úvod
homepage

Žamberecké pivo vytisknout článek

Přidáno: 16. března 2004  •  Autor: Marek Kodeda
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,37 hodnotících Hodnotících: 48 počet zobrazení Zobrazeno: 5007x

Ještě jste neochutnali žamberecké pivo ? Neváhejte, nebudete litovat !



Žamberk je malé městečko ležící v podhůří Orlických hor. V dávných dobách se zde vyráběl chmelový mok v panském pivovaru v areálu zámku. Jeho budovy dodnes stojí, ačkoliv již neslouží účelu, pro který ho vybudovali naši dozajista moudřejší předkové. Naštěstí pivovarská tradice v Žamberku nebyla zcela zapomenuta. Od roku 1995 pivní mapu naší republiky obohatilo pivo Žamberecký kanec.

Minipivovar naleznete na kraji města, na frekventované silnici směr Vamberk či Rokytnice v Orlických horách. Budovu naproti místního muzea nepřehlédnete. Její účel je propagován reklamním „billboardem“ a zraky kolemjedoucích motoristů upoutá neonové logo zde vařeného piva. Budovu zaplňuje krom pivovarské pivnice a nezbytné technologie i obchůdek s nápoji včetně širokého sortimentu piv. Žamberecký minipivovar zhodnocuje fakt, že plní svůj produkt do klasických pivních lahví, tedy nikoliv do dárkových či uzavíratelných. Tvoří tak, kromě vrchlabské Bašty, výjimku mezi minipivovary, jež povětšinou svůj chmelový mok prodávají v rozličných „speciálkách“, popř. PETech. Prostě v Žamberku koupíte obyčejného lahváče. A koupíte ho kromě pivnice i ve vedlejším obchůdku, který je otevřen od 7:30 do 17:00 a v sobotu dopoledne. Doporučuji předem zatelefonovat (465 611 918) a zajednat si „kančí lahváče“, neboť množství piva naplněného do lahví bývá omezeno.


Lahvové pivo je jistě milým zpestřením, avšak největší požitek ze žambereckého skvostu budete mít v Pivovarské pivnici. Otevírací doba je od 16:00 do 22:00 (v pondělí je kromě letní sezóny zavřeno). Ochutnáte zde celý sortiment zlatavého moku – desítkový Kanec byl v březnu 2004 za 12 Kč, ostatní piva (12, 13, 14) za 14 Kč. Pivnici vévodí dvě varní nádoby a malý výčepní pult. Jednoduché zařízení šenku s masivními dřevěnými stoly je předzvěstí skvělého pivařského zážitku. Samozřejmě doporučuji ochutnat celou „kančí škálu“, ale mě osobně nejvíce svou originální chutí zaujalo dvanáctistupňové pivo. Zajímavostí hospůdky jsou „štamgastské knížky“, které jsou založeny v polici v sousedství pípy a do níž je zaznamenávána konzumace pravidelných návštěvníků.


Já měl to štěstí, že v hospůdce se právě sešlo hudbychtivé osazenstvo, a tak se brzy rozezvučely struny kytary. Přiznám se, že i když čas značně pokročil, vůbec se mi nechtělo opouštět příjemnou atmosféru žamberecké pivnice. Neváhejte a vydejte se do Žamberku. Poznáte sympatický minipivovar českého městečka, kde vás neotráví zpupnost personálu srovnatelných zařízení v hlavním městě a nezalitujete nad svým tuzemským původem v domnění, že jako cizinec by ochota pikolíka geometricky vzrostla.

P.S.: Pojedete-li do Žamberku vlakem, počítejte minimálně s půlhodinou svižné chůze. Autobusové nádraží je sice pár minut od pivovaru, avšak frekvence spojů vzhledem k otevírací době pivnice je nízká.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 12 komentářů, poslední komentář: 14.06.2007 16:09 Komentovat
BON v Praze Roman Holoubek14.06.2007 16:09
Potvrzuji Martine K. slova hostinské. Nevím zda ještě dnes večer bude BON v Café Šlechta...
Café Šlechta podruhé Martin K.14.06.2007 14:22
Včera jsem opět navštívil tento příjemný podnik a hned u dveří jsem se dozvěděl, že...
Expanze, proč ne? Zbyněk Holan11.06.2007 12:41
Tak jo bude expanze na Moravu s exportním názvem "Pražskej pupek 11°". Ad Kanec: zase...
Kanec ze Žamberka Tomáš Semrád09.06.2007 23:44
No jo, Roman měl vždy slabost na pěkné "baby" (po valašsku, viz ..."majitelka milá a navíc...
Žamberk na Vinohradech Luděk08.06.2007 06:57
Návštěvu kavárny U klíčů také můžu doporučit, stout ze Žamberka (stupňovitost 14°)...
Tak mame dva nove pivovary honza07.06.2007 22:36
Ve stredu vysveceny a v sobotu cinnost zahajujici Purkmistr v Plzni Cernicich a tez v sobotu...
Bon na Žižkaperku Luděk07.06.2007 13:44
Byl jsem na Bonu v Café Šlechta v pondělí - není co vytknout, paní majitelka se slzou v oku...
Díky! Zbyněk Holan07.06.2007 12:19
Takovéto zprávy mám moc rád !!! Pište všichni o nových pivech ! Pivu zdar! P.S....
Vyhledávání