úvod
homepage

Jak chutná kanadské pivo kanaďanům III. ? vytisknout článek

Přidáno: 25. ledna 2002  •  Autor: Stephen Beaumont
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,83 hodnotících Hodnotících: 18 počet zobrazení Zobrazeno: 3726x

Cesta na absolutní výsluní a pád do průměru, taková byla cesta pivovaru Upper Canada, jehož vzorky dnes hodnotíme.

Upper Canada Brewing Company

Jedním z Ontarijských původních moderně vybavených pivovarů (společně s Brick and Wellington County), je pivovar Upper Canada založený Frankem Heapsem v roce 1985. Dobře prosperoval v období renesance tradiční výroby piva užitím kombinace výrazných ležáků a tradičních ale s jedinečným zákaznickým servisem, čímž se stal Toronským oblíbeným malým pivovarem.

Rozšíření a potřeba dalších financí vedla k prodeji 40 procentního podílu kanadskému likérovému gigantu, Corby Distillers. Později, v roce 1995 Corby uplatnil svou opci na rozšíření vlastnictví pivovaru na 100 procent a rychle prodal celou firmu zpět Heapsovi a jeho partnerům. Zanedlouho potom se investorská skupina Upper Canada rozhodla přibrat do podniku veřejnost a v roce 1996 uvedla vysoce hodnocené základní nabídky na toronské burze.

Krátce potom přišly mnohé změny kolem vedení Upper Canada v Atlantic Street. Spolu s novým management přišlo uvedení značky nazvané Woody‘s Will Ale, která se nikdy nezdála příliš výraznou a dokonce byla soukromě zesměšňována zaměstnanci prodejního oddělení UCBC. Dalším rozhodnutím bylo přidat Rebellilon Ale k úspěšnému ležáku Rebellion Lager, což zmátlo jak hostinské tak průměrného zákazníka, který nikdy nemohl přijít na to, který Rebellion je který.

Nakonec se Upper Canada stala terčem úspěšného tažení rivala Sleeman Breweries v roce 1998. Větší pivovar sloučil provozy v Guelph v Ontariu a zavřel starý pivovar v Atlantic Street, ve kterém sídlila Upper Canada 13 let.

Sleeman zároveň výrazně zredukoval značkové portfolio Upper Canada pivovaru. Zmizely tak piva Woody’s, Rebellion Ale a sousta dalších okrajových značek a Sleeman zanechal prostor pouze pro hrstku původních a jednu novou Sleemanem vytvořenou značku.

Výrazně méně chmelový než v dobách své největší slávy v roce 1980, Lager (*) je mírný plzeňský ležák kontinentálního stylu s trochou obilného charakteru. Dark Ale (*) je podobně méně asertivní než dříve, ale čisté, lehce pražené a přesto chutné, zatímco nové Sleemanem vytvořené Maple Brown Ale (*1/2) má jen šepot javorové příchuti a sladký, karamelový charakter. Rebellion (**1/2), spolehlivý silný ležák v německém stylu zůstal nejblíže původnímu provedení s lehce chmelovým a květovým charakterem a uklidňující přítomností alkoholu v ocasu. Dvě nejlehčí piva v nabídce jsou také ta nejméně zajímavá: sušší, velmi mírně chmelové Light (*) a vodové Wheat (*) s lehce citronovou příchutí.

Stephen Beaumont uděluje * až ****, přičemž více hvězdiček znamená lepší výsledek.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání