úvod
homepage

Ring volný - Budvar vytisknout článek

Přidáno: 25. března 2005  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,17 hodnotících Hodnotících: 12 počet zobrazení Zobrazeno: 7948x

Dnes přinášíme odpovědi na otázky, které jste kladli Budvaru.

V žádosti o zeměpisné označení České pivo se nepodařilo prosadit tři nejdůležitější zásady "desatera" (nezředíš,nepřibarvíš,neurychlíš) a nedostatečně jsou ošetřeny i další (2,3,4,5). (Chybí tam zásada Nedosytíš.) Spolupracoval Budvar dostatečně se svazem malých pivovarů? Nebylo chybou, že se o přípravě této žádosti včas nedozvěděla veřejnost a nebyly tyto otázky diskutovány v tisku ? Jaký bude další postup Budvaru ? Doufám, že nerezignuje ! Domnívám se, že by bylo dobré napnout síly těmito směry:

1) Prosadit ve spolupráci s malými pivovary jinou skutečně prestižní "ochrannou známku" (kupř. Poctivé české pivo či Svatováclavské pivo - jako přesně definovaný výrazný grafický symbol na etiketu), kterou by mohl použít jen výrobce splňující přísná kriteria a která by někdo kontroloval. Mezi tato kriteria by samozřejmě muselo patřit : pouze ječný slad (možná povolit řepný cukr do 10%), min.50% českého chmele, dekokční způsob vaření alespoň na dva rmuty, dvoufázový způsob kvašení s definovanou max.teplotou a dobou zrání dle EPM, nepřípustnost jakýchkoli přídavných látek (barviva,stabilizátory apod.) a především nepřípustnost finálních úprav ředěním a dosycováním.

2) Cestou ochrany spotřebitele prosadit zákonnou povinnost výrazné označování typu technologie na etiketě, kupř. HGB 30% (ředěno 30% vody), dosycováno CO2, jednofázové kvašení ... a důsledné uvádění přídavných látek (E414 aj.).

3) Prosadit změnu v definici pojmu LEŽÁK. Jak samo slovo říká, nemůže to být přece pivo, které vůbec nezrálo - toto je skutečný podvod na zákazníkovi ! Je třeba stanovit minimální doby zrání dle stupňovitosti a použité technologie (pro CKT může být stanovena kratší doba, ale opět by to muselo na etiketě být uvedeno).
Přeji českému pivu lepší budoucnost.
S pozdravem Ing. Petr Pavlas, Klatovy
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´

Myšlenka registrovat zeměpisné označení České pivo vznikla zhruba před dvěma lety na předsednictvu Českého svazu pivovarů a sladoven. Hlavním cílem bylo v novém prostředí, které zde začalo vznikat po vstupu nadnárodních pivovarských skupin, zachovat tradiční české pivo v jeho klasické podobě a zabránit tomu, aby se z něj stal tzv. euroležák. Nástrojem měla být právě registrace chráněného zeměpisného označení, která by definovala, jak a z čeho by se tento národní nápoj měl vyrábět tak, aby dostál své tradici a proslulosti a mohl z ní dále těžit zejména na zahraničních trzích. Náš pivovar jako držitel zeměpisného označení Českobudějovické a Budějovické pivo se k této iniciativě připojil v roli metodika. Od začátku jsme samozřejmě všechny připravovali na to, že kritéria Evropské komise jsou velmi přísná. Pro úspěšnou registraci je například nutné deklarovat vliv místních podmínek, jednoznačně definovat suroviny (v případě českého piva české suroviny – vodu, slad, chmel) a technologické postupy typické pro české pivovarnictví, které jsou závazné a následně kontrolovatelné.Vzhledem k tomu, že je Český svaz pivovarů a sladoven kolektivní orgán (jehož členem jsou i Vámi zmiňované malé pivovary) vedla se řada interních jednání a navrhovaná definice se stávala stále vágnější. Přes naše dílčí výhrady k průběhu této aktivity ji však stále považujeme za prospěšnou.

Co se týče poslední části Vašeho dotazu myslím, že je to výzva zejména pro konzumenty. Pokud budou vyvíjet dostatečný tlak, pivovary budou muset svou produkci přizpůsobit jejich požadavkům. Za náš pivovar můžeme říci, že vyrábíme poctivý český ležák, protože jej necháváme zrát (dokvašovat) celých 90 dní a hodláme v tom pokračovat ať to zákon řeší či nikoliv.

Plánuje Budvar plnění svého tmavého ležáku do lahví ?

Tmavý ležák jsme na trh uvedli loni v dubnu. Při přípravě tohoto projektu se ukázalo, že drtivá většina konzumace tmavého piva se odehrává v restauracích a barech. Proto jsme se rozhodli pro variantu distribuce pouze v sudech. Nový produkt ještě ani nestačil oslavit první narozeniny a už zde máme celou řadu pozitivních ohlasů, ale samozřejmě i dotazů na jeho možný prodej v lahvích. Protože nás reakce konzumentů opravdu potěšila, začali jsme se zabývat i možností stáčení do lahví. Momentálně je vše ve fázi diskuze a jednání, takže zatím nemůžeme s určitostí říct, že lahvovou verzi skutečně zrealizujeme, případně v jakém časovém horizontu.

Plní pivovar svůj silný ležák Bud i do sudů ?

Pivo BUD Super Strong se řadí k pivním specialitám. Ty jsou zpravidla k dostání pouze v lahvích (náš pivovar stáčí BUD do lahví o obsahu 0,33l). Hlavním důvodem, který pivovary k tomuto kroku vede, je fakt, že na speciály připadá zhruba 1% celkového pivního trhu. To znamená, že oproti klasickému ležáku či výčepnímu pivu se ho v restauraci vypije daleko méně a proto by jeho sudová varianta mohla být na úkor kvality. Jinými slovy sud by mohl být v restauraci naražen příliš dlouho než by se stačil vypít a to by mělo neblahý vliv na kvalitu piva.

- Proč je tak nepřekonatelný problém, pro mne jako pro hostinského v Praze, dodat z Cestlic kvasnicový Budvar? Za celou sezónu jej nebylo možno objednat... Bude to letos lepší?

- Jak je to s kroužkovaným Budvarem, proč ho nenabízí víc hospod? Dodáte ho každému, kdo si řekne, nebo jen vybraným zájemcům?

Kroužkovaný ležák Budweiser Budvar je pivo, které vyžaduje nadstandardní péči. Pokud se hostinský rozhodne tento produkt zahrnout do svého portfolia, samozřejmě to vítáme, ale na druhou stranu na něj klademe určité nároky. Tím hlavním je sklep či chladící box, ve kterém se teplota celoročně pohybuje okolo 10 °C . Než putuje pivo na stůl, musí totiž být po závozu minimálně 10 dní odstáté, aby mohlo proběhnout dodatečné zrání piva v plném rozsahu s následnou sedimentací kvasnic. Pokud Vaše zařízení tyto podmínky splňuje , neměl by být pro Vás problém toto pivo získat . Kontaktujte prosím v této záležitosti naše obchodní středisko v Praze. ´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´

Dárkové balení
Proč byla v Balení dvanáctek před vánocemi pouze třetinková sklenička a ne půllitr? Karel Charvat
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´

Třetinkovou skleničku jsme k vánočnímu balení volili z důvodu, že se podle našeho mínění lépe hodí ke slavnostním okamžikům jakými Vánoce bezesporu jsou. Je určitě elegantnější a lépe se vyjímá na slavnostně prostřeném stole.

A co desítka? Provedli jste velkou kampaň jak se má a z čeho vařit pivo. Je u desítky stejný postup jako u 12? Hlávkový chmel, nezkrácená doba zrání, ... ´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´

Budějovický Budvar při výrobě výčepního piva i ležáku používá stejné suroviny. Jsou to moravský slad, žatecký hlávkový chmel a vysoce kvalitní voda z 300 metrů hlubokých artéských studní. Protože má výčepní pivo méně alkoholu, je i koncentrace mladiny nižší. Celková doba kvašení u výčepního piva je zhruba 9 dnů, následné dokvašování, během kterého se chuť a vůně piva zaokrouhlí, trvá 35 - 40 dnů. Obecně platí pravidlo, čím nižší stupňovitost tím kratší doba dokvašování. Pokud se pivo nechá “ležet“ příliš dlouho, má to negativní vliv na jeho chuť.

vaříte skutečně 10° a 12° Budvar?
Zajímá mě EPM u všech druhů vyráběných piv n.p. Budvar. Jde mi o to, jestli Budvar dodržuje stupňovitost nebo využil jako mnoho jiných pivních velikánů označení výčepní a ležák a prodává nám piva, které označuje jako pravé české s EPM u výčepního kolem 8,5 a ležáku kolem 11,5. Děkuji a věřím, že rozmach budvarských pivnic a hospod není na úkor surovin a následně i nižší spotřební dani, kde se ušetřené prostředky použijí ke kupování hostinských.
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´

Budějovický Budvar rozhodně není pivovarem, který by na úkor svých konzumentů zneužíval zákonem stanovenou normu EPM u výčepního piva či ležáku, tím, že by se držel její spodní hranice. Naše standardy máme nastaveny tak, aby byly co nejblíže stanovenému maximu, ale abychom se zároveň nedopustili daňového přestupku. Průměrná stupňovitost u našeho výčepního piva se tak pohybuje okolo 9,8%, u ležáku tato hodnota činí11,8%.

Proč, po hospodském vypití šesti piv bolí druhý den více hlava po 12 Budvaru, než po vypití jiných 12. Není to pouze můj problém.

Pivo Budweiser Budvar sice obsahuje vyšší obsah alkoholu, než některá konkurenční piva, ale právě proto nezatěžuje tolik trávení. Tato piva obsahují velké množství sacharidů, které organismus zatěžují a konzumenti piva s nadměrným obsahem cukrů je obvykle označují jako těžká a někdy uvádějí, že leží v žaludku jako kámen. Zde rovněž upozorňujeme, že nadměrný příjem cukrů velice lidskému organismu škodí a může být příčinou civilizačních chorob. Na druhé straně je zřejmé, že u většího počtu vypitých piv se projeví i větší množství alkoholu, což je ovšem stejný účinek jako u ostatních alkoholických nápojů a to i u značkových vín a lihovin. Pokud konzument nesnáší alkohol, je ovšem lépe volit nápoje s nižším obsahem alkoholu, např. místo ležáků výčepní piva. O tom, že účinek alkoholu roste s koncentrací, nikdo nepochybuje a u jakéhokoliv alkoholického nápoje včetně nejkvalitnějších vín a destilátů je vyšší konzumace druhého dne z rána dobře znatelná. Úměrně s dávkou roste i kocovina. Stejně tedy jako u jiných alkoholických nápojů se při konzumaci jejich většího množství nedá vyloučit kromě jiných negativních příznaků také bolest hlavy. Rozhodně však po ležáku Budweiser Budvar nebolí hlava více než po konzumaci jiného ležáku se stejným obsahem alkoholu, není k tomu jediný důvod.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 6 komentářů, poslední komentář: 14.07.2005 08:15 Komentovat
Ad pitr Tomáš Semrád14.07.2005 08:15
Nevím jaké máte informace vy, ale kroužkovaný Budvar určitě není doménou jen samotných...
kroužkovaný Budvar pitr11.06.2005 12:04
Nejak mi to neda a i s obrovskym spozdenim si musim poskuhrat :) a kde jinde, nez zde,ze? ;-)...
Bolení z Budvaru Chody27.04.2005 14:15
No je fakt, že Budvar je sladší pivo, a z toho bolí hlava víc, ale na druhou stranu jde o...
Mě po Budvárku 12° hlava nebolí PX07.04.2005 16:10
Je to asi tím, že jsem spíše pivař, než konzument. Já nemusím vypít 8, 10 či více...
Bolest hlavy pitr01.04.2005 13:26
No, ja za sebe zase naopak musim rict, ze s tim problem nemam, ani nikdo v mem okoli. Naopak -...
Bolest hlavy nerc26.03.2005 16:53
Je to zvlastni aspekt ale take me to potkava. Pri komzumaci Budvaru 12° ale take 10° je druhy...
Vyhledávání