Na našem serveru se tu a tam píše i o pivech méně obvyklých. Ať už se jedná o takový přísun alkoholu, že jednomu z toho oči přecházejí - „nejbrutálnější“ degustací podobných piv byla ta, kterou jsme uspořádali vloni při příležitosti vaření piva Golden Revolution v Heroldu vrchním sládkem a majitelem v jedné osobě pivovaru Dogfish Head Brewery (z jeho dílny pochází například malinové pivo Fort s 18% alkoholu), nebo o piva s takovou hořkostí, že chuťové buňky mají po dlouhou dobu co dělat, aby se vzpamatovaly. Kdo by měl zájem zkusit, kam až může obsah hořkých látek dojít, nechť navštíví v říjnu Great American Beer festival v Denveru v Coloradu. Zde se dají ochutnat piva, kde hořkost hravě přesahuje 100 jednotek IBU (český ležák jich mívá kolem 30). A přitom mnohá z nich jsou velice dobře pitelná, i když výjimky vám můžou zkazit nejen chuť,ale i náladu.
Pak máte piva, která vás zaujmou už i výrobním postupem. O lambicích či pivech berliner weisse se tu psalo též několikrát. Dubové nesmolené sudy mají teď velkou publicitu ve Spojených státech. Takový ovesný imperial stout se 14% alkoholu s ročním ležením v dubovém sudu ve vás nechá stopu touhy hned jeden podobný sud zakoupit a začít experimentovat. Kdo chce ochutnat, musí se vydat severně od L.A., kde sídlí pivovar Firestone Walker.
I u nás se najdou mnohé nejen speciály, ale řekněme i experimentální piva. Zde zmiňované zelené velikonoční pivo ze Starobrna, borůvkové, či piva, která mají v rodném listě zapsanou adresu Ječná ulice (ano, Pivovarský dům). Výčet podobných speciálů naštěstí utěšeně roste – švestkové ze Štramberka, kardamon od Sváti Stravy z Blučiny, medové, fíkové a já nevím jaké ještě. A tím, že pokud informace nelžou a letos se počet restauračních pivovarů rozroste nejméně o číslo 10, dají se očekávat další pivní mňamky.
Tento článek si neklade za úkol zde vypsat všechna méně či více dostupná neobvyklá piva. Výše uvedený přehled má sloužit jen jako nástin toho, co lze u nás ochutnat. Pivům, která jsem zde neuvedl, se omlouvám. Více či méně dosavadní text sloužil jen jako úvod stěžejní informace, kterou je uvedení prvního bramborového piva u nás na trh.
Bramborové pivo, které nejspíš nemá ani obdoby v Evropě, bude poprvé uvedeno na trh(to sice zní jaksi velkohubě, ale nic lepšího mě nenapadlo) dnes, tedy ve středu 11.4. v Pivovarském Klubu v Karlíně. Není tedy zběhlému čtenáři nutno doplňovat informaci, že se jedná o novinku z nabídky firmy Pivo Praha, která PKK a Pivovarský dům v Ječné provozuje.
Ale zpět k bramborovému pivu – pivo bylo uvařeno přímo v Karlíně.Zatím se jedná o jedinou várku a tudíž objem vystaveného piva je pouhých 30 litrů. Kdo chce tuto novinku ochutnat, měl by si pospíšit. Čepovat se začne úderem poledne v Klubu. Jedná se o svrchně kvašené pivo ležené ale při nízkých teplotách. Polovinu sypání obstaraly brambory, kterých bylo zapotřebí dvanáct kilo. Obsah alkoholu je 4,6%.
A co vy, milí čtenáři? Jaké nejneobvyklejší pivo jste pili? Chutnalo vám? Nebo stačí podobný výtvor jen ochutnat a vrátit se ke svému pivu? Těšíme se na vaše reakce.
Aktualizováno

A pak že není mezi tištěnými médii o pivní speciály zájem - o bramborovém pivu referovaly deníky 24 hodin, Metropolitní Expres, Mladá fronta Dnes, Haló noviny a Kaleidoskop ČTK