úvod
homepage

English ales I. vytisknout článek

Přidáno: 24. dubna 2008  •  Autor: Vít Dvořák
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 6077x

V dnešním pokračování představování jednotlivých pivních kategorií zavítáme na britské ostrovy. A protože není nejspíš nutné připomínat, že tato oblast se pivními styly jen „hemží“, bude popis daných kategorií rozdělen na dvě části.

Baltic Porter (baltický porter) Tradičně silná piva (obsah alkoholu ne méně než 7,5%, ale často až okolo 10%) tmavě měděné až temně hnědé barvy, s velmi bohatou vůní po karamelách, tmavém ovoci (rozinky, švestky, černý rybíz), občas až se stopou po portském vínu. Chuť je podobně komplexní, bohatá a hladká, hřejivá díky vyššímu obsahu alkoholu, který ale nevyčnívá. Tělo je plné, sladké, někdy s praženými tóny, doznívání po lékořicových bonbonech či pražené kávě je dlouhé. Tradiční pivní styl ze států oblasti Baltického moře, kde se vyvinul jako pozůstatek anglických importovaných piv typu Imperial Stout, určeného pro dvůr carského Ruska. Síla alkoholu původně především zajišťovala trvanlivost piva při transportu z Britských ostrovů po Severním a Baltickém moři. Na rozdíl od svého britského vzrou byl v Pobaltí postupně vařen s využitím kvasinek spodního kvašení. Po nástupu SSSR téměř zmizel z nových pobaltských sovětských republik, ale udržel se v několika pivovarech v Polsku a Skandinávii. Po obnovení nezávislosti Estonska, Lotyšska a Litvy se dočkal určité renesance. Styl je také rozvíjen některými restauračními pivovary v USA pod názvem Imperial Porter. Technologické změny (větší chmelení, kvasinky svrchního kvašení) tato piva navrací blíž k původnímu anglickému vzoru. Saku Estonian Porter (Saku Ollehetas) Porter (Malopolski Browar Strzelec) Sinebrychoff Porter (Oi Synebrychoff) English Barleywine (anglické ječné víno) Nejsilnější a nejbohatší mezi anglickými svrchně kvašenými pivy. V barvě kolísá v široké škále od zlaté až po tmavě jantarovou či hnědou, vínu se blíží obsahem alkoholu 7-12%. Zpravidla nejsilnější pivo daného pivovaru, často před uvedením do prodeje, které bývá časováno na zimní období, delší čas ponecháno zrát (vintage ales). Silná, intenzivní a mnohovrstevnatá chuť nabízí plno tónů po sušeném ovoci a hladivé zahřátí díky obsahu alkoholu, které ale nepůsobí násilně. V čase se chuťové charakteristiky vyvíjí, proto se hodí k archivování. Broughton Old Jock (Broughton Ales) Traquair House Ale (Traquair House Brewery) English Brown Ale Skupina tradičních anglických svrchně kvašených piv, jejichž pojítkem je různý stupeň hnědé barvy (od rubínové až k tmavě hnědé), použití karamelových sladů, lehká, sladová a sladší chuť a nízká hořkost a chmelové aroma. Někdy se podle místa původu dělí v rámci Anglie na Northern Brown Ale (suchý a více chmelený, s více oříškovým než karamelovým charakterem, alkohol 4-5%)) a Southern Brown Ale (tmavší, sladší a slabší, obsah alkoholu 2,8-4,2%), který je však jinými autory považován jen za lahvové varianty dark mild. Pivní styl, který patří mezi dosti rozvolněné, nejvíc proslavil Newcastle Brown Ale (Newcastle Breweries), který si získal popularitu celosvětově. Newcastle Brown Ale (Newcastle Breweries) English Mild Tradiční anglický pivní styl, určený k běžnému hospodskému popíjení. V barvě s lehkým tělem, nízkou hořkostí, ale příjemnou sladovostí. Pojmenování „mild“ (mírný) se vztahuje k nedostatku hořkosti (protiklad bitteru) a nižšímu obsahu alkoholu (rozmezí 2,8-4%), rozhodně však neodráží nedostatek charakteru. Barva může být v široké škále od světlé pro tmavě hnědou, proto se někdy rozlišuje pale mild a dark mild. Tmavé verze mívají sušší zakončení, světlé spíše dosladka. Vždy vyniká osvěžující chutí a výbornou pitelností. Typicky anglický pivní styl, který stál jako jedna ze složek u zrodu porteru. Pro svou dobrou pitelnost se těšil široké oblibě a stal se jedním z pilířů britské hospodské kultury. S nástupem ležáků značně ztratil na popularitě, především pro svou poněkud omšelou image piva pro postarší pijáky. V poslední době zažívá určitou renesanci, především v oblasti Midlands a Birminghamu. Woodforde´s Norfolk Nog (Woodforde´s Norfolk Ales) Cains Dark Mild (Cains Brewery) English Pale Ale / Bitter Skupina tradičních a ve své domovině nejběžnějších anglických svrchně kvašených piv s vysokým podílem pšenice a jiných obilovin (např. ovsa), zpravidla vařených pouze z anglických surovin. Vyznačují se zlatou až granátovou barvou, nižším řízem, vysokou plností a hořkostí. Byla vyráběna za různých podmínek, proto je technologie výroby oproti spodně kvašeným ležákům podstatně jednodušší. Dokvašování je v současné době buď obdobné jako u ležáků (2 – 4ºC), případně tradičněji probíhá v transportních obalech až v hospodě (cask condition), běžně za teplot do 15ºC. Technologickou zvláštností je chmelení za studena (dry hoppinng), kdy se část chmele přidává až při dokvašování. Při čepování není pivo tlačeno žádným transportním plynem, do typických sklenic s rozšířeným vrchním okrajem je pumpováno ruční pístovou pumpou. Původ této široké pivní kategorie spadá do začátku 20.století, kdy se rozvinula jako tzv. „running beer“, točené pivo. Zatímco pivovarníci používali tradičně termín English Pale Ale, pro běžné konzumenty v Anglii se více vžil název bitter, který zdůrazňuje vyšší hořkost proti pivům typu porter či mild. Přes určitou nestálost v názvosloví lze rozlišovat tři skupiny piv této kategorie: Standard/Ordinary Bitter – alk. 3.2-3.8%, nejlehčí, často prostě pouze „bitter“ Special/Best/Premium Bitter – alk. 3.8-4.6% a zpravidla plnější v chuti a více chmelený Extra Special/Strong Bitter – alk. 4.6-6.2%, ve Velké británii je označení ESB exkluzivní obchodní značkou pivovaru Fuller´s, ostatní proto někdy používají názvy golden bitter nebo summer bitter. Adnams Bitter (Adnams Sole Bay Brewery) Cains FA (Cains Brewery) Fuller´s ESB (Fuller, Smith & Turner) English India Pale Ale (IPA) Piva s původní koncentrací mladiny 16 – 18 %, obsahem alkoholu 6 – 8 % a hořkostí přibližně dvojnásobnou než Pale Ale, od kterého je tento styl odvozen. Technicky i technologicky jde o pivo totožné s Pale Ale, používají se stejné kvasinky i stejný technologický postup. Ovšem podíl chmele použitý pro „dry hopping“ (chmelení za studena) bývá vyšší, často výrazně. Zlatě až tmavě jantarová barva a vysoká plnost zůstaly zachovány, chuti dominuje chmelová hořkost, ve vůni se rovněž prosazuje především trávové aroma chmele. Pivní styl vytvořený v 17. století za účelem zásobování posádek britských imperiálních jednotek především v Indii. Zvýšený obsah alkoholu a vyšší chmelení zajistily dostatečné konzervační prostředky, aby pivo vydrželo dlouhou dobu a vysoké teploty během námořního transportu na místo určení. Zde se podle některých pramenů pro mužstvo ředilo vodou, zatímco důstojníci si užívali plné síly piva. Burton Bridge Empire IPA (Broughton Bridge Brewery) Fuller´s IPA (Fuller, Smith & Turner)
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 38 komentářů, poslední komentář: 16.10.2008 13:28 Komentovat
Porter steve16.10.2008 13:28
Ty vynechány málo info o tom, jak 'vrátný' dostala své jméno Porter je skutečně uvedeno...
Re: Re: Re: Baltic Porter - Baltika 6 ladin14.10.2008 13:05
Baltika 6 Porter se da sehnat i v Karlovych Varech, ulice Dr. Davida Bechera (ruske speciality),...
thanks for the beer info steve07.10.2008 09:59
Thanks so much guys. Tracked down the book shop that sells the wychwood ale....mmmm bought and...
thanks for the beer info steve07.10.2008 09:57
Thanks so much guys. Tracked down the book shop that sells the wychwood ale....mmmm bought and...
Re: Re: Diki Honza! Evan Rail27.09.2008 11:13
Hi Steve, Weetek, The Wychwood beers available at Cider Club (aka Tallpress) are listed here:...
Re: Diki Honza! Weetek25.09.2008 13:02
Hey, Steve, concerninh Wychwood, you can get 3 bottled beers from this brewery, namely Black...
Diki Honza! steve25.09.2008 08:34
Thanks honza for the informace. I managed to track this hospody down a while ago.....The English...
Re: where do you get english ales? Honza Kočka24.09.2008 12:28
You can try Pivovarsky klub inKArlin in Prague: http://www.gastroinfo.cz/pivoklub/ They speak...
Vyhledávání