úvod
homepage

Komentáře

článku: Vaření domácího piva z mladinového koncentrátu Muntons

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle vláken

Re: Re: Mladinové koncentráty., (colega, 13.06.2006 20:00) celé vlákno | reagovat
Já bych je docela chtěl schazovat - známý sládek mi vyprávěl o jiném známém, jak musí na Sibiři dohlížet na rozmíchávání koncentráku ve vodě místo aby vařil pivo. No dovedete si představit větší utrpení?
..., (cernymotyl, 07.06.2006 15:39) celé vlákno | reagovat
Tak jsem "uvařil" a po 5-ti dnech nedočkavě ochutnal pivo z koncentrátu Muntons - Bitter. Mělo být silně hořké a také je. Cítím v něm i trochu karamel - je tmavší barvy. Nebýt té hořkosti, chutnalo by asi podobně jako Staropramen Granát. Věřím, že hořkost časem ještě trochu poklesne. Muntons používá podobné kvasinky jako Coopers - hezky sednou na dno a při nalévání se nerozvíří.
sterilizace, voda, (hroch, 26.05.2006 13:41) celé vlákno | reagovat
Já jsem všechno vymýval hodně teplou až horkou vodou a ani jednou jsem neměl problém ani s lahvemi.
Vodu máme v Liberci v Rochlicích kvalitní a téměř bez chloru.
Doma manželka s dětma používá překápávací filtr Brita a známým v Praze patrona vydrží 3týdny, v Liberci i v největším létě min 6 týdnů a v zimě víc než 12 než začne být cítit chlor. Vodu na vypláchnutí plechovky používám převařenou a ostatní odstátou.
Hroch
..., (cernymotyl, 25.05.2006 14:57) celé vlákno | reagovat
Já u koncentrátů asi zůstanu, protože v panelákovém bytě 3+0 se moc roztahovat nemůžu :-(
Re: Mladinové koncentráty., (Honza, 24.05.2006 21:34) celé vlákno | reagovat
JAk bylo receno na sobotnim seminari, koncentraty jsou dobre, pokud chcete eliminovat pro zacatek spoustu potencionalnich chyb. Proto je dobre vzit konstatni vyrobek, a experimentovat ze zacatku treba s kvasenim , teplotami...Nekdo u extraktu zutsane, jiny se muzu posunout na ingredience.

Neni to o tom, ze by jsme chteli koncentraty nejakym zpusobem shazovat.
Mladinové koncentráty., (Jirka, 24.05.2006 08:36) celé vlákno | reagovat
Stále se setkávám s tím,že vaření z mlad. koncentátů je považováno za odrazový můstek pro klasické vaření piva ze sladu atd.Já si myslím,že to tak není a vařit s koncentrátů můžeme i bez toho, že někdy v budoucnu se rozhodneme pro složitější a zároveň náročnější domácí vaření piva.I práce s mladinovými koncentráty má své úskalý,které můžeme neustále dolaďovat s každou další várkou.(zkoušet různé typy konc.,výrobce,poměr vody,cukru,teploty při kvašení,popř.dochmelování).
Chtěl bych také reagovat na příspěvek od černýmotýl.U vaření piva je důležitá čistota(sterilita).A není to nic náročného, tak proč to obcházet(pouze horká voda nestačí).Řeším to tak, že do kvasné nádoby naleji vodu s desinfekci a do ní vložím všechny komponenty(bublák,míchadlo,stáčeč,i otvírák atd).Nechám působit a pak vše opláchnu převařenou.Co se týče lahví,nové stačí opláchnout převařenou vodou a použité hned po vypití vypláchnu studenou vodou a před stáčením je namočím do des.roztoku,opláchnu přev. vodou a nechám
..., (cernymotyl, 23.05.2006 18:53) celé vlákno | reagovat
Zapomněl jsem na vodu. Napoprvé jsem plný nedočkavý použil vodu z kohoutku a pivo mělo divnou příchuť - ocas. Nemělo ani žádnou pěnu. Teď používám nepřevařenou pramenitou vodu od nás z lesa. Je to úplně jiné než chlorovaný humus z vodovodu!
Zkušenost s koncentráty, (cernymotyl, 23.05.2006 16:58) celé vlákno | reagovat
Protože mám stejný problém s prostorem jako pisatel čánku, vařím z koncentrátů. Vyzkoušel jsem koncentráty John Bull a Coopers. John Bull používá kvasinky, které se lehce rozvíří ode dna, ale Coopersovi kvasnice pěkně sednou na dno láhve a zůstávají tam většinou i při brutálnějším vylití do sklenice. Pivo Coopers je taky méně cítit kvasnicemi. Ležáky mají obě firmy na můj vkus málo hořké. Naposledy jsem dal do mikropivovaru na 20l piva 30 kapek cmelového koncentrátu. Chuť se zlepšila.
S koncentráty Muntons zkušenosti zatím nemám, ale na cestě od mistra sládka by měl být koncentrát Bitter :-)
Na stránkách http://www.muntons.c om je tabulka všech piv i s jejich hořkostí a barvou.
Ještě k čistotě: Používal jsem SAVO, ale teď vyplachuji kvasnou nádobu, náčiní i láhve na dokvašení jen horkou vodou.
12
Vyhledávání