úvod
homepage

Lomňan ve stádiu příprav vytisknout článek

Přidáno: 26. dubna 2011  •  Autor: Martin Jarošek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 5793x

Na Třinecko a Bohumínsko proniká pivní osvěta jen velmi zvolna. V Bohumíně se potenciální pivovarník pře s úřady, majitel třinecké provozovny nekomunikuje, dlouho inzerovaný českotěšínský Sachsenberg prozatím nejeví známky pivovárčení. Na lokální pivo si

Wellness hotel Pod Kyčmolem je otevřen velice čerstvě. Působí jako boží prst v malebné krajině Těšínských Beskyd, v okolí bagry a buldozery konstantně estetizují někdejší zelenou louku na které byl postaven. Je to marné. Dnešním turistům, kterým nestačí jedna samorostná hůlka z lesa více zřejmě vyhovuje velkokapacitní hotel s klimatizací,bowlingem, saunou a masážemi než prostá a útulná horská chata z počátku 20. století. I ceny v tomto resortu prodělaly za posledních cca 20 let strmý vývoj. Pod Kyčmolem se vyspíte za zhruba 1200 Kč, restaurace nabízí povětšinou přísně trojciferné ceny. Lákadlem je místní minipivovar, který, prozatím prý pokusně, vaří pivo Lomňan.

Z konečné autobusu v Horní Lomné je třeba šlapat asi 20 minut pěšky (s podporou značkových turistických holí to zvládnete za čtvrt hodiny) a pak už wellness provozovnu nemůžete přehlédnout. Celá rozlehlá budova sice rekreační objekt připomíná, není však prozatím nikterak označena, takže se nejistý turista musí dotazovat kolempracujících bagristů. Blízké okolí recepce je sice náležitě a stylově upraveno, inzerovaná pivnice je však prozatím zavřená.

Wellness hotel Pod Kyčmolem
Wellness hotel Pod Kyčmolem

Pivo je naštěstí možno ochutnat v restauraci v prvním patře. Ani tam však majestátnou pípu se čtyřmi kohouty nezdobí žádný vysvětlující nápis. Nápojový lístek nabízí 11° pivo Lomňan za takřka pohanských 35 Kč. Chybí jakákoliv informace o produktu, tak si beru na pomoc informační brožurku, kde je vedle nástinu loga onoho piva stručné, leč dvojnásobně chybné označení Lomňana jako 10° a 12° ležák. Verbální informace poskytuje pouze mladý recepční.

Lomňan je údajně prozatím ve stádiu příprav. Značkové sklo, pivní tácky, etikety a podobný propagační materiál prý příjdou později. Jedenáctka má 4,6% alkoholu a k její výrobě se používá žatecký granulovaný chmel a plzeňský slad (zde mi nebylo úplně jasné zda-li se jedná o slad z Plzně či o slad tzv. plzeňského typu). Místního sládka prý zaučuje profesionál od Kutné Hory. Tady bych určitě uvítal spíše koudelníkova syna než-li někdejšího zaměstnance Heinekenu.

Samotné pivo Lomňan je poměrně chutné a snadno pitelné. Jedná se o ležák nefiltrovaný, přesto je poměrně čiré, mohlo by mít však poněkud úhlednější pěnu. Mok je hořký, nebojím se říci, že pro někoho až příliš a že chmelem s vysokou hodnotou alfy nebylo v žádném případě šetřeno. Myslím, že záměrem výrobce je vyrobit poctivý jednoznačný Pilsner, který by nemátl konzumenty vedlejšími bukety a aróma.

Po třech kusech jsem se vydal na zpáteční cestu. Všude kolem Radegast, PU, Kozel a Zlatý Bažant.

Na Třinecku se však snaží jedna zbloudilá vlaštovka udělat pivní jaro.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 23.05.2011 08:12 Komentovat
Lomňan - skvělý začátek Roman Holoubek23.05.2011 08:12
Martine, tož už jej mám taky okoštován. A klobouk dolů. Nádherně zakulacené s výraznou...
Naděje umírá o něco dříve než žízeň Martin Jarošek03.05.2011 14:21
Letohrádek u Frýdlantu vaříval jednu várku 50l 1x týdně (mimochodem černá 14° byla...
Doufejme, že se rozjede Weetek03.05.2011 09:34
Zdejší kraj neznám, je to pro mě přece jen dost daleko, ale vybavuju si trochu podobně...
Vyhledávání