Komentáře
článku: Výroba scezovačky
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé1 | 2 |
Zobrazit komentáře:
podle vláken
Zdraví, mňa by zaujímalo čo ste spravili s plastovými pilinami ktoré zostali na vo vnútri vyvŕtaných otvorov?
Po letech se vracím na místo činu a vidím, že tu nejsou překlopené fotky. Ty najdete na staré stránce http://hankey.archa.cz/sites/www.homebrewing.cz/view.php?cisloclanku=2008020003
Takže snad tam nějakou dobu vydrží. P.
Takže snad tam nějakou dobu vydrží. P.
Nevíte prosím proč se mi u vašeho článku nezobrazují fotografie
Je škoda, že v článku nejsou již obrázky :-(((
Mne zrovna teraz vyrábajú scedzovacie dno - nechal som si na CNC lise vystrihať ozvory 15 x 1,5 mm
výšku mláta mám max. 400 mm a priemer scedzovacej nádoby 350 mm
ma starom dne (z plastovej dosky)som mal x- dier priemeru 1,6mm a fungovalo to, takže pevne verím že toto bude lepšie....
výšku mláta mám max. 400 mm a priemer scedzovacej nádoby 350 mm
ma starom dne (z plastovej dosky)som mal x- dier priemeru 1,6mm a fungovalo to, takže pevne verím že toto bude lepšie....
souhlasím. Sám mám plech s otvory 2,5mm a nesedí přesně do rozměru takže kolem je mezera taky do 3mm. Nádobu jsem konstruoval na výšku hladiny kolem 80cm což odpovídá pivovaru a scezuje dobře. Než se mláto usadí něco se dostane pode scezovací dno. To odpustím a vrátím nahoru a vše jde akorát. sám jsem sehnal nerezplech ve zběrných surovinách z mlýnu na ohlazení bižuterních korálků. Než vymýšlet speciálně díry zkusil bych sehnat hrubou síťovinu.
Toto musím doplnit o poznámku, že ideální dno lze naprojektovat pouze pro konkrétní káď a konkrétní technologii vaření. Ten, kdo bude chtít vařit doma v malém bude mít jiné parametry výšky mláta, tlaky vody, velikosti mletých částic. Výše zmíněné údaje jsou parametry převzaté z velkých komerčních pivovarů. Doma může fungovat skoro cokoli. Dokoce jsem slyšel i o scezovačce s otvory 0,5cm, ale to jistě nebude ideální. :-) Myslím, že kulaté otvory 2 mm jsou plně vyhovující pro domácí vaření. Menší otvory se zalepují, většími pak propadá špatně uložené mláto.
reguláciu mám vyriešenú pomocou ventilu (na vyššie teploty) - takže tu problém nevidím a výsledná plocha dier mi vychádza teraz asi 15%
na každý pád dik za rady.
na každý pád dik za rady.
Myslím, že to vůbec nemusíš měnit. Ta hustota kolem 5% je podle mě v pivovarech dána tím, aby dno vydrželo větší zátěž. V domácích podmínkách můžeš mít procento vyšší, tím i vyšší propustnost dna a můžeš pak cedit pomaleji a tudíž i čistěji. Taky nebudeš mít tolik problém s ucpáváním, protože ti zbyde dostatek neucpaných otvorů. Je ale podmínka, aby odtok sladiny byl regulovatelný. :-)
dobre počítaš....
takže mnou plánovaných 20% trocha okrešem....
Dik za informáciu
takže mnou plánovaných 20% trocha okrešem....
Dik za informáciu
Jak píšu jinde, při předpokladu, že na 1m2 je 2,5-3tis. štěrbin o velikosti 0,6-0,7x20-30mm, si to můžeš vypočíst sám. Mně vyšlo v průměru 4,47%. ale nebyl jsem nikdy dobrej matematik, takže mě možná někdo opraví. :-)
myslel som plochu, ktorú zaberajú diery z celkovej plochy scedzovacej nádoby
napríklad
celková plocha scedovacieho dna - 1m2
plocha ktorú zaberajú diery - 0,2m2
= diery zaberajú 20% celkovej plochy
a na toto číslo sa pýtam - aké by asi malo byť?
Dik
napríklad
celková plocha scedovacieho dna - 1m2
plocha ktorú zaberajú diery - 0,2m2
= diery zaberajú 20% celkovej plochy
a na toto číslo sa pýtam - aké by asi malo byť?
Dik
Přiznám se, že vůbec nevím, nač se ptáš? Jakou volnou plochu myslíš? Jako prostor mezi dnem a falešným dnem nebo co?
dá sa približne povedať aké % volnej plochy majú originál scedzovacie dná v pivovaroch?
Zdravím,
pre svoj domáci pivovar chcem kupovať nerezový dierovaný plech (na scedzovacie dno) a keďže ho budem mať 2 m2, tak by som rád ponúkol k odpredaju zvyšok - cca 1,6 m2
priemer otvorov 2mm
rozstup dier 3,5mm
hrúbka plechu 1mm
rozmer zvyšku plechu 1000x1600 mm
cena +- 500 Czk za 0,25 m2 - čož je rozmer 0,5x0,5m
ale dajú sa aj iné rozmery -podľa toho čo zostane.
Prípadný záujemci nech mi napíšu na mail:
hanzel@hp-plasty.sk
pre svoj domáci pivovar chcem kupovať nerezový dierovaný plech (na scedzovacie dno) a keďže ho budem mať 2 m2, tak by som rád ponúkol k odpredaju zvyšok - cca 1,6 m2
priemer otvorov 2mm
rozstup dier 3,5mm
hrúbka plechu 1mm
rozmer zvyšku plechu 1000x1600 mm
cena +- 500 Czk za 0,25 m2 - čož je rozmer 0,5x0,5m
ale dajú sa aj iné rozmery -podľa toho čo zostane.
Prípadný záujemci nech mi napíšu na mail:
hanzel@hp-plasty.sk
Na 1m2 scezovacího dna, které je z 3-5mm mosazného plechu připadá 2,5-3 tis. otvorů ve tvaru štěrbin o šířce 0,6-0,7mm a délce 20-30mm při pohledu zvrchu. Štěrbiny jsou vyfrézované tak, aky se směrem dolů rozšiřovaly a usnadnil se tak odtok. Viz poslední obrázek v článku. :-)
Mám prosbu, může mi někdo poradit optimální parametry scezovacího síta, myslím tím velikost děr nebo šterbin a jejich hustota.
Díky moc.
Jirka
Díky moc.
Jirka
Jen krátké doplnění k nákupu kbelíků a jejich objemu. Podle všeho se velké kbelíky pro výrobu scezovačky kromě adresy uvedené v článku dají koupit ve větších prodejnách s barvami a hypermarketech jako jsou Bauhaus a Hornbach (159,-Kč). Jedná se bílé kbelíky na dne označené symbolem potravinářského plastu (pohárek s vidličkou nebo nožem). Jejich vnitřní objem je 30L/40Kg barvy nebo 40kg medu. Omlouvám se za nepřesnost. :-)
O přesný objem(obsah) nejde, ale na dně je opravdu označení pro potr. plast - číše a vidlička. Alespoň já je tam mám. Možná, že prodávají z rozdílných plastů.Koupil jsem i originál plněný Primalexem a taky tam bylo označení potr.plastu. Dokonce i u hranatého kyblíku, ve které kvasím várku do 12 litrů. Tak nevím. Do obyč. plastu bych nic taky nedával. Je to opravdu jen tip.
Ano to je pravda. Jen s tím rozdílem, že je mají označené jako 40kg (neuvádí jestli vody nebo čeho) a nejsou z potravinářského plastu. Je otázka, co se z nich do piva uvolňuje, když nejsou určené pro styk s potravinami. Ale to je volba každého z nás. Díky za tip. :-)
1 | 2 |
Vyhledávání