úvod
homepage

Pivovar Kozlíček vytisknout článek

Přidáno: 19. ledna 2008  •  Autor: Jan Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 6094x

Život je plný překvapení. Nový rok ani pořádně nezačal a už tu máme jedno malé překvapení v podobě piko(rozuměj velmi malého) pivovaru. Kdo chce vědět víc, nechť čte dál.

Když se tu před pár dny diskutovalo, jestli do seznamu minipivovarů zařadit i homebrewáře, vůbec jsem netušil, že uplyne velice málo vody a já se dozvím o dalším. Tedy člověku, o kterém jsem nikdy neslyšel a který „přestoupil“ z řad domácích pivovařů do „vyšší“ ligy, do světa oficiálního vaření a prodeje piva. Co na tom, že výrobky snažení pana majitele a sládka zatím ochutnáte v jediné hospůdce. Zatím sice vaří pivo při zaměstnání, ale kdo ví, třeba jednou bude vařit pivo na plný úvazek. A protože takovou novinu jsem si nemohl nechat pro sebe, požádal jsem pana Kozlíčka o malý rozhovor. Pane Kozlíčku, vašemu rozhodnutí začít své pivo oficiálně prodávat předcházely homebrewářské pokusy. Co Vás k tomu vedlo? Bylo to hlavně směřování piva k uniformitě chuti, k eurobírům. Když se člověk podívá kolem sebe, vidí, že vše spěje k jedné chuti. A proti tomu jsem se rozhodl bojovat po svém. A zlegalizování prodeje piva, všechny ty oficiality a papírování, to byl další logický krok. To víte, když vám vaše pivo chválí kamarádi, nedá vám to a chcete to zkusit nabídnout i ostatním. Máte nějaké formální vzdělání, které se týká pivovarnictví? Pivovárek jste si navrhoval sám? Ne, jsem samouk. Se stavbou zařízení na vaření piva a odbornou radou při vaření piva mi pomohl pan Rambousek z Hradce Králové, kterému vděčím za to, že dnes vlastně můžu prodávat svoje pivo. Piva vyrábíme klasickým varním způsobem . Kvašení probíhá v otevřených spilkách a zrání (ležení) v tancích umístněných v ležáckém sklepě. Naše piva jsou nefiltrovaná a nepasterovaná, mají tudíž omezenou trvanlivost a nejsou určena k dlouhodobému skladování nýbrž ke spotřebě. Můj pivovar se postupně vyvíjí, vylepšuje. V současné době mám varnu na 100 litrů, ale už je vyrobena 200 litrová, kterou bych chtěl instalovat, až se trochu oteplí, tedy na jaře. Chlaďák je dobrý, mám vychlazenou celou místnost, pivo zatím zraje v sudech. Ale i to se změní, brzo se budu mít 450 litrové stojaté tanky. Ročně můžu zatím uvařit nějakých 80 hektolitrů piva. Jaká piva v současnosti vaříte? V současné době vaříme 3 druhy piva: - světlý Javořický ležák s výraznou hořkostí, po staru dvanáctka. Obsah alkoholu je 5% objemových. - světlý Javořický speciál - 13°- 15°(dříve označováno jako čtrnáctka), obsah alkoholu 5.9% objemových - polotmavý Javořický speciál s výraznou sladovou příchutí a granátovou barvou, 13°-15°, obsah alkoholu 5.9% objemových Plánujete nějaké svrchně kvašené speciály? To teď zatím nevím. Ale občas se mě chlapi ptají, jestli bych neudělal něco lehčího v chuti. Tak třeba jednou zkusím weizen. A co sběratelé? Mohou se těšit na nové zajímavosti? Zatím mám etikety na láhve. Jestli se budou dělat i sklenice nebo něco jiného, to se ještě uvidí, nechávám tomu volný průběh. Pro mě je teď přednější technologie. A poslední otázka na závěr. Kde se dá nyní vaše pivo ochutnat? Zatím naše pivo dodáváme do hostince U lípy, který najdete ve vesničce Zborná u Jihlavy.

Já jen dodám, že pivo pana Kozlíčka můžete v uvedené hospůdce ochutnat už každý týden, i když na webových stránkách pivovaru je uvedeno, že tomu tak je jen každý sudý týden. Navíc se pan Kozlíček se svým pivem přihlásil do degustační soutěže do Tábora do kategorie minipivovarů. Kdo se chce podívat na web pivovaru Kozlíček, může tak učinit na intuitivní adrese http://www.pivovar-kozlicek.cz/. Mě nezbývá než panu Kozlíčkovi popřát hodně úspěchů v jeho snažení a nám ostatním brzkou možnost ochutnat jeho výtvory. Jak mi řekl Martin Povýšil ze Strany pivních turistů v Jihlavě, to pivo určitě za to stojí. Sám měl možnost ho dvakrát degustovat a pokaždé byl spokojen. A já nemám důvod Martinovi nevěřit. Snad se mi podaří někdy sehnat vzorek na setkání čtenářů našeho serveru u zajímavého piva. A kdo ví, třeba jednou uděláme degustaci, kde se sejdou piva z pivovarů, jejíchž roční výstav nepřesahuje řekněme 150 hektolitrů:).
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 10 komentářů, poslední komentář: 21.01.2008 21:38 Komentovat
Re: Re: Dubenky zdraví Dubenky! Děkan21.01.2008 21:38
Prošel jsem fotoarchiv, ale žádnou fotku jsem nenašel, tehdy jsem jel na otočku pro slad a...
Re: Dubenky zdraví Dubenky! Luděk21.01.2008 11:14
A proč takové utajení? Tři čtvrtě roku a nikde žádná zpráva nebo noticka (nebo jsem jen...
Re: Dubenky zdraví Dubenky! Honza20.01.2008 23:40
A nejakou fotku jste si neporidili:). Pan Kozlicek zatim zadnou "oficialni" nema, tak prozatim...
Dubenky zdraví Dubenky! Ivan Šulc "Děkan"20.01.2008 23:18
Javořický ležák pana Kozlíčka jsme chutnali už loni v dubnu, to když jsme v sousedních...
Re: Oprava článku !!! Martin Štros20.01.2008 21:23
Ta poslední věta zní dost trvdě, na to, že tu pro svůj pivovárek máte zadarmo reklamu s...
Re: Oprava článku !!! Honza20.01.2008 15:37
Tak to se omlouvam za chybu. Jak jsme se bavili o panu Rambouskovi, nejak jsem si to spojil i...
Oprava článku !!! Kozlíček Milan20.01.2008 15:18
Pane Kočka musím Vás opravit pan Rambousek mi svými radami hodně pomohl ale nedělá mi...
Zvířecí minipivovary Luděk19.01.2008 18:50
Nějak se letos množí zvířecí minipivovary - po Kocourovi Kozlíček :-) Z rozhovoru a...
Vyhledávání