Procento extraktu versus alkohol,
(Roman Holoubek, 08.01.2007 21:11)
celé vlákno | reagovat
Procento alkoholu (tedy např. 4,4, nebo 5%) nemusí přesně určovat % extraktu (tedy 10, 11, dvanáctku, ...) Velkou roli zde hraje stupeň prokvašení. Tedy dle prokvašení může mít dvanáctka i "jen" s 4,4% a naopak jedenáctka i 5% alkoholu.
Naprostá většina pivovarů u nás vyrábí dvanáctku, kde % extraktu není 12, ale mírně pod ní - jde o výši spotřební daně. Někteří skutečně jen 11,9%. ale jsou i tací, kteří mají jen 11,4%. Díky tomu, že dnes se již nemusí v ČR značit toto číslo na materiálech (etiketách) můžou nás tak někteří výrobci mírně vodit za nos. To co jsme byli zvyklí označovat jako desítka dnes klidně může být i devítka, apod.
Jsou i výjimky - Dvanáctka BON má například 12,4% (5,1-5,2% alk.) :-)
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Naprostá většina pivovarů u nás vyrábí dvanáctku, kde % extraktu není 12, ale mírně pod ní - jde o výši spotřební daně. Někteří skutečně jen 11,9%. ale jsou i tací, kteří mají jen 11,4%. Díky tomu, že dnes se již nemusí v ČR značit toto číslo na materiálech (etiketách) můžou nás tak někteří výrobci mírně vodit za nos. To co jsme byli zvyklí označovat jako desítka dnes klidně může být i devítka, apod.
Jsou i výjimky - Dvanáctka BON má například 12,4% (5,1-5,2% alk.) :-)