úvod
homepage

Berlínské průmyslové pivovary II. vytisknout článek

Přidáno: 21. března 2007  •  Autor: Jiří Jobánek & Petr Žalio
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,83 hodnotících Hodnotících: 6 počet zobrazení Zobrazeno: 6382x

Když už pro čtenáře Světa piva Vít Dvořák tak skvěle zmapoval malé pivovárky v Berlíně a Postupimi, rozhodl jsem se jeho vynikající a inspirativní pivní seriál doplnit o průmyslové pivovary a učinit tak jakousi pomyslnou tečku.

Schultheiss a Berliner Kindl
O současném stavu a fůzi k níž došlo mezi pivovary Schultheiss a Berliner Kindl už vše napsal Weetek. Proto jen doplním. Obě pivovarské značky patřili vždy neodmyslitelně k Berlínu. Už v meziválečném období každá ze značek přesáhla roční produkci 1 milión hl. Naprostou většinu produkce vždy tvořily spodně kvašená piva typu pilsener.

Co se berlínských pilsenerů týče, tak zdaleka nedosahují kvality svých jihoněmeckých a severoněmeckých rivalů. Obecně o nich lze říci, že jsou nepříliš sladové a méně hořké. Srdce milovníka tohoto stylu však asi nerozbuší.

Schultheiss Historie značky Schultheiss začíná v roce 1842, kdy byl jistým lékárníkem založen původní pivovar pod jménem Tivoli. Jednalo se o malý provoz s vlastní sladovnou. Jméno Schultheiss pivovar získává v roce 1853 od pivovarníka Jobsta Schultheisse, který jej v témže roce kupuje. Výroba se orientovala především na světlý ležák. Pivovar prochází dynamickým obdobím růstu a v roce 1904 překonává magickou hranice 1 milión hl. V roce 1920 se Schultheiss spojil s pivovarem Patzenhofer Brauerei. Vzpomínkou na tento pivovar zůstal světlý ležák Aech Patzenhofer (5% obj. alk). Ten se vařil ještě do roku 2005. Bohužel tato značka "nepřežila" fúzi Kindlu a Schultheiss.

Původní budova pivovaru Tivoli sídlící na Kreuzbergu byla skutečně nádherná. Fasády byly ozdobené věžičkami a cimbuřím. Zde se vařily pouze spodně fermentované ležáky. V nedaleko stojícím pivovaru Schonberg se pak vařilo výhradně Schultheiss- Berliner Weisse. Spojením značek Schultheiss a Berliner Kindl bohužel zaniklo i toto pivo, o němž bude ještě řeč níže. Před dvěma lety jste mohli pod značkou Schultheiss navíc ochutnat například i světlý bock a schwarzbier. Těmto pivům je však již definitivní konec.

V portfoliu tak zůstávají pouze dvě značky: Schultheiss Diät Bier a Schultheis- Pilsener (5% obj. alk.). Dříve to býval vcelku chutný, dobře vyvážený pilsener. Poměrně hořký, načechraný, šťavnatý a osvěžující. V chuti byly přítomné lehké mátové podtóny. V poslední době však u něj ustupuje chmelový charakter a stává se vodový a nevýrazný..

Společnost postupně uzavřela oba pivovary a přestěhovala do čtvrti Hohenschönhausen do moderního pivovaru známého dříve jako Berliner Pilsner Brauerei, založeného v roce 1902. Berliner Pilsner Brauerei byl před sjednocením Německa v jeho východní části a už v té době produkoval více jak milión hektolitrů ročně.

Značka Berliner Pilsner (5% obj. alk.) zůstala dodnes zachována a můžete ji ozkusit. Je to vcelku chutný a dobře chuťově vybalancovaný pilsener. Spíše méně hořký, s lehčím tělem. Pokud máte zájem o exkurzi, tak pivovar Schultheiss naleznete na Indira-Gandhi-Str., ve čtvrti Hohenschönhausen. Uvědomte si, že se jedná o mamutí pivovarský provoz s ročním výstavem přesahujícím 2 miliony hl. Exkurze spojená s ochutnávkou stojí 7 Euro. Pod společnost Schultheisst spadalo pravděpodobně v Berlíně několik pivovarů, které byly během 20. století postupně uzavřeny a výroba se v rámci zvýšení efektivity přesunula do nových, moderních provozů. Takovou krásně zachovalou a renovovanou stavbou je Kulturbrauerei, v dnes poněkud snobské čtvrti Prenzlauer Berg. Budovu postavil známý německý architekt Franz Heinrich Schwechten.
Na budově je dosud obrovské kovové logo společnosti Schultheiss. Tento pivovar ukončil svoji činnost v roce 1967.

Berliner Kindl
Tvoří dva pivovary, jeden přímo v Berlíně ve čtvrti Neukölln. Po roce 1990 se k němu připojil i pivovar sídlící v Postupimi. Původní pivovar ve čtvrti Neukölln byl založen v roce 1872. Současné budovy jsou však postaveny ve 20. letech minulého století. Zajímavostí je, že původní měděná varna byla po druhé světové válce v rámci reparací odvezena do bývalého SSSR. Současné varny jsou opět měděné a byly vyrobeny na počátku padesátých let. Varné kotle jsou zasazeny do mramorových kachlů a působí skutečně velmi elegantně.

Nás bude, ale více zajímat současná produkce pivovaru. V portfoliu nalezneme věhlasné: Berliner Kindl - Original Weisse (2,5 % obj. alk., 7,5 EMP). Barva je velmi světlá, opalizující. K vaření se užívá chmelového extraktu z odrůdy Northem Brewer pěstované v oblasti Hallertau. Hořkost dosahuje pouhých 10 BU. O výrobě tohoto piva je psáno níže. Vyrábí se i již namíchané Berliner Kindl- Mit Schuss Waldmeister a Berliner Kindl- Weisse- Mit Schuss Himbeere. Podíl piva zde činí 98,8% a sirupu 1,2%. Bohužel se tyto variace zdají příliš sladké.

Pod značkou Berliner Kindl se vaří i řada spodně kvašených pilsenerů. Nejznámějším je jistě Berliner Kindl- Pils (4,5% obj. alk.). Vcelku chutný a jemný pilsener, který Vás neurazí, ale rovněž asi ani nenadchne. Berliner Kindl- Jubiläums Pilsener (5,1 % obj. alk.).
Vyrobený poprvé v roce 1987 k 750 výročí města Berlín. Je poněkud více tělnatý, sladší a málo hořký pilsener.
Berliner Kindl - Bock- Hell (7,0 % obj. alk., 16,3% EMP). Vcelku chutný světlý bock s lehčím tělem, květinovým a ovocným aroma. Osvěžující a vcelku příjemný.
Märkischer Landmann- Schwarzbier (4,9 % obj. alk., 11,6% EMP). Jedná se o typ piva schwarzbier a vyrábí se od r. 1995. Název "Märkischer Landmann" odkazuje na občany státu Brandenburska. Buket tohoto piva je výrazně po praženém sladu a lékořici. V chuti má intenzívní pražený charakter. Je to velmi plné, tělnaté a dobře chuťově vyvážené pivo. Rozhodně neváhejte a ozkoušejte je.
Bärenpils- Berliner Pilsener (4,6 % obj. alk., 11,2% EMP). Chuťově méně zajímavý a výrazný pilsener.
Potsdamer Rex Pils (4,6 % obj. alk., 11,2% EMP). Typově se jedná opět o pilsener. Tato značka se vyráběla ještě před pádem Železné opony v Postupimi a již tehdy byla velmi populární. Pivo nabízí výraznější, avšak drsnější chmelové aroma. Tělo je lehčí. Celkově lze hodnotit jako poměrně chutný pilsener, mohl by být však více harmonický. Je to asi nejsušší s berlínských pilsenerů. V pivovaru se rovněž vaří i nealkoholický sladový nápoj Kandi Malz.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 12.11.2007 16:05 Komentovat
Schultheiss Tomáš Semrád12.11.2007 16:05
Jen malé doplnění jinak perfektního a poučného seriálu a průvodce po berlínských...
len tak dalej jaroslav stofko21.03.2007 20:16
len tak dalej,další, aspon pre mna výborný članok o historii berlínskych pivovarov.Všetko...
Vyhledávání