úvod
homepage

Nové moravské přírůstky vytisknout článek

Přidáno: 10. dubna 2009  •  Autor: Martin Jarošek
průměrné hodnocení Hodnocení: 2 hodnotících Hodnotících: 2 počet zobrazení Zobrazeno: 4739x

Ekonomové brblají, ale je to marné. Je to tak. Můžeme s tím nesouhlasit, ale to je taky to jediné, co se proti tomu dá dělat. Čím je hospodářská krize hlubší, tím se v ČR více chlastá a vznikají tak mnohé nové minipivovary.

Pivovárek v Třinci se nenalézá nikde v centru onoho města, nýbrž v katastru 11. městského obvodu Karpentná blízko malebných hor a česko-polské hranice. Pivo se již pár měsíců vaří v areálu místní kotelny. Varna na 250 litrů pochází z dílny pivních podnikatelů, kteří před několika lety revolučně provozovali minipivovar v Žabni v okresu Frýdek Místek. Třinecký sládek pan Čupek je sice čerstvě rekvalifikovaný, avšak pod odborným vedením profesionálního sládka z již pivně zavedených Hukvald dokáže uvařit skutečně dobrý mok.

Třinec Karpentná
Třinec Karpentná

Přestože byl původní záměr vyrobit světlou kvasnicovou dvanáctku, první várka vyšla na jedenáct stupňů a barva ležáku je překvapivě čirá a až červenozlatá. Pivo příjemně voní a je velice osvěžující. Příští várky již mají být vařeny s pomocí zařízení na úpravu v oné oblasti poněkud nepoddajné vody. Pivovar pro své Třinecké kvasnicové pivo (oficiální název) aktivně hledá odbytiště. Prozatím je jej možno ochutnat v hospodě v nedalekých Oldřichovicích, nebo zakoupit sud či nechat si naplnit vlastní nádobu přímo v pivovaru.

Další provozovna tohoto druhu, tentokrát v Přerově je podnikem naprosto odlišným. Pivnice i restaurace minipivovaru Parník mají příjemné a útulné prostory, bohužel jsem si nevědomky pro návštěvu vybral jedno sobotní odpoledne kdy probíhaly v Přerově nepoklidné demonstrace, takže interiér pohostinského zařízení byl téměř prázdný a tímpádem i nezvykle tichý a smutný.

Přerov Parník
Přerov Parník

Dekorace je ve stylu historické lodě, poněkud laciná, avšak ve vztahu k hospodě ji nelze nazvat kýčem. Na čepu místní 10° Námořník, 12° Kapitán (podobnost s někdejším ležákem z Děčína čistě náhodná) a polotmavý speciál 13° Pirát. Kvasnicové pivo obligátně zakalené, ovšem bez jiskry, chuť standardní, která sice vyniká nad chuťovou neutralitu průmyslově vyráběných kleštěnců, avšak chybí ji potřebná osobitost. Nejpřijatelnější je tak nakonec polotmavá 13°. Pivo je podáváno za předpisové teploty, prospělo by mu však o něco méně sycení CO 2.

Přerov Parník - interiér
Přerov Parník - interiér

Pivní tácky a sklenice jsou prozatím ve výrobě takže pivovar nemá ještě oficiální logo a návěští se jménem minipivovaru zdobí profláklý obrázek PEPSI. Personál restaurace měl v průměru asi 20 let, což je možná prospěšné pro předpokládanou rychlost obsluhy (energie, dobrý zdravotní vztah), o pivu, které prodávají však mnoho neví a je zbytečné klást jim na toto téma složitější dotazy. V každém případě je však každý alternativní pivovar na našem nevyzpytatelném trhu vítán a je třeba odpovídajícím způsobem jej podporovat.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 27.04.2009 19:01 Komentovat
Re: Obsluha v Parníku - pohledná, ale asi pět uzlů v hodině... Luděk27.04.2009 19:01
Již jsem zmiňoval na Pivním infu, ale klidně zopakuju i na Světě piva, co jsem našel na...
Obsluha v Parníku - pohledná, ale asi pět uzlů v hodině... Tchoř26.04.2009 20:20
Přikládám část cestopisu o výpravě z 24.-25. března 2009 (tehdy byl Parník asi opravdu...
Vyhledávání