Komentáře
článku: Prazdroj v Reflexu a pivní speciály
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé1 | 2 | 3 |
Zobrazit komentáře:
podle vláken
Já si nemůžu pomoct, mně posledních pár let chutná Prazdroj pořád víceméně stejně. Nezměnily na tom zatím nic ani nové lahve. Pořád ho považuji za chutné pivo.
jestli náhodou někdo neví už před nalitím piva do lahve, jak mu bude (ne)chutnat...
Taková velká výměna přepravek, lahví i etiket dala tušit i změnu v chuti. Velcí to tak dělají a dá se tím ušetřit opravdu mooc peněz. I přes počáteční astronomické náklady na již zmíněné bedny a spol.
Před Vánocemi jsem ochutnal v jedné hospodě lahvový PU (z pípy tekly Krušovice, tak jsem to zkusil...). Byl z nové lahve. Jeho chuť jsem necítil, bylo to jako když pijete sodovku (sifon). Prostě inertní pivo. Za 3,90 v Lidlu drahé!
Po Novém roce jsem na firemním školení okusil i točený PU. Chuť byla podobná hořké vodě bez plnosti, o chlebnatosti nemohlo být řeč. Pivo během pití vůbec nekroužkovalo, sklenice zůstávala úplně čistá. A při pohledu na velké bubliny, které počáteční pěnu spíš ničily, jsem si řekl: "ještě větší hnus, než jsme doufali..."!
Trochu zadostiučinění znamenalo pouze zhnusení i těch nejzarytějších PU pijících kolegů. Snad už pochopili, že není všechno zlato, co se třpytí.
Před Vánocemi jsem ochutnal v jedné hospodě lahvový PU (z pípy tekly Krušovice, tak jsem to zkusil...). Byl z nové lahve. Jeho chuť jsem necítil, bylo to jako když pijete sodovku (sifon). Prostě inertní pivo. Za 3,90 v Lidlu drahé!
Po Novém roce jsem na firemním školení okusil i točený PU. Chuť byla podobná hořké vodě bez plnosti, o chlebnatosti nemohlo být řeč. Pivo během pití vůbec nekroužkovalo, sklenice zůstávala úplně čistá. A při pohledu na velké bubliny, které počáteční pěnu spíš ničily, jsem si řekl: "ještě větší hnus, než jsme doufali..."!
Trochu zadostiučinění znamenalo pouze zhnusení i těch nejzarytějších PU pijících kolegů. Snad už pochopili, že není všechno zlato, co se třpytí.
Ad Prazdroj: zajímavá literární licence autora propagačního článku, avšak dle mého názoru hraničící v tomto případě s literárním průjmem...
Když už je tu řeč o prazdroji, nevíte, při jaké stupňovitosti se posílá kvasit, tj. jak moc to HGBéčkem pančují?
Díky za vysvětlení. O. :-)
Děkuji za vysvětlení, spíše jsem čekal, že mi to někdo bude rozmlouvat:) chuťové buňky se ale obalamutit nenechají. Zaráží mě ale, že Prazdroj, jako královská značka, nemá nějaké exkluzivní smlouvy, pro případ loňské neúrody. A jsem zvědav, jestli bude rok07 úrodný, jak moc se bude chtít pánům ze SABMilleru opět nakupovat dražší české suroviny..
Procento alkoholu (tedy např. 4,4, nebo 5%) nemusí přesně určovat % extraktu (tedy 10, 11, dvanáctku, ...) Velkou roli zde hraje stupeň prokvašení. Tedy dle prokvašení může mít dvanáctka i "jen" s 4,4% a naopak jedenáctka i 5% alkoholu.
Naprostá většina pivovarů u nás vyrábí dvanáctku, kde % extraktu není 12, ale mírně pod ní - jde o výši spotřební daně. Někteří skutečně jen 11,9%. ale jsou i tací, kteří mají jen 11,4%. Díky tomu, že dnes se již nemusí v ČR značit toto číslo na materiálech (etiketách) můžou nás tak někteří výrobci mírně vodit za nos. To co jsme byli zvyklí označovat jako desítka dnes klidně může být i devítka, apod.
Jsou i výjimky - Dvanáctka BON má například 12,4% (5,1-5,2% alk.) :-)
Naprostá většina pivovarů u nás vyrábí dvanáctku, kde % extraktu není 12, ale mírně pod ní - jde o výši spotřební daně. Někteří skutečně jen 11,9%. ale jsou i tací, kteří mají jen 11,4%. Díky tomu, že dnes se již nemusí v ČR značit toto číslo na materiálech (etiketách) můžou nás tak někteří výrobci mírně vodit za nos. To co jsme byli zvyklí označovat jako desítka dnes klidně může být i devítka, apod.
Jsou i výjimky - Dvanáctka BON má například 12,4% (5,1-5,2% alk.) :-)
Kvalita sladu a chmele výrazně ovlivňuje kvalitu piva.
Úroda v roce 2006 přinesla pro odběratele obou surovin zlé zvěsti. Kvalita i množství nejsou na nejlepší úrovni. Nutí to pivovary sahat k zahraničnímu zboží, které nemá zpravidla takové parametry jako české. Tím může být u některých výrobců (co tento krok museli udělat) posun v kvalitě piva - zpravidla směrem dolů. Poslední cca 2 měsíce dodává plzeňská skupina pivo vyrobené ze sladu již z nové kampaně.
Úroda v roce 2006 přinesla pro odběratele obou surovin zlé zvěsti. Kvalita i množství nejsou na nejlepší úrovni. Nutí to pivovary sahat k zahraničnímu zboží, které nemá zpravidla takové parametry jako české. Tím může být u některých výrobců (co tento krok museli udělat) posun v kvalitě piva - zpravidla směrem dolů. Poslední cca 2 měsíce dodává plzeňská skupina pivo vyrobené ze sladu již z nové kampaně.
Zdravím, na lahvi PU je 4,4% obj. alkoholu. Jaká je tedy skutečná stupňovitost? Např. PIVO Poutník 12° má 5,0% obj. alkoholu. Díky za objasnění.
Pánové, mám na vás dotaz. Nevím, jestli je to subjektivní pocit, nebo zkažená várka Prazdroje, ale od té doby, co jsou na trhu ty jejich nové lahve, to pivo prostě chutná jinak. Musím říct, že ještě donedávna jsem byl obdivovatelem plzeňské 12¨, ale nyní jsem na pochybách. To pivo prostě chutná jak Staropramen.. Osobitost, hořkost, prokvašenost je pryč, zbylo jen hořké memento. Zdá se mi to nebo ne??
Podle mých informací je dělán 12% Prazdroj v Plzni sekundárním kvačením v CK tancích a proklamovaná doba zrání je celkem uctihodných 11 dní slovy jedenáct. A ve článku mně také chyběla zmínka o tom, že v Prazdroji se dělá celý sortiment skupiny a pouze v Plzni se dělá exportní černý kozel. Gambrinovi zdar....
čo sa vám nepáči? Môžete byť radi že sa podarilo také špeciály zohnať. Ja by som neváhal ani sekundu a ochutnal by som ich všetky aj keby stáli 3x tolko! Špeciálov si treba vážiť, veď snáď okrem celej republiky sa inde zohnať nedajú........
A óda na Prazdroj?
nech si pán autor zájde do nejakého malého pivovaru a potom môže písať niečo o ležaní a výrobe piva...
A óda na Prazdroj?
nech si pán autor zájde do nejakého malého pivovaru a potom môže písať niečo o ležaní a výrobe piva...
Náhradní sladidla ale nejsou žádná kozlovská specialita. Najdete je ve spoustě jiných tmavých piv, včetně těch z menších pivovarů.
Třeba se tu objeví Ondra Koucký a pohovoří nám o nich trochu obšírněji... Prosím :-)
Třeba se tu objeví Ondra Koucký a pohovoří nám o nich trochu obšírněji... Prosím :-)
Taky me tohle zarazilo a skoro me az zamrazilo z tech lzi... jeste dodam jednu perlicku, ktere jsem si u produktu SABML vcera vsimnul. Na etikete cerneho kozla, ktereho jsem byl nucen pozrit, jsa clenem posledniho druzstva v turnaji nohejbalovem a timto trestan, jsem si vsiml, ze obsahuje nahradni sladidla E2xx - mam tomu rozumet, jako ze do toho sypou karamel nebo se jedna o to plamenne karamelizovani co popisuji tak poeticky v reflexu - bo dela SABML jeste nejake jine tmave pitivo? K tem specialun netreba snad nic dodavat... denni realita vypranych mozku.
To bys hadrem nesmazal. Leda by byl namočenej v ředidle....
Rozhodně bych žádnej komentář k personálu nespolk, stejně tak bych nespolkl jediný "loček" takovéhoto "speciálu"....
Na to se snad dá vzít jen "mokré hadr" a mazat a mazat a mazat a při tom mazání tím hadrem máznout i jednu tomu, kdo taková piva nazývá speciály....A pak se jít zmazat pořádným pivem, třeba Bernardem....
Na to se snad dá vzít jen "mokré hadr" a mazat a mazat a mazat a při tom mazání tím hadrem máznout i jednu tomu, kdo taková piva nazývá speciály....A pak se jít zmazat pořádným pivem, třeba Bernardem....
Moc "hezký" PR článek. Autor nejenom udělal reklamu Prazdroji (to snad ani nemohl psát bez finanční podpory Prazdroje). Ale zároveň se nám snaží vsugerovat některé "pravdy" - Ty jsi Jirko správně vytáhl.
Já bych jen doplnil ještě tuto citaci z článku: Jako by Japonci nečetli pravé vědecké bědování profesora Lintnera, předválečného ředitele Výzkumného ústavu pivovarského v Mnichově: „Pilsner Urquell vyznačuje se rozdílem v chuti oproti pivům stejného druhu, ale nelze je analyticky zachytit a snad ani nemohou být vědecky definovány. Tyto faktory jsou dány místním faktorem, v žádné jiné pivovarské provozovně se nemohou vyskytovat.“ - to mu tam plzenští povolili napsat? Copak pan autor neslyšel mnohá prohlášení o tom, že Plzeň z Tychy je stejná?
Ad speciály - škoda mluvit - ale na druhé straně - už se těším, až toto označení bude pro G, Radka a pod. skutečná pravda. Tedy až budou piva těchto chutí a kvalit skutečně tak vzácná oproti naprosto běžným pivům typu Bernard, Svijany, Polička, BON, ... :-)
Já bych jen doplnil ještě tuto citaci z článku: Jako by Japonci nečetli pravé vědecké bědování profesora Lintnera, předválečného ředitele Výzkumného ústavu pivovarského v Mnichově: „Pilsner Urquell vyznačuje se rozdílem v chuti oproti pivům stejného druhu, ale nelze je analyticky zachytit a snad ani nemohou být vědecky definovány. Tyto faktory jsou dány místním faktorem, v žádné jiné pivovarské provozovně se nemohou vyskytovat.“ - to mu tam plzenští povolili napsat? Copak pan autor neslyšel mnohá prohlášení o tom, že Plzeň z Tychy je stejná?
Ad speciály - škoda mluvit - ale na druhé straně - už se těším, až toto označení bude pro G, Radka a pod. skutečná pravda. Tedy až budou piva těchto chutí a kvalit skutečně tak vzácná oproti naprosto běžným pivům typu Bernard, Svijany, Polička, BON, ... :-)
Také jsem autorovi M. Tesařovi za článek v Reflexu "poděkoval" (shodou okolností jsem jej četl včera večer). Chcete-li mě někdo napodobit, tak email je tesar@reflex.cz
1 | 2 | 3 |
Vyhledávání