úvod
homepage

Litoměřice opět na scéně vytisknout článek

Přidáno: 13. září 2011  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 11025x

Není to tak dlouho, co se v Litoměřicích otvíral první minipivovar. A v pátek bude toto malé město prvním u nás, které bude mít malé pivovary dva.

Nerad bych se pletl, ale nenapadá mě žádné jiné město u nás, které velikostí Litoměřic (nějakých dvacet tisíc obyvatel) by mělo hned dvě nově vzniklá zařízení produkující pivo. Samozřejmě Praha a Brno mají minipivovarů několik, ale to je jiná liga. Můžete namítnout, že podobně velký Žatec má také dvě místa, a z toho ten starší patří mezi „regulérní průmyslové pivovary“, ale mě jde o nově založené pivovárky a pivovary. Tady mě žádné jiné místo u nás nenapadá.

A protože nová situace, kdy v malém městě mají působit dvě zařízení, která nejspíš budou cílit na stejnou sortu pivařů, mi přijde zajímavá, nelenil jsem a požádal Ing. Miroslava Kučeru o emailový rozhovor.

Koliba
Koliba

Aspoň touto formou bych vám chtěl přiblížit nový Litoměřický pivovárek Koliba, který sice oficiálně otvírá své brány tento pátek 16.9, ale kvůli termínu největší akce v regionu, Zahradě Čech, které bude součástí, se veřejnost dočká běžného provozu až 1.10. tohoto roku.

Etikety
Etikety

Jak vůbec vznikla myšlenka založit pivovar?

K založení našeho pivovárku nás vedla hlavně snaha o rozšíření služeb hotelu pro naše zákazníky.

Chtěli bychom jim nabídnout netradiční zážitek při poznávání samotné výroby piva, ale také i to že pivo může chutnat jinak než na co jsou zvyklí.

Nedá mi to abych se nezeptal. Nebojíte se, že Litoměřice nejsou dostatečně velké na dva minipivovary?

Minipivovar Labuť se zaměřuje svým umístění, nabídkou i výstavem spíše na tradiční konzumenty piva. Náš hotel by chtěl hostům nabídnout komplexní služby, od gastronomie a ubytování přes konferenční a kulturní prostory až po pivní lázně nebo např. možnost uvařit si vlastní pivo. S menší varnou si můžeme dovolit více experimentovat a nabízet širší škálu různých piv. Věřím, že oba minipivovary si v Litoměřicích své hosty najdou a těším se na vzájemnou spolupráci.

Tácek
Tácek

Jaká piva máte navařená? Jaká plánujete do budoucnosti?

Počítáme se standardní nabídkou světlý, polotmavý a tmavý ležák, 4. pípu bychom chtěli věnovat netradičním pivům, jako jsou vícestupňové speciály, svrchně kvašená piva, ovocná piva, ale např. i pivům z jiných malých pivovarů. V současnosti máme uvařeno již zmíněnou základní nabídku piv a k tomu ale, pšeničné pivo a medovou 13. Postupem času bychom chtěli k točeným pivům přidat i malou pivotéku lahvových např. zahraničních nebo speciálních piv.

Vysvěcení pivovaru
Vysvěcení pivovaru

Můžete čtenářům přiblížit Váš pivovar po technologické stránce? Varna, sklepy, otevřené kvašení, plánovaná kapacita...?

Náš pivovar je jeden z nejmenších minipivovarů. Varna pojme pouze 200 l, což nám ale umožňuje více experimentovat s recepturami a nemusíme se tak obávat, když se várka nevydaří. Vaříme klasickým dvourmutovým způsobem a mladinu necháváme kvasit v 6-ti otevřených spilkách. Roční výstav plánujeme cca na 200 hl., nechceme se zaměřovat na kvantitu, spíše na kvalitu a rozmanitost.

Budete svá piva i lahvovat?

Vzhledem, že velkou skupinu našich zákazníků tvoří řidiči, kteří by také rádi ochutnali naše pivo, nabízíme našim zákazníkům možnost si zakoupit pivo v 1 l PET lahvích s etiketami. Pro firemní klienty zase plánujeme nabídku speciálních edic lahvových piv ve skle s firemními etiketami, jako vhodný dárek pro jejich partnery.

Sládek Ondřej Klír a spolumajitel pivovaru Miroslav Kučera
Sládek Ondřej Klír a spolumajitel pivovaru Miroslav Kučera

Chystáte se prezentovat na pivních akcích?

Určitě bychom se rádi účastnili, postupem času, možná i sami zorganizovali nějakou pivní akci. Věříme, že pivovarnictví není jenom o vaření piva, ale i o celé komunitě lidí, kterým toto řemeslo přirostlo k srdci a pivní akce jim umožňují, setkávat se, poznat co je v oboru nového, vyměnit si zkušenosti a to vše zapít dobrým pivem.

Máte nebo budete v brzké době nabízet i upomínkové předměty pro sběratele? Mám na mysli tácky, etikety atd.?

Máme v nabídce pivní sklo Tubinger s logem pivovárku, etikety i pivní tácky. Časem bychom chtěli rozšířit naší nabídku o další předměty, jako jsou trička, samolepky či nášivky.

Něco byste doplnil na závěr?

Osobně se přiznám, že v tomto oboru jsem víceméně nováčkem, ale od té doby co jsem měl možnost ho začít poznávat, mě svět piva pohltil. Stále mě překvapuje, jak široký záběr tento obor má. Nejen z pohledu historického, ale také z pohledu rozmanitosti. Věřím, že čím dál více lidí, začne stejně jako já poznávat, že pivo není jenom o „dám si svých pět a jdu domů“, ale začnou rozeznávat jednotlivé chutě, zkoušet nová piva, poznávat technologii výroby i historické kořeny tohoto nápoje a k tomu to bychom chtěli přispět svojí trochou do mlýna i my v našem pivovárku Koliba.

S pivovarským „Dej Bůh štěstí!!

Otvíráme!
Otvíráme!

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 6 komentářů, poslední komentář: 16.09.2011 13:19 Komentovat
Re: Re: Re: Dva pivovary v jiném městečku(spíš dědině;-) Roman Holoubek16.09.2011 13:19
Koukám, jak pod Kolibou tu píšeme o Slušovicích. Měl jsem piva z obou pivovarů. Pivo...
Re: Re: Dva pivovary v jiném městečku(spíš dědině;-) umbob16.09.2011 12:56
On i ten Valašský beran byl velmi povedený. Aspoň tak si ho pamatuju. Ale možná jsem jen...
Re: Dva pivovary v jiném městečku(spíš dědině;-) Martin Jarošek16.09.2011 10:57
Slušovický Bavor byl dost zdařilý.Okusil jsem jej v roce 1997 v Novém Jičíně. Do Salvetu,...
Dva pivovary v jiném městečku(spíš dědině;-) umbob15.09.2011 11:45
V druhé polovině devadesátých let 20. století fungovaly zhruba rok vedle sebe dva...
Koliba Karel Blažek15.09.2011 00:29
Byl jsem na otvíračce ,..... pokud si pivovar Koliba zachová stejnou kvalitu tak jak jsem...
Bravo! Martin Jarošek14.09.2011 10:40
Městečko Litoměřice mám rád, ikdyž to mám z Ostravy dost z ruky. Miloval jsem starý...
Vyhledávání