úvod
homepage

Zvěřinové recepty vytisknout článek

Přidáno: 30. října 2003  •  Autor: Radka Řehánková
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,07 hodnotících Hodnotících: 37 počet zobrazení Zobrazeno: 16451x

Tak zde máme opět podzim a s ním i oblíbené myslivecké hony. Po takovém úspěšném honu bývá pravidlem uspořádat pořádnou zvěřinovou hostinu… Jedním z nápojů, které se samozřejmě podává, je pivo. Takže teď už stačí jen pár zvěřinových receptur, podle kterýc

DIVOČÁK NA PIVĚ

Ingredience:
600g bůčku z divočáka, 50 g tuku, 40 g hladké mouky, 1 dl 12° piva, 1 cibule, kmín, nové koření, muškátový oříšek, hovězí vývar, sůl.

Na rozpáleném tuku osmahneme nakrájenou cibuli s kmínem. Vložíme maso, nakrájené na kostičky a za stálého míchání dusíme ve vlastní šťávě, do vysmahnutí. Poté zalijeme vývarem, ochutíme solí a okořeníme zbylým kořením. Dusíme doměkka. Pak maso vyjmeme, šťávu vysmahneme do tuku a zaprášíme moukou. Osmahneme a zalijeme pivem, povaříme. Omáčku procedíme na maso, ještě chvíli povaříme a podáváme.

DIVOKÁ KACHNA PEČENÁ NA BYLINKÁCH

Ingredience:
Divoká kachna, libová slanina, 250 ml světlého piva, menší cibule, směs – provensálské bylinky, sůl.

Do pekáče vložíme na proužky nakrájenou slaninu a cibuli. Přidáme očištěnou kachnu, kterou jsme naporcovali na 8 dílů. Osolíme, okořeníme bylinkami a podlijeme troškou piva. Pečeme, kachnu obracíme a podléváme pivem. Příloha – br.knedlíky a zelí.

ZVĚŘINOVÝ GULÁŠ NA HOUBÁCH

Ingredience:
500 g zvěřiny – srnčí, jelení, z divočáka, 60 g prorostlé anglické slaniny, 2 cibule, lžíce oleje, 5 g sušených křemenáčů, česnek, 1/2 lžičky tymiánu, sůl, pepř, 250 ml vývaru, 250 ml černého piva, svazek petržele, bobkový list a žampiony, 250 g rajčat, 2 lžíce zakysané smetany.

Sušené křemenáče namočíme do vody. Maso a slaninu nakrájíme na kostky. Na rozpáleném oleji všechno maso osmahneme ze všech stran dohněda. Přidáme nakrájenou cibuli a česnek, okořeníme tymiánem, solí a pepřem. Podlijeme vývarem a pivem, přidáme namočené křemenáče, lehce zamícháme. Vmícháme petržel a bobkový list a přikryté dusíme. Mezitím očistíme žampiony, které nakrájíme a přidáme do guláše. Těsně před koncem dušení přidáme oloupaná rajčata, zakysanou smetanu, krátce povaříme, ochutíme solí a pepřem a podáváme. Příloha: houskové knedlíky a zelný salát.

ZAJÍC PO MYSLIVECKU

Ingredience:
Zajíc, 5 dl světlého piva, 5 dl tmavého piva, 300 g cibule, 200 g slaniny, sůl, pepř, mletý zázvor, 2 lžíce másla, 5 dl vývaru a 1 dl šlehačky.

Zajíce vložíme do pekáče nebo mísy, posypeme cibulí nakrájenou na kolečka. Zalijeme pivem a necháme několik dní odležet. Občas obrátíme. Poté zajíce naporcujeme, prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme a okořeníme zázvorem. Rozehřejeme máslo a zprudka na něm zajíce opečeme. Podlijeme vývarem a pečeme v troubě doměkka. Během pečení podléváme a obracíme. Ke konci pečení přidáme šlehačku. Příloha - brambory.

SRNČÍ ŘÍZKY V PIVNÍM TĚSTÍČKU

Ingredience:
600 g srnčí kýty, 200ml světlého piva, 2 vejce, sůl, pepř, olej na smažení, polohrubá mouka, 50 g strouhaného sýra, petrželová nať.

Těstíčko: v pivu rozšleháme vejce, přidáme mouku a sýr, petrželku, ochutíme pepřem a osolíme. Z kýty nakrájíme řízky, naklepeme a obalíme v těstíčku. Rozehřejeme tuk a osmahneme po obou stranách dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší.

KANČÍ KÝTA NA GRANÁTOVÉM PIVĚ

Ingredience:
500 g kančí kýty bez kosti, 120 g slaniny, 2 lžíce másla, 500 ml granátového piva, 4 lžíce strouhaného chleba, menší cibule, 150 – 200g kořenové zeleniny, 2 lžíce švestkových povidel, 100 g sušených švestek hrušek meruněk, 20 g ořechů, celý pepř, jalovec, sůl.

Kýtu prošpikujeme. V kastrole na másle osmahneme zeleninu a cibuli. Vložíme maso, osolíme a okořeníme. Podlijeme trochou piva. Dusíme do poloměkka. Přidáme povidla, strouhaný chléb a zbytek piva, opět dusíme doměkka. Maso poté vyjmeme, omáčku přecedíme, přidáme nakrájené ovoce a nasekané ořechy a krátce povaříme. Podáváme s houskovými knedlíky.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 5 komentářů, poslední komentář: 09.12.2009 20:05 Komentovat
Co s opeřenci? Honza09.12.2009 20:05
Dobrý den. Potřebuji poradit, jak připravit divokou kachnu a bažanta. Jak dlouho nechat...
Re: naložení divokého prasete? Jiri.J21.11.2009 19:53
Z kůží se nedá připravovat žádná zvěřina (mimo pernaté), ani domácí zvířectvo. To...
naložení divokého prasete? mira21.11.2009 15:00
Chtěl bych poradit s naložením kance, do jakého nálevu na jak dlouho? Dá se péci i s...
prase na rožni Jiri.J06.06.2009 20:07
V tomto směru hraje roli mnoho faktorů. Stáří zvěře. Konkrétní maso a případný...
Kanec na rožni irena vítková06.06.2009 12:24
Dobrý den, zajímalo by mě, zda má někdo zkušenosti se zpracováním divokého prasete na...
Vyhledávání