Ostravar Sto15° se pije o sto6
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 6554x
Při příležitosti 115. výročí svého založení uvedl pivovar Ostravar na trh nový výrobek. Patnáctistupňový speciál Sto15°.
Současný ostravský pivovar vyhrál dlouhý souboj s někdejším pivovarem Strassmann i s podobnou provozovnou v Ostravě Radvanicích a od 50. let minulého století má na výrobu piva v tomto průmyslovém městě monopol. Když zrušil v 70. letech výrobu tmavé desítky Rubín a zanedlouho nato i speciální 14° Baník, která se kdysi údajně i čepovala ve stejnojmenném podniku, v letech 80. zúžil svůj sortiment pouze na dělnickou osmičku (dle zákona z roku 1960 byla v některých vybraných provozech povolena konzumace tohoto druhu piva), desítku (dnes „Výčepní světlé“, které však 10 stupňů již mít nemusí), klasickou 12°, DIApivo a nealkoholické Pito. V euforii let 90. počal Ostravar opět vyrábět pivo tmavé (Vraník), inspirován znakem města Ostravy překřtil výčepní světlé na Koníka a ležák se chvíli jmenoval podle slavného regionálního zbojníka Ondráš. Ostravar se záhy stal součástí podniku Pražské Pivovary a.s. a vzápětí – v roce 1993 vstoupil do hry britský gigant Bass + Burton.
Nastal počátek devastace našeho pivního trhu, uzavření provozovny v Holešovicích a ve Vratislavicích, zadlužení pivovaru Braník (který následně také zanikl) a pozdější odprodej belgickému koncernu InterBrew. Dnes je Ostravar členským pivovarem skupiny Molson Coors a kupodivu stále funguje jako víceméně regionální pivovar. Počátkem roku 1992 se pokoušel vařit polotmavý ležák Karát, tato snaha však nebyla příliš úspěšná, stejně jako později výroba čtrnáctky Strong, která vydržela jen pár let.
Podnik si zřejmě hodně sliboval od marketingového tahu při uvádění na trh dalšího svého výrobku Bazal. I když reklama cíleně útočila na city a patriotismus skalních fanoušků Baníku, myslím, že ohlas nedosáhl očekávaného výsledku. Totéž je bohužel nutno říci i o chuťových kvalitách tohoto neutrálního průmyslového ležáku. Jinak věřím, že zkušení pivaři potvrdí, že ostravské pivo má svoji takřka nezaměnitelnou chuť, která může někomu konvenovat, jiného však přímo urážet. Podobné chuťové vlastnosti měl Ostravar i v 80. letech – tenkrát mi však ono pivo připadalo protivně nasládlé s prvoplánovým nepříjemným „ocasem“, který mi příležitostně evokoval zápach zatuchlé hadry na nádobí. Po modernizaci podniku a uvedení do provozu nové varny po roce 1988 se kvalita našeho lokálního výrobku nesporně zlepšila, navíc do hajzlu šla kvalita někdejších favoritů jako např. Radegast či Prazdroj, takže v současnosti je ostravské pivo, samozřejmě za podmínek řádného čepování, docela pitelné. Snad tomu dopomáhá i fakt, že se v onom moderním podniku stále používají otevřené kvasné kádě. Zbývá jen otázka na jak dlouho.
Nejnovější speciál Sto115° se dle náhodných ohlasů na trhu docela chytil. Mívají jej na čepu běžně v hospodách za solidní cenu cca 28 Kč. Pivo je husté, plnotučné a ani mi nepřipadá, že by z něj nepřístojně vylézala nepřijatelná lihovost. Tahleta patnáctka vyrobená ze dvou sladů o síle 6,9% alk. si uchovává většinu charakteristických chuťových znaků, takže zlý (nejen mlsný) jazyk může škodolibě tvrdit, že Sto115 je výchozím roztokem HGB procesu....
Ostravský speciál se nehodí rozhodně k delší divoké konzumaci. Myslím, že by zejména netrénovaným jedincům mohl přivodit nekontrolovatelnou bolest hlavy. Je dobrý jako tečka za příjemně propivařeným večerem s ochutnáváním svěžích jedenáctek či dvanáctek. Neublíží a rozšiřuje výběr pivních značek, což Moravskoslezský region potřebuje jako sladový ječmen.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 13 komentářů, poslední komentář: 28.05.2012 20:25 | Komentovat |
Re: Re: Re: Ostravar šel hodně nahoru David Ručka | 28.05.2012 20:25 |
---|---|
Třeba si výlet naplánovati přes Hukvaldy, Kozlovice, Štramberk, Vojkovice, Rožnov... :-) | |
Re: Re: Ostravar šel hodně nahoru Petr | 24.05.2012 13:12 |
No jo, ale co má člověk dělat třeba na výletě v Beskydech, kterým zcela vládne Radegast?... | |
sto15 lojzaxxx | 11.05.2012 17:16 |
po ochutnání tohoto piva jsem si nostalgicky vzpomněl na chuť klasické komunistické 12-tky | |
Re: Ostravar šel hodně nahoru Martin Jarošek | 10.05.2012 10:07 |
Opěvovat Radegast mohou dnes snad jen výrobci a obchodní partneři. Soudný pivař jej nevezme... | |
Re: Re: Ostravar šel hodně nahoru Martin Jarošek | 10.05.2012 10:04 |
Tento názor zastává čím dál více lidí. Je to snad trochu "mezi slepými jednooký... | |
Re: Re: Narozdíl od celé řady DanD | 08.05.2012 17:55 |
Tak tohle europivovary netrápí. Třeba Radegast ředí jak desítku, tak dvanáctku ze stejné... | |
Re: Narozdíl od celé řady hroch | 07.05.2012 13:02 |
to že jsou odlišené tanky na "ležák" a "výčepní" nemusí znamenat že nepoužívají HGB.... | |
Re: Ostravar šel hodně nahoru boro | 06.05.2012 18:47 |
Ostravar je dlouhodobě mnohem lepší pivo, než v 90. létech těžce upadlý Radegast, který... |