úvod
homepage

Nové minipivovary vytisknout článek

Přidáno: 17. listopadu 2009  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 7857x

Most, Kladno, Třebonice a spoustu dalších míst spojuje nově jedna věc – nový minipivovar.

Nejspíš jste zaregistrovali, že se v pátek na Kladně otevřel další z řady nových minipivovarů. Jedná se o práci Pepy Krýsla a jeho dvouhekťákových zařízení. Sám jsme tam nebyl, proto odkazuji na článek těch, kteří tam již zavítali(zde).

Nový pražský přírůstek - varna
Nový pražský přírůstek - varna

Mě se poštěstilo navštívit, byť krátce, dvě další zařízení, která v nejbližší době otevřou dveře zájemcům o fortelné pivo. O jednom se mluví již delší dobu. Najdete ho v Praze na Opatově a po svém otevření bude největším zařízení svého druhu v hlavním městě. Jedná se o druhý počin(pokud se bere v potaz vaření piva ve Vrchlabí, pak třetí) protřelého pivovarníka Franty Richtera, jehož moky můžete ochutnat v jeho restauračním pivovaru Richter Pub u Bulovky.

Má návštěva trvala opravdu jen krátce, neboť se vše připravovalo na zatěžkávací zkoušku večerního party, muzikanti ladili nástroje, po lokále pobíhali lidé všech možných profesí – od zedníků až po catering...jednoduše nejlepší doba na to, abych Frantu vyzpovídal:).

Výčep
Výčep

Na rozhovor určitě dojde. Alespoň budu mít důvod se sem vrátit. Hodnocení, i když ještě doupravovaného prosotoru, je jasné – bomba. Otevřený prostor, z jedné strany varna 10 hl a pódium, z druhé strany honosný výčep. Balkónové sezení v patře, audio vizuální technika schovaná ve stropě, kapacita až stovky lidí, prostor pro pivo až tři tisíce hektolitrů za rok. Plány na rozšiřování kapacit, plánované speciály, diverzifikace výroby podle míst atd...dost námětů na zajímavý rozhovor.

Druhým místem, které jsem v poslední době navštívil, byl hornický Most. Důvodů bylo víc, ale jedním z nich byl i pivní podnět. Příští týden se tu totiž otvírá nový minipivovar Kahan, který nese visačku již výše zmiňovaného Pepy Krýsla. Ano, hádáte správně, jde opět o dvouhekťákové zařízení, ležení piva v dvousudu o kapacitě sto litrů.

Varna - pohled z restaurace
Varna - pohled z restaurace

Krom toho, že pivovar už teď má navařeno pšeničné pivo (a malý soudek mám přislíben na Vánoční pivní besídku) a že se jedná o teprve druhý minipivovar Ústeckého kraje, je mi sympatický i z jednoho nostalgického důvodu. Nachází se totiž v areálu Kosmos(což je velice známé místo v Mostě kvůli kdysi svému velkému kinosálu, sousoší kosmonautů atd.), které najdete na konci ulice Obránců mírů. A to je ulice, kde jsem dlouho bydlel, chodil i do školy...

Stropní výzdoba
Stropní výzdoba

Je mi jasné, že pro čtenáře je tato informace irelevantní, ale mě návštěva tamního pivovárku vrátila o hodně let zpátky do vzpomínek.

Sládek je vyzpovídán, článek se připravuje a brzo se zde objeví. A nejspíš bude opět důvod slavit příchod nového pivovaru. Třebonice, další čtyři údajné připravované projekty, větší varna v Belvederu a Sokolově, Jižní Město, to vše jsou náměty k článkům, které potěší i běžného pivaře, nejen fajnšmekra. Jak to tak vypadá, rok 2009 si budeme dlouho pamatovat a nejspíš se zapíše do pivních dějin jako rok, který se bude těžko překonávat.

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 14 komentářů, poslední komentář: 13.12.2009 12:56 Komentovat
Re: "Bodující" Štofko J.... Neštofko13.12.2009 12:56
Jestli ten Štofko "neboduje" ve více časopisech. Namátkou v časopisu sběratelů pivních...
Minipivovar Praha Opatov Jiri.J25.11.2009 19:26
Honzo, jak se ten nový minipivovar v Praze- Opatově bude jmenovat? Kdy by měl být otevřen?...
Re: Nevím,nevím Weetek25.11.2009 10:30
V pestrosti je síla, a taky zajímavost. Dřív byl pivovar v každém městě a mnoha...
Re: Nevím,nevím Henri25.11.2009 10:11
A v čem ji vidíš? V nadnárodních kolosech? No a ty piva od těch "strejdů" zase mě berou,...
Nevím,nevím brewers25.11.2009 10:03
Ale v budování minipivovarů a domácích mikropivovarů budoucnost nevidím. Každý strejda...
Re: Re: Re: Re: dotaz Roman Holoubek23.11.2009 20:53
Tak, tak, mám stejnou zkušenost jako Weetek. V daném časopise jde o bodovou soutěž....
Re: Re: dotaz Honza Kočka23.11.2009 18:55
Pivovar bz mel mit tento tzden oficialni zahajeni. Vchod je z prave strany ze venkovnim sezenim,...
Re: Re: Re: Re: dotaz Jiri.J23.11.2009 17:15
Omlouvám se, samozřejmě jsem to myslel pouze na pana Štofka a nikoliv na Slováky. Experti a...
Vyhledávání