úvod
homepage

Komentáře

článku: Výroba scezovačky

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

scozovací síto., (Jirka, 27.02.2008 15:54) celé vlákno | reagovat
Mám prosbu, může mi někdo poradit optimální parametry scezovacího síta, myslím tím velikost děr nebo šterbin a jejich hustota.
Díky moc.
Jirka
Re: scozovací síto., (petrbrew, 28.02.2008 08:59) celé vlákno | reagovat
Na 1m2 scezovacího dna, které je z 3-5mm mosazného plechu připadá 2,5-3 tis. otvorů ve tvaru štěrbin o šířce 0,6-0,7mm a délce 20-30mm při pohledu zvrchu. Štěrbiny jsou vyfrézované tak, aky se směrem dolů rozšiřovaly a usnadnil se tak odtok. Viz poslední obrázek v článku. :-)
Re: Re: scozovací síto., (petrbrew, 19.03.2008 10:40) celé vlákno | reagovat
Toto musím doplnit o poznámku, že ideální dno lze naprojektovat pouze pro konkrétní káď a konkrétní technologii vaření. Ten, kdo bude chtít vařit doma v malém bude mít jiné parametry výšky mláta, tlaky vody, velikosti mletých částic. Výše zmíněné údaje jsou parametry převzaté z velkých komerčních pivovarů. Doma může fungovat skoro cokoli. Dokoce jsem slyšel i o scezovačce s otvory 0,5cm, ale to jistě nebude ideální. :-) Myslím, že kulaté otvory 2 mm jsou plně vyhovující pro domácí vaření. Menší otvory se zalepují, většími pak propadá špatně uložené mláto.
Re: Re: Re: scozovací síto., (hroch, 19.03.2008 13:32) celé vlákno | reagovat
souhlasím. Sám mám plech s otvory 2,5mm a nesedí přesně do rozměru takže kolem je mezera taky do 3mm. Nádobu jsem konstruoval na výšku hladiny kolem 80cm což odpovídá pivovaru a scezuje dobře. Než se mláto usadí něco se dostane pode scezovací dno. To odpustím a vrátím nahoru a vše jde akorát. sám jsem sehnal nerezplech ve zběrných surovinách z mlýnu na ohlazení bižuterních korálků. Než vymýšlet speciálně díry zkusil bych sehnat hrubou síťovinu.
Vyhledávání