úvod
homepage

Komentáře

článku: Vaření domácího piva z mladinového koncentrátu Muntons

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

Mladinové koncentráty., (Jirka, 24.05.2006 08:36) celé vlákno | reagovat
Stále se setkávám s tím,že vaření z mlad. koncentátů je považováno za odrazový můstek pro klasické vaření piva ze sladu atd.Já si myslím,že to tak není a vařit s koncentrátů můžeme i bez toho, že někdy v budoucnu se rozhodneme pro složitější a zároveň náročnější domácí vaření piva.I práce s mladinovými koncentráty má své úskalý,které můžeme neustále dolaďovat s každou další várkou.(zkoušet různé typy konc.,výrobce,poměr vody,cukru,teploty při kvašení,popř.dochmelování).
Chtěl bych také reagovat na příspěvek od černýmotýl.U vaření piva je důležitá čistota(sterilita).A není to nic náročného, tak proč to obcházet(pouze horká voda nestačí).Řeším to tak, že do kvasné nádoby naleji vodu s desinfekci a do ní vložím všechny komponenty(bublák,míchadlo,stáčeč,i otvírák atd).Nechám působit a pak vše opláchnu převařenou.Co se týče lahví,nové stačí opláchnout převařenou vodou a použité hned po vypití vypláchnu studenou vodou a před stáčením je namočím do des.roztoku,opláchnu přev. vodou a nechám
Re: Mladinové koncentráty., (tomáš, 31.05.2012 15:43) celé vlákno | reagovat
Mohu se zeptat jakou desinfekci používáš? Je na to vhodné SAVO,popř.jaké? Děkuji
Re: Re: Mladinové koncentráty., (hroch, 01.06.2012 10:23) celé vlákno | reagovat
Desinfekce.
Většinou stačí Savo Originál.
Případně ChemiPro, a nebo v pivovarech používaný Persteril- ten je hlavně zajímavý na vydesinfikování celých prostor jako rozstřik.
Používám, (janek, 29.07.2007 10:33) celé vlákno | reagovat
vodu z kohoutku a převařuji pouze část. Nikdy žádný problém.
Koncentrát a balená voda, (Franta, 24.07.2007 23:12) celé vlákno | reagovat
Tak jsem si přečetl diskuzi na téma balená voda. Kdo to chce použít nic mu přece nebrání.
Mám však několik poznámek.
Minulý týden proběhly tiskem s velkou slávou zprávy o tom, že je balená voda většinou špatně skladována, což znamená, že obsahuje již nějaké cizí zárodky. Jestliže stojí v balírnách, obchodech, před obchody a na dvorech vystavená ke koupi, tak na ni přece působí světlo. Což zcela logicky značí, že jestli si doma převařím (případně i nepřevařím) příslušné množství vody, jsem na tom možná lépe než takto světlem ošetřená voda z PET lahví. K nepřevaření též jednu poznámku, voda z vodáren prochází potrubím uloženým hluboko v zemi, tak je dost chladná na to, aby se zkazila choroboplodnými zárodky. Jinak nevím proč i velké pivovary ji naprosto běžně používají.
Může někdo namítnout otázku chloru. Tyto diskuze zde již mnohokrát proběhly. Mám ten pocit, že nebyl ještě nikdy ve vodárně a neví kolik je ho tam rozpuštěno. Jen tak pro zajímavost ve vodárnách na území Čech jsou to
Balená voda, (Luděk, 18.07.2007 14:44) celé vlákno | reagovat
Máte někdo zkušenosti s použitím balené vody?? jaká je v hodná a jaká ne?? díky za info
Re: Balená voda, (Čmelák, 20.07.2007 13:05) celé vlákno | reagovat
Poslední mou várku světlého stojáku jsem vařil z balené vody Fromin a 5 l kanystry jsem pak použil na k dokvášení. Pravda, vodu jsem měl přímo z výrobny v Radiměři a to z nestandartní šarže ( pokřivené kanystry)

A jelikož nemám chlazení, tak jsem měl vykvašeno za 40 hodin při cca. 24 °C a dokvašené a zakroužkované mi to leží ve sklepě při 17 °C a musí se to rychle vypít... Což v tomhle horku půjde rychle...
zázrak?, (Měrka Petr, 25.04.2007 17:23) celé vlákno | reagovat
Asi budeš kouzelník.
Já bych vařil,nebo aspoň kvasil až bych brečel ale nemám z čeho.
S p. Zoufalým jsem několikrát mluvil, v lednu jsem objednal, v únoru doobjednal a je skoro květen a pořád nic.


Re: zázrak?, (Honza, 25.04.2007 20:17) celé vlákno | reagovat
koncentrat svetleho piva je nyni vyprodan, behem kvetna by mel byt k dostani. Koncetrat tmaveho piva je stale mozno zakoupit. Oboje pujde objednat u nas behem kvetna.
mladinový koncentrát VÚPS, (Kožnar, 23.04.2007 13:51) celé vlákno | reagovat
Dej Bůh štěstí,
přes prvotní zkoušky i zahr. koncentrátů jsem se uchýlil k tuzemskému produktu od p. ing. Zoufalého. Výsledy jsou zcela vyhovující s vysokou pitelností produktu. Touto cestou sháním obdobného zpracovatele tohoto produktu pro následnou výměnu zkušeností.


koznar(zavinac)isolit(pomlcka)bravo(tecka)cz
Udržení stálé teploty, (Bedřich, 17.01.2007 11:51) celé vlákno | reagovat
S výborným výsledkem používám k udržení stálé ideální teploty ohřívač do akvaria, na kterém nastavím teplotu která je ideální pro svrchní kvašení (podle typu mladinového koncentrátu). Kvašení provádím ve sklepě, kde se teplota pohybuje mezi 12(když venku dlouho a vydatně mrzne) až 20 stupni (v nejteplejších letních dnech). Mohu vřele doporučit. Z mnoha várek, které jsem udělal, se mi nezkazila ještě žádná.
S pivovárkem nebo bez?, (Ondra, 06.01.2007 18:42) celé vlákno | reagovat
Zdravíčko, chci vědět, jestli je k přípravě piva z mladinového koncentrátu zapotřebí kupovat mikropivovar. Díky za odpověď, Ondra.
Re: S pivovárkem nebo bez?, (Tomáš Zoufalý, 15.01.2007 08:37) celé vlákno | reagovat
Zcela jiste nemusí. Ale zároven nechci nikoho odrazovat od jeho nakupu , pokud chce.
Dalsi na www.beerresearch.cz ( domaci vyroba piva), nebo na E-mail: zoufaly@beerresearch.cz

Dej Buh stesti !

Tomáš Zoufalý
Re: S pivovárkem nebo bez?, (Franta, 12.01.2007 18:09) celé vlákno | reagovat
Nekupuj si žádné tzv. pivovary za přemrštěnou cenu. Dát pomalu 3000,- Kč za pr kousků umělé hmoty?
Sám jsem si koupil běžný plastový barel na 25 litrů za cca 200,- Kč. Vždyť nekupuješ nic jiného.

Kus si jen hotové polotovary a ušetříš spoustu peněz.

ahoj
Re: Re: S pivovárkem nebo bez?, (Tomáš Zopufalý, 15.01.2007 08:44) celé vlákno | reagovat
S názorem souhlasím, tím ovšem nikoho neodrazuji od koupě jakýchkoliv systémů pro home brewing. Kvašení je velmi prosté, jak řešíte zrání?
Už jste zkoušel např. koncentrát pro tmavé pivo z VUPS?

Dej Bůh štěstí!
Tomáš Zoufalý

www.beerresearch.cz
E-mail. zoufaly@beerresearch.cz
Re: S pivovárkem nebo bez?, (Colega, 07.01.2007 18:48) celé vlákno | reagovat
Je to přesně naopak - ke škopku je třeba kupovat extrakty, neb jinak škopek k ničemu není. Kdo vystačí s vlastním nádobím, neprohloupí. Kloudný hrnce a demižon nic nenahradí.
..., (cernymotyl, 01.12.2006 18:03) celé vlákno | reagovat
Nějaký návod v angličtině je přiložený, ale pokud jsi nikdy pivo nevařil, tak podívat se na video doporučuji.
Navod k vyrobe, (Kremen, 01.12.2006 14:33) celé vlákno | reagovat
Obsahuje koncentrat Coopers rovnou navod? pripada mi nesmyslne kupovat sadu s videokazetou . diky za info na muj mail..
12
Vyhledávání