné technológie majú ale nezneužívajú ich ako iný len za účelom zisku. Pochybujem totiž, že by Regentu šlo o naháňanie výstavu....
a HGB? Napríklad u nás - Heineken alias Zlatý Bažant - tam to len tak frčí, a jednofázové kvasenie jak by dal.
Zaujímavé je, že dokial nespravili CKT tvrdili že len klasika je to pravé, ale odkedy ich majú tvrdia, že klasika nie je ono, kvalita, bla, bla, bla....
(týmto "pozdravujem" vedenie Heinekenu - hrobára slovenského pivovarníctva: Martin +2003, Nitra +2004, Rimavská Sobota +2006)
Nejen co rikam, ale i jak to rikam..., (honza, 14.09.2006 12:03) celé vlákno | reagovat
je dulezity. Mam Martina rad, libi se mi jeho styl psani. O pivu toho vi hodne. Jen me mrzi, ze ve svych elaboratech pro moravsky tisk se uchylil k formulacim, ktere jsou na urovni pana PAroubka ( a to mozna i niz)...

Skoda, ze to Jirka neuvedl ve svem clanku, ale vyrazy a obraty ve stylu...
Rozzlobil jsem se a citelně mi stoupla hladina cukru i cholesterolu. Ne tudy cesta nevede, řekl jsem si a vtom jsem nato přišel. Vrátím se opět k přerušené nezřízené konzumaci kvalitních pivních značek a v okolí výskytu jejich mutovaných zahraničních příbuzných budu držet protestní cukrovku. Podaří-li se mi udržet po pár let standardní výkon 12 až 15 kusů denně, mohu si doladit glykémii až ke špičkové hranici 25 až 30 mmol. Ve výčepech denaturovaných eurosraček se budu vyhublý vyčerpaně plížit kolem šťastných pobledlých popíječů chemizovaných utrejchů, ledabyle odhazovat inzulinové stříkačky a s mocnou podporou slábnoucího acetonového dechu budu osazenstva těchto ďábelských stánků přesvědčovat, že svůj boj pomocí aktivní resistence vedu i za šťastnější budoucnost jejich dětí. Zařadím se po bok národních mučedníků, jako byli Jan Hus, Jan Palach, Jan Zajíc nebo Julius Fučík, který před patnácti lety tragicky zahynul v daleké Bolívii.
A jestli zemřu, mí pravověrní pivaři, jimž osud českého piva není lhostejný, netruchlete. Zahynul jsem pro dobrou věc. Můžete mi příležitostně pochcat můj skromný hrob. Jestli ovšem ještě bude čím....
urcite nicemu dobremu nepomuzou. Mozna jen zvysene prodejnosti uvedeneho listu
12
Vyhledávání