úvod
homepage

Výroba scezovačky vytisknout článek

Přidáno: 11. února 2008  •  Autor: Petr Šlezar
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 1 počet zobrazení Zobrazeno: 24645x

Scezovačka je pomůcka, která slouží k oddělení sladiny od mláta po procesu rmutování. Lze ji vyrobit z různých materiálů a za použití cedníků, sít a tkanin a dvojitých den. Tady se s vámi chci podělit o výrobu jednoduché, ale poměrně účinné plastové scelo

Nápad není můj a takové zařízení používají homebrewaři v USA a Británii a v různých verzích a vychytávkách ji lze koupit na internetových obchodech. Tady nabízím verzi pro šikovné ruce, protože u scezování nejde tolik o vybavení ale spíš o zkušenost a trpělivost.

Seznam materiálu pro výrobu: 2 stejně velké kbelíky z potravinářského plastu (velikost volte podle velikosti vašich várek. Je lepší mít větší scezovačku a dělat v ní menší várky než malou a pak se mořit a zdržovat s opakováným scezováním. Osobně mám 2 velikosti scezovačky. První má obsah 10L a druhá 40L – plastové kbelíky zakoupené ve včelařských potřebách http://www.bee.cz/cenik.xls řádky 283, 284); kohoutek nebo vypouštěcí ventil (http://www.domacimikropivovary.cz/e-obchod/prislusenstvi/fermentacni-nadoby- a-prislusenstvi/vypousteci-ventil) – alternativně lze použít jen hadičku a pro regulaci toku využít drátěné škrtidlo nebo kolíček na prádlo.

Pomůcky: vrtačka, vrták o velikosti 2mm, kancelářské lepidlo (lehce omyvatelné vodou), list nebo dvoulist čtverečkovaného papíru (5x5mm), vrták nebo frézku pro vyvrtání otvoru pro kohoutek popř. hadici.

Jak postupovat? Jeden kbelík bude sloužit jako falešné dno a je nutné na jeho dně vyvrtat 2mm otvory. Pro pravidelnou distribuci děr můžete použít jako šablonu list čtverečkovaného papíru, který nalepíte omyvatelným lepidlem na dno kbelíku a vrtáte v průsečících linek. Takové dno vypadá lépe, ale hlavně vás to donutí udělat dostatečný počet dírek, protože u velkého kbelíku takové vrtání může trvat i 5 hodin (záleží, jak jste zruční) a kdo se neřídí šablonou, vzdá vrtání tak po 2 hodinách. Nepravidelné dírky jdou zase rychleji, protože je tam střílíte jak na střelnici. Taková scezovačka ale vydrží celý život a jak vypadá, si vyberte sami.:-) Papír přilepte po jeho celé ploše. Nepřilepená místa totiž mají tendenci se trhat a porušená šablona tak dobře neslouží. Nevrtejte zbytečně až do okrajů dna, bude pevnější. Protože jsme použili pro nalepení šablony lepidlo omyvatelné vodou, po dokončení se šablony lehce zbavíme oplachem.


Výroba scezovačky I.

Výroba scezovačky II.

Výroba scezovačky III.

Výroba scezovačky IV.

Druhý kbelík slouží jako sběrač sladiny a je potřeba ho opatřit vývodem, pokud možno regulovatelným – kohoutkem, vypouštěcím ventilem apod. Kohoutek lze částečně nahradit pouze hadičkou dostatečně utěsněnou a uzavíratelnou tak, aby sladina nevytékala hned po nalití rmutu. Kdybychom ve spodním kbelíku udělali jenom díru fungovala by scezovačka pouze jako větší cedník a nefungovala by stratifikace a filtrace přes sediment.

Jak používat? Scezování: Oba kbelíky sestavím dohromady a zavřu kohout výtoku spodního kbelíku. Rmut do scezovačky opatrně převádím nerezovým rendlíkem. Kal a sladina stečou do mezidna, pluchy a hrubší části zůstávají nad děrovaným dnem. Doliju zbytek rmutu a čekám, až se rmut usadí, ustálí a vyčeří kaly tak, že je hladina čistá a vidím se v ní jako v zrcadle. Na povrchu rmutu pak vidím kopečky jemného kalu. V tu chvíli začnu opatrně podrážet, tj. pomalu otevírám kohout spodního kbelíku. Zprvu teče kalná sladina, kterou opatrně vracím nahoru do scezovačky do té doby než teče čirá sladina (max. asi 5-10 min.) POZOR! Pokud by sladina byla stále kalná, mám kohout příliš otevřený a hrozí ucpání scezovačky. Nikam nespěchat a snažte se využívat přirozené vlastnosti filtrace sedimentu z větších částic a pluch. Je lepší počkat a mít sladinu čirou napoprvé než znovu rozmíchávat nebo vše rozebírat a opakovat.

Vyslazování: Je to proces při scezování, kdy horkou vodou rozpouštíme zbytky sladiny v mlátě. Osobně vyslazuju 78-80°C vodou (předehřátá v el. zavařovacím hrnci s termostatem). Vyslazovat začínám už ve chvíli, kdy je voda u povrchu mláta (rmut zbavený sladiny), aby se vrstva mláta moc neusadila a filtrační kanálky se nezměnily. V pivovarech dochází ke zkrápění. V domácích podmínkách by dobře sloužila konvička s růžicí, já dnes ale používám cedník na těstoviny. Další možností je položit na povrch lehký plastový talířek nebo víčko a na něj horkou vodu lít. Talířek by měl být lehký nebo plavat proto, aby příliš neupěchoval vrstvu mláta a tok se nám nezastavil.


Výroba scezovačky V.

Výroba scezovačky VI.

Výroba scezovačky VII.
Scezování u mě doma, do předku už přidávám chmel (uprostřed vidíte šištice).

Tipy a triky Spodní kbelík lze dobře využít i pro stáčení piva do lahví. V tom případě je dobré na kohoutek dát trubičku nebo užší hadičku, aby pivo teklo až na dno láhve a zbytečně nenabíralo vzduch a nepěnilo.

Je dobré při scezování mít kohoutek opatřený trubicí nebo širší hadicí, aby se sladina moc nerozstřikovala. Měla by ale být dostatečně široká, aby sladina spíš stékala po stěnách a nevytvářel se podtlak a tím se neucpávaly otvory ve scezovačce. Pro tento účel je možná vhodnější i volně zavěšený provázek nebo řetízek (podobně jako řetízek visící z okapu).

Pro „skrápění“ při vyslazování lze použít smotanou pevnější hadičku nebo měděnou trubičku, ve které jsou navrtané otvory a do ní pak samospádem spouštět vodu z varné nádoby (např. zavařovací hrnec s termostatem).

Dej bůh štěstí. :-)

Další info: http://brewingtechniques.com/library/backissues/issue6.6/depiro_sb.html http://www.northernbrewer.com/docs/html/sparging.html http://home.swbell.net/bufkin/sparging.htm http://www.youtube.com/watch?v=FEjAKmcCtgk&feature=related ukázka celého procesu vaření, ten člověk se nezabývá ani teplotními šoky ani vířením kalů: http://www.youtube.com/watch?v=JMHLqnWCNjE&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=gEKDVJgrGxI&NR=1

Pro srovnání a inspiraci jak vypadá profesionálnější scezování:


Výroba scezovačky VIII.
Scezovací vložka se scezovacím sítem

Výroba scezovačky IX.
Vícecestný způsob sběru sladiny

Výroba scezovačky X.
Profil scezovacího síta
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 24 komentářů, poslední komentář: 15.01.2014 13:31 Komentovat
Plastové piliny David15.01.2014 13:31
Zdraví, mňa by zaujímalo čo ste spravili s plastovými pilinami ktoré zostali na vo vnútri...
Re: fotografie Petr23.02.2011 09:48
Po letech se vracím na místo činu a vidím, že tu nejsou překlopené fotky. Ty najdete na...
fotografie kulich28.12.2008 22:16
Nevíte prosím proč se mi u vašeho článku nezobrazují fotografie
obrázky HonzaKr08.11.2008 11:36
Je škoda, že v článku nejsou již obrázky :-(((
scedzovacie dno Libor19.03.2008 15:40
Mne zrovna teraz vyrábajú scedzovacie dno - nechal som si na CNC lise vystrihať ozvory 15 x...
Re: Re: Re: scozovací síto. hroch19.03.2008 13:32
souhlasím. Sám mám plech s otvory 2,5mm a nesedí přesně do rozměru takže kolem je mezera...
Re: Re: scozovací síto. petrbrew19.03.2008 10:40
Toto musím doplnit o poznámku, že ideální dno lze naprojektovat pouze pro konkrétní káď...
Re: Re: Re: Re: Re: Re: volná plocha dna? Libor19.03.2008 10:15
reguláciu mám vyriešenú pomocou ventilu (na vyššie teploty) - takže tu problém nevidím a...
Vyhledávání