úvod
homepage

Hopworks Urban Brewery vytisknout článek

Přidáno: 20. května 2008  •  Autor: Zdeněk Matoušek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3068x

Obyvatel Portlandu v americkém státě Oregon nemusí o Česku nic vědět, přesto o něj může v běžném životě lehce zakopnout. Má to ale dva háčky: musí jezdit „sockou“ a nesmí pít celý život jen to své plechovkové ze supermarketu za rohem.

Sedne si do jedné z tramvají české výroby, které po městě jezdí už od 90. let minulého století, dojede do mladičkého restauračního pivovaru Hopworks Urban Brewery (HUB) a v něm si nechá natočit Organic HUB Lager.


„V našem plzeňském pivu nenajdete ani rýži, ani kukuřičný sirup, ale jen a jen ječný slad! Jemnou medovou chuť plzeňského biosladu původem z Kanady vyvažuje svým důrazným podtónem pravý žatecký chmel přidávaný v celých šišticích. Rodí se tak zlatisté pivo hlubokého charakteru“. Takhle hodnotí HUB svůj plzeňský ležák, který zaujal porotce na dubnovém Světovém pivním poháru 2008 (World Beer Cup 2008) v kalifornském San Diegu natolik, že mu přiřkli stříbrnou medaili v kategorii Bohemian-Style Pilsner, tedy Plzeňské pivo českého typu. O příčku tak překonal bronzovou dvanáctku Gambrinus Premium z Plzeňského Prazdroje. Prvenství v této kategorii získal australský pivovar Malt Shovel Brewery s ležákem James Squire Pilsener.


„Je to nejvýznamnější ocenění, jakého se mi dostalo za dvanáctiletou pivovarnickou kariéru,“ řekl Světu piva na adresu svého druhého místa Christian Ettinger, sládek a zakladatel pivovaru Hopworks Urban Brewery. „Pivních značek z Plzně si skutečně vážím a je pro mne ctí, že se mezi ně náš ležák zařadil bok po boku. Velkou inspirací pro mne byla návštěva České republiky v roce 2005.“ Nutno dodat, že nejen inspirací - cesta do Prahy přinesla manželům Christianovi a Brandie Ettingerovým i vytouženého potomka. Syna Juliana počali po veselém večeru stráveném v pivovaře U Fleků. Ruku na srdce - není skutečnost, že Christian zavlažil semínko přírůstku do rodinného podniku černou flekovskou třináctkou, výtečnou referencí pro sládka, který „převálcoval“ české účastníky soutěže, pivovary Bernard, Krušovice, Rakovník, Starobrno, Staropramen, Žatec a Plzeňský Prazdroj i s Gambrinusem?


Christian Ettinger začal experimentovat s pivem v kuchyni rodičů. Svého koníčka, kterého nepověsil na hřebík ani při studiu obchodní školy, proměnil pak v životní poslání. Zaškolil se v několika malých pivovarech a aby své praktické zkušenosti podepřel i teorií a především „glejtem“, absolvoval intenzivní kurz nauky a technologie vaření piva pořádaný sdružením American Brewers Guild, cechem amerických sládků. Nakonec se rozhodl, že otevře vlastní pivovar. Pod pánvemi poprvé zatopil na podzim roku 2007. Vyrazil tak srdnatě na kolbiště, na němž se o přízeň milovníků chmeloviny utkávají jak obří koncerny, jejichž jména zná celý svět, tak i půl druhého tisíce malých pivovárků, kterým ke zrodu pomohla takzvaná americká pivní revoluce 70., 80. a 90. let minulého století.

Sládek Christian Ettinger (vpravo) a podsládek Ben Love nad chmelem před první várkou v září 2007. Neuplynulo ani osm měsíců a plzeňský ležák portlandského pivovaru Hopworks Urban Brewery získal stříbrnou medaili na Světovém pivním poháru 2008 v kalifornském San Diegu.
Sládek Christian Ettinger (vpravo) a podsládek Ben Love nad chmelem před první várkou v září 2007. Neuplynulo ani osm měsíců a plzeňský ležák portlandského pivovaru Hopworks Urban Brewery získal stříbrnou medaili na Světovém pivním poháru 2008 v kalifornském San Diegu.


Peněz nebylo nazbyt, a tak pivovar nevyrostl na „zelené louce“ , ale v levně zakoupeném betonovém objektu, v němž se od roku 1948 prodávaly a opravovaly buldozery Caterpillar. Kostra budovy zůstala, prostor zevnitř připomíná nyní převrácený koráb. Vnitřek se přestavěl tak, aby poskytl zázemí všemu, co potřebuje americký brewpub. Od pultu v pivním baru v přízemí je vidět do suterénu, kde je hlavní působiště sládka Christiana a podsládka Bena. Zařízení od společnosti JVNW sestává z přímotopné varny pro infuzní způsob vaření, pěti kvasných a devíti ležáckých tanků plus malého lahvovacího a stáčecího zařízení.


V baru doznívá echo industriálního rázu původní stavby, strop totiž zdobí skulptura sestavená ze 44 rámů jízdních kol. V kuchyni blízko baru vládne Andy Litka. Jeho umění ocení návštěvníci u stolů v nástavbě nad pivním barem, která skrývá prostor pro rodinné sešlosti a večírky středně početných společností, ale také salonek pro bankety s padesátkou účastníků. V mezzaninu lze sledovat televizi, zahrát si biliár a pobavit se videohrami. O venkovní terase a dětském koutku nemluvě, ty jsou v podobných podnicích už téměř nezbytností.


A jaké že se točí pivo v Hopworks Urban Brewery? A nejen tam, protože Christian Ettinger zásobuje několik desítek hospod v Portlandu i okolí. Ze stálic, jež jsou na čepu stabilně, jmenujme plzeňský ležák českého typu, černý stout a Indian Pale Ale - svrchně kvašené pivo vařené dle staré anglické receptury tak, aby vydrželo cestu do Indie. A k nim se čas od času narazí piva sezonní a příležitostná. Pivovar začal vařit v září 2007. Kolem Vánoc už nedočkavým milovníkům nevšedních chutí nabídl Kentucky Christmas Ale, který dozrával v dřevěných sudech po bourbonské whisky.


Christian Ettinger poslal do světové soutěže v San Diegu kromě plzeňského ležáku ještě dva výrobky – jeho Indian Pale Ale získal zlato v kategorii American-Style Strong Pale Ale. Třetí příspěvek, Survival Seven Grain Stout, sice nedosáhl na medailové pozice, ale pro nás je přesvědčivou ukázkou mentality a směřování mnoha sládků malých amerických pivovarů. Jednak rádi experimentují, jednak se často snaží ve svých prestižních výtvorech symbolicky překlenout rozsáhlý prostor jak v zeměpisném, tak v historickém slova smyslu. Recepturou, zamýšlenou chutí i výběrem surovin. Dá se tedy předpokládat, že portlandský sládek chtěl svým „sedmizrnným pivem věčného přežívání“ vzdát čest kvašenému sladovému nápoji jakožto letitému souputníku obyvatele planety Země. Slad pro svůj stout tak vykouzlil ze sedmi zrnin – ječmene a ovsa z Egypta, pšenice z oblasti někdejší Mezopotámie, amarantu neboli „svatého zrna“ Aztéků, Inků a Mayů, merlíku chilského z And, nejstaršího druhu pšenice zvané kamut z Egypta a nám dobře známé špaldy. A aby jeho panhistorické pivo bylo zároveň dostatečně up-to-date, zavařil do něj osm litrů za studena extrahovaného espressa Stumptown Hairbender!

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 8 komentářů, poslední komentář: 22.05.2008 09:14 Komentovat
Re: Re: Re: Trošku mimo Milan22.05.2008 09:14
Dost souhlasím s předcházejícím příspěvkem, když jsem kdysi na Svetpiva narazil, byl...
Re: Re: Trošku mimo Martin Štros20.05.2008 19:34
Já bych to řekl asi tak, že těch lidí, který tyhle články zaujmou, je prostě minimum....
Re: Re: Trošku mimo Jarin20.05.2008 15:08
Když už se tady objevila reakce na nový SP,rád bych se přidal s prosbou.Bylo by fajn,kdyby...
Re: Trošku mimo Honza Kočka20.05.2008 11:17
A o cem by ty "spravne" clanky mely byt? Ano, denik miva skluz,ale vzhledem k tomu, ze se brzo...
Hezký článek Weetek20.05.2008 11:08
Americká scéna minipivovarů je opravdu hodně bohatá a svým novátorstvím a chutí...
No právě... Autor20.05.2008 08:55
..., jak zmínka o zastudena extrahovaném espressu, tak i citát z vlastního ohodnocení piva...
Trošku mimo Antihnusák20.05.2008 08:22
Poslední článek, který by mě zajímal, zde byl publikován cca před měsícem (27.4.) a to...
Viva la USA Ludwig20.05.2008 07:23
V tomhle clanku se da najit nekolik opravdu zajimavych, da se rici az neuveritelnych slovnich...
Vyhledávání