úvod
homepage

Malý pivní zázrak vytisknout článek

Přidáno: 26. listopadu 2011  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,25 hodnotících Hodnotících: 4 počet zobrazení Zobrazeno: 9338x

Pivovar, který měl být před rokem zavřený, uvařil pivo, jaké tady ještě žádný průmyslový český pivovar neuvařil, aneb rozhovor s Romanem Holoubkem, šéfem obchodu a marketingu vyškovského pivovaru.

Jsou pivovary, které mají pohnutý osud. Jsou i takové, které jsou zavřené aby se po několika letech v nich obnovil provoz. Příkladem může být Podkováň a Bakalář. Podobný osud postihl, i když jen z části, pivovar Vyškov.

Léta klesající odbyt, kumulující se problémy díky nedořešeným vlastnickým otázkám církevního majetku a vloni oficiálně ohlášené zavření tohoto pivovaru. Následná vlna nevole s tímto záměrem a rozumné rozhodnutí někoho osvíceného nahoře o možném pronájmu pivovaru. Několik kol hledání nájemce až po konečný výběr výherce v podobě firmy CZECH BEVERAGE INDUSTRY COMPANY, a.s. Ostatně o aktuálním stavu v pivovaru Vyškov se můžete dočíst v rozhovoru obchodního ředitele Romana Holoubka a sládka Dušana Táborského pro server Pivní.info (zde).

Co se tam ale nedozvíte je, že vyškovský pivovar jako první průmyslový pivovar u nás přichází s malou revolucí, takovým malým českým zázrakem. Proto jsem Romana požádal o krátký rozhovor, aby vám jejich novinku přiblížil.

Roman Holoubek a Pavel Jákl
Roman Holoubek a Pavel Jákl

Vyškovský pivovar, který měl být před rokem zavřený, vaří pivo dál. Jak se to stalo?

Vyškovský pivovar, respektive Jihomoravské pivovary, a.s. jsou státním podnikem, který tady hospodařil do března roku 2011. V loňském roce uvažovali o zavření pivovaru, který byl dlouhodobě ve ztrátě a který během posledních 5-ti let ztratil 80% svých zákazníků. Na tento pivovar se vztahují církevní restituce, a proto jej nelze prodat. Přesto se našlo řešení a tím je pronájem. Bylo tedy vyhlášeno výběrové řízení na nájemce pivovaru, společnost Czech Beverage Industry Company, a.s. jej vyhrála a od 1.4.2011 zde vyrábíme pivo a provozujeme pivovar.

Takže jste tady nyní necelých 8 měsíců. Co se Vám za tu dobu podařilo?

Především jsme stabilizovali kvalitu a vyrovnanost piva a zaměřili se na obchod a propagaci. Znovu se dostáváme k bývalým zákazníkům a oslovujeme nové. Udělali jsme řadu promo akcí jak na vyškovsku, tak i v Brně, Olomouci, Kroměříži apod. Výsledkem je zlepšení renomé dané již vyrovnanou kvalitou a zvýšení prodejů. Už na konci léta jsme mohli prohlásit, že jsme se ze ztráty dostali na nulu, což považuji za obrovský úspěch.

Pojďme k nejsilnějšímu pivu z Vaší produkce k Jubileru 16.80. Je, nebo není?

Bylo, pak nebylo a už zase je. Vysvětlím. Jeho prodeje jsou velmi malé a ekonomicky i technologicky nemělo význam jej vyrábět a tak jsme rozhodli o jeho zrušení. Nastal zde sice tlak pivních fajnšmekrů, kterým se po Jubileru 16,80 stýskalo a kteří jej požadují. Rozhodujícím se ale stal kontrakt se zahraničním zákazníkem, který o něj projevil zájem, zavázal se k objemům prodeje a tak mohu příznivcům Jubilera 16,80 sdělit radostnou zprávu – bude od konce listopadu i u nás k dostání v lahvích a sudech.

Jubiler IPA krček
Jubiler IPA krček

A nyní ke zprávě doslova šokující. Máte ve sklepě nové speciální pivo. O co jde?

Rozhodli jsme se, že uděláme radost pivním znalcům (i sobě) a připravíme pro ně na vánoce jednorázovou várku nového a především jiného piva.

Tak už to odtajni a řekni, že pivovar, který měl být před rokem zavřený, udělal várku piva, jaké tady ještě žádný průmyslový český pivovar neuvařil!

India Pale Ale! Udělali jsme styl IPA, který zde už pár minipivovarů připravilo, ale průmyslový se do tohoto stylu ještě nepustil. Mám rád IPU a jsem rád, že majitelé i ostatní členové vedení s tímto projektem souhlasili. Přiblížím, že se jedná o svrchně kvašené pivo s 15,3% EPM a se 7% objemového alkoholu. Užité byly 4 slady a 3 chmely, z toho i například chmel Cascade. A abych nezapomněl, naše IPA není 2x chmelená, není ani 3x chmelená, ale je chmelená 4x. Přičemž poslední chmelení je za studena v ležáckém tanku a to pěkně poctivě chmelovými peletkami. Izoextraktem si zásadně nepomáháme.

A kdy bude k dispozici?

Sudovat a prodávat by se mělo v druhém prosincovém týdnu. K dostání bude jak v sudech, tak i v lahvích a předpokládám, že každý dobrý hostinský s rotující pípou i bez ní a každá dobrá pivotéka jej bude mít v nabídce. Podotýkám, uvařili jsme jen malou várku, a tudíž bude tohoto speciálu jen omezené množství. A název jsme zvolili - Jubiler IPA.

Jubiler IPA etiketa
Jubiler IPA etiketa

Já můžu ještě potěšit ty, kteří se chystají na naše vánoční pivní besídky, neboť zde budou moct tuto žhavou novinku ochutnat a domu si zakoupit pivo Jubiler IPA v lahvové podobě.

Jubiler IPA zadní etiketa
Jubiler IPA zadní etiketa

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 9 komentářů, poslední komentář: 02.03.2012 12:35 Komentovat
Re: Pochvala za Jubiler Roman Holoubek02.03.2012 12:35
Díky moc, pochvaly od samotných konzumentů si vážím více, než všech diplomů dohromady.
Pochvala za Jubiler Radim01.03.2012 19:05
Musím vám poslat velkou pochvalu z Ústecka za tento vynikající zážitek. Pivo jsme...
Postoj pivaře Hanka05.01.2012 12:10
ahoj pivaři, ráda bych zjistila, jaký postoj zaujímáte v oblasti pití piva. Ráda bych Vás...
jubiler je uzasny hudis30.12.2011 15:02
vyskovske ipa som mal tu cest ochutnat v richtarovi jakubovi v bratislave, a aj napriek jeho...
Re: sudování Roman Holoubek28.11.2011 08:02
Děkuji za opravu mé drobné nepřesnosti. Tak tedy ne "Sudovat a prodávat...", ale "Stáčet...
Re: Dnes přece není Apríl:-) Honza Grmela27.11.2011 15:00
Je to skutečnost, Jubiler IPA jsem včera osobně ochutnal z ležáckého tanku :-)
Quo Vadis Vyškov? Martin Jarošek27.11.2011 11:37
Pivovar Vyškov přežil svou smrt již několikrát a vždy vstal z vlastního popela jako...
sudování Martin Vávra27.11.2011 10:53
Vážený pane Holoubku. Pojem sudování v pivovarství znamená plnění ležáckých nádob,...
Vyhledávání