úvod
homepage

Rochefort 8º vytisknout článek

Přidáno: 3. září 2002  •  Autor: Stephen Beaumont
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,82 hodnotících Hodnotících: 18 počet zobrazení Zobrazeno: 3174x

Spolu s Westvleteren a Achelem (snad proto, že je relativně novým pivovarem), patří Rochefort pro mnoho konzumentů mezi „zapomenuté trappisty“.

Chimay a La Trappe se honosí titulem nejvíce propagovaných trapistických piv (o nichž se nejvíce píše), v těsném závěsu za nimi se drží Orval a Westmale. Rochefort, Westvleteren a Achel jsou často opomíjeny. Ovšem, jak už zde bylo zmíněno, je to možná záměr ze strany jednotlivých klášterů.

Ze „zapomenutých trappistů“ je Rochefort nejdosažitelnější, ovšem pouze hovoříme-li o jeho dostupnosti. Mniši v Rochefortském klášteře jsou notoričtí tajnůstkáři, a návštěva pivovaru v opatství, to je skutečná vzácnost. Není proto žádným překvapením, že řádovým bratrům se v pivovarském podnikání příliš nedaří. Na rozdíl od obchodně nadaných mnichů v klášterech Chimay a La Trappe, prodávají rochefortští své pivo mimo Belgii pouze prostřednictvím několika málo zprostředkovatelů.

A díky bohu za tyto zprostředkovatele, protože bez nich by pivním znalcům a nadšencům z celého světa byla odepřena bohatá a pozoruhodná sladová chuť nejen skvělých úžasně aromatických Rochefort 6º a 10º, ale i nesporně úctu a respekt budící 8º. Britský autor píšící o pivě Tim Webb popsal 10º jako „tmavé, hřejivé, mocně rozjímavé pivo“. Často stojící ve stínu svého silnějšího (10º) bratra, obsahujícího 11,2 % alkoholu, je Rochefort 8º ohromujícím příkladem vyváženého a komplexního piva. Úžasně kořeněné, bohatě čokoládové, jemně ovocné, toto pivo si přímo říká o to vychutnat si jej s belgickou nebo jinou kvalitní čokoládou, a stejně tak je skvělým typem pro zpříjemnění nevlídných zimních dnů strávených doma u krbu.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání