úvod
homepage

Berlínské průmyslové pivovary I. vytisknout článek

Přidáno: 14. března 2007  •  Autor: Jiří Jobánek & Petr Žalio
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 6 počet zobrazení Zobrazeno: 7360x

Když už pro čtenáře Světa piva Vít Dvořák tak skvěle zmapoval malé pivovárky v Berlíně a Postupimi, rozhodl jsem se jeho vynikající a inspirativní pivní seriál doplnit o průmyslové pivovary a učinit tak jakousi pomyslnou tečku.

Začneme u pivovaru Berliner Bürgerbräu. Ten se nalézá ve čtvrti Köpenick, u ústí jezera Müggelsee, které je častým cílem víkendových výletů Berlíňanů. Pivovar se nalézá přímo na jeho břehu. Nejsnadněji se tam dostanete z konečné Warschauer Str. S- Bahnem do stanice Firedrichshagen a odtud cca 3 zastávky tramvají na Müggelseedamm. Pivovar stojí přímo na kraji jezera Müggelsee a stěží jej můžete minout. Jeho stěny přímo splývají s hladinou jezera. Je dokonce možné projít jakýmsi podchodem pod úžinou jezera (nebo ještě do něj vtékající Spree?) a kochat se pohledem na pivovar přes jezerní hladinu.

Pivovar byl založen v roce 1869, avšak historie pivovarnictví v Köpenicku sahá až do roku 1753, kdy téměř na místě současného pivovaru byl zbudován knížecí pivovárek se sladovou. V období bývalé DDR se v pivovaru vařily především světlé ležáky a sortiment nebyl nikterak zajímavý, i přesto si však "jezerní pivovar" zachovával lepší renomé a jeho produkty byly považovány za chutnější. Po pádu berlínské zdi pivovar přešel v r. 1992 do rukou pivovarské rodiny Häring. Pivovar, v němž se do té doby vařila pouze světlá piva typu pilsener, začal okamžitě produkovat několik speciálů. Těmi dvěma prvními byl tmavý bock a pivo typu schwarzbier. Výstav pivovaru se stabilně pohybuje okolo 150 000hl ročně. Pivovar udržuje klasickou technologii výroby, tedy žádné HGB a CK. Součástí je i muzeum pivovarnictví. Můžete tu shlédnout původní měděné varny, dřevěné ležácké sudy, spilky ad. Jak je to s možností exkurzí bohužel nevím. Já sám jsem se tam "vetřel" vlastně náhodou a nenapadlo se mě zeptat. Osobně doporučuji navštívit rovněž jejich pivovarskou pivnici a nasát do sebe něco ze "staroberlínské" atmosféry. Interiéry pivnice jsou koncipovány ve stylu dvacátých let 20. století, tvoří ji několik propojených místností, které stojí za to prozkoumat. Vstupní místnosti, kde pravděpodobně zakotvíte, dominuje masivní měděný výčep.
Přes víkendy se zde konají nejrůznější zábavní a hudební produkce. Pokud Vám bude přát počasí, můžete posedět i v jednom ze dvou zahradních výčepů.

Jídelní lístek nabízí několik tradičních berlínských specialit, jako například vepřové kolínko s hrachovým pyré a vařeným bramborem (cca 11 Euro), pečená játra s cibulí a jablky (cca 10 Euro) ad. K tomu samozřejmě i místní pivko. Na čepu je kompletní stálý sortiment, plus sezónní bock popř. festbier. Piva stojí 2,70 Euro za 0,5l. Pozor - v pondělí je zavírací den. Jinak je otvírací doba tuším od 12 hodin.

Sortiment pivovaru je tento:
Berliner Bürgerbräu- Pils (5,0% obj. alk. 11,5% EPM) byl trošku zklamáním, v chuti není příliš zdařilý, méně chmelený, ale za ochutnání snad stojí. Jedná se o všednodenní chuťově nepříliš náročný pilsener.
Dalším světlým pivem je Berliner Bürgerbräu- Rotkehlchen (5,3% obj. alk. 12,5% EPM.). Typově se jedná o světlý ležák "export". Pivo je bronzově zbarvené. Šťavnaté, hebké s lehkým ovocným nádechem, snad po meruňce. Pro zajímavost, Rotkehlchen znamená v překladu ptáčka Červenku. Tento název vznikl podle červené barvy ouška na sklenici. Doporučuji objednat si proto pouze 0,3l podávané v tomto tradičním "krýglýku". Pivo Rotkehlchen jsem měl možnost ochutnat i v nefiltrované podobě ve sklepích, ale mám pocit, že filtrace mu sluší poněkud více.


Berliner Bürgerbräu- Bernauer Schwarzbier (5,2% obj. alk. 11,5% EPM). Typově se jedná o tzv. "schwarzbier". Tento styl je odlišný od klasického tmavého ležáku a je charakteristický především svoji extrémně tmavou barvou. V chuti pak výraznými praženými a čokoládovými podtóny. Domovem tohoto pivního stylu je území bývalé DDR. Nejznámějším příkladem je Kostrizter Schwarzbier z Bad Kostritz. Schwarzbier z Berliner Bürgerbräu je neobyčejně chutné, kořeněné a výrazně sladové pivo. Má poměrně lehké tělo. V chuti jsou rovněž přítomny stopy po pečivu a rumu. Klasická ukázka daného stylu.

Sezónně se vaří v pivovaru dva druhy bocku:
Berliner Bürgerbräu- Heller Bock (6,8% obj. alk. 16,5% EPM.) Jantarově zbarvený, v barvě připomíná piva typu märzen. Je svěží, šťavnatý a krásně živý. Vynikající bock. Vaří se v jarním a letním období.
Berliner Bürgerbräu- Dunkler Bock (6,8% obj. alk. 16,5% EPM.) V barvě je spíše polotmavý. V chuti zpočátku suchý, doznívání pralinkové, rovněž vynikající. Vaří se od září a "střídá" letní světlý bock.
Mimo tato piva se vaří ještě světlé svrchně fermentované pivo Hauptman von Kopenick (5,2% obj. alk. 12,2% EPM.) Mělo by se jednat o pivo vařené z pšeničného a ječného sladu, ale údajně to není klasický weizen. Bohužel jsem neměl možnost je ochutnat. Sezónně se rovněž vaří i tmavý Berliner Bürgerbräu- Festbier.


Je škoda, že se už nevaří Berliner Bürgerbräu- Weisse, což byl jakýsi hybrid, mezi berliner weisse a klasickým weissbier. Užívalo se u něj mléčného kvačení, ale to nebylo v chuti tak výrazné. Rovněž bylo poněkud vyšší EPM a objem alkoholu. Moc zdařilý výrobek, jenže neměl na trhu úspěch. Pivovar se pokoušel toto pivo později prodávat ochucené malinovým sirupem a Waldmeistrem, ale ani to se neuchytilo. Škoda. Pro sběratele pivních suvenýrů je před pivovarem otevřena i prodejna, kde lze zakoupit téměř vše od tácků přes sklo i samotné pivo.


Příště: Schultheiss a Berliner Kindl

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání