Komentáře
článku: Svatováclavské slavnosti českého piva
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé1 | 2 |
Zobrazit komentáře:
podle vláken
Hlavně že (jestli) se to dobře pije, ne? Je nezbytně nutný takový slovíčkaření ?
Tak jsem si to našel na PI
"...současné době existují vedle sebe dvě na první pohled (a ochutnání) dosti podobné kategorie pšeničného piva. Weizenbier a Weissbier. První z nich má podíl pšeničného sladu nad 50%, Weissbier má mít dle kategorizace mezi 30-ti až 50-ti procenty pšeničného sladu."
Hmm, ale co tedy např. Schneider Weisse- Original (vařeno z 60% pšeničného sladu a 40% ječného sladu).
Jak vidno moc si s tím hlavu nelámou.
V životě jsem se s tímto rozdělením taky nesetkal. Napsal jsem mail sládkovi do SRN, tak jsem zvědav, co mi odpoví...
"...současné době existují vedle sebe dvě na první pohled (a ochutnání) dosti podobné kategorie pšeničného piva. Weizenbier a Weissbier. První z nich má podíl pšeničného sladu nad 50%, Weissbier má mít dle kategorizace mezi 30-ti až 50-ti procenty pšeničného sladu."
Hmm, ale co tedy např. Schneider Weisse- Original (vařeno z 60% pšeničného sladu a 40% ječného sladu).
Jak vidno moc si s tím hlavu nelámou.
V životě jsem se s tímto rozdělením taky nesetkal. Napsal jsem mail sládkovi do SRN, tak jsem zvědav, co mi odpoví...
Ahoj Tome. Ono toho ted na webu nefuguje vic. Nicmeme na naprave se uz pracuje, behem listopadu budou videt prvni vysledky. Po te se budou pridavat dalsi a dalsi funkcnosti, aby to vse bylo prezentovatelne novym pripadnym zajemcum na vanocnich pivnich trzich...
Omlouvám se, nepatří to do této jistě velmi zajímavé a přínosné diskuse (aspoň pro mne), ale existuje i nějaký přehled nových příspěvků v rubrice blogů?
Jen tak jsem se do nich cca po roce nakoukl, abych si oživil svoji pivní paměť a k některým článečkům dopsal i nějaké své poznámky, třeba i pro oživení diskuse, ale nově příchozí příspěvky se nikde nezobrazují, což je možná trochu škoda...
Jen tak jsem se do nich cca po roce nakoukl, abych si oživil svoji pivní paměť a k některým článečkům dopsal i nějaké své poznámky, třeba i pro oživení diskuse, ale nově příchozí příspěvky se nikde nezobrazují, což je možná trochu škoda...
Weizen versus weiss - pozadal jsem odbornika k vyjadreni...
Weizen versus wit- belgicke bile, napriklad Hoegaarden, je sice tez svrchne kvasene pivo, ale pouziva nesladovanou psenici, navic koriandr a pmerancovou kuru(v malinkatem mnozstvi), jine kvasnice atd...vysledek je velmi rozdilan chut...
Weizen versus wit- belgicke bile, napriklad Hoegaarden, je sice tez svrchne kvasene pivo, ale pouziva nesladovanou psenici, navic koriandr a pmerancovou kuru(v malinkatem mnozstvi), jine kvasnice atd...vysledek je velmi rozdilan chut...
To J.J.
Já jsem se domníval že Weiss z Německa je ekvivalent belgického WITBIER.To byl chybný úsudek?
Já jsem se domníval že Weiss z Německa je ekvivalent belgického WITBIER.To byl chybný úsudek?
Kde se píše o rozdílu Weizen x Weiss? V čem by měl spočívat (způsob kvašení, či co)?
Mimochodem včera jsem si v Richter Pubu a Bulovce dal jejich pšenici- hrůza. To pivo mělo skutečně už své nejlepší dny dávno za sebou...
Mimochodem včera jsem si v Richter Pubu a Bulovce dal jejich pšenici- hrůza. To pivo mělo skutečně už své nejlepší dny dávno za sebou...
Také jsem tato označení bral jako synonyma. Např. na /www.deutsches-bier.net se uvádí "Weizenbier, auch
Weißbier genannt,...". Nejsem odborník na klasifikaci piva a ani si nemyslím, že je pevně kodifikována. Tento problém se už řešil v jiných diskuzích a každopádně rozdíl mezi Weis a Weizen nevidím jako důvod pro vzájemné se napadání.
Více by mě zajímalo, jak se to má se zašovskou pšenicí. Jde o jednorázovou várku, nebo se plánuje trvale rozšířit sortiment? Kde všude se bude dát ochutnat?
Weißbier genannt,...". Nejsem odborník na klasifikaci piva a ani si nemyslím, že je pevně kodifikována. Tento problém se už řešil v jiných diskuzích a každopádně rozdíl mezi Weis a Weizen nevidím jako důvod pro vzájemné se napadání.
Více by mě zajímalo, jak se to má se zašovskou pšenicí. Jde o jednorázovou várku, nebo se plánuje trvale rozšířit sortiment? Kde všude se bude dát ochutnat?
Také jsem si to kdysi myslel. Ale do té doby, než mi Franta Richter - působící cca 20 let v Německu ukázal německy psanou Učebnici kvasné technologie (na německý název si nemohu vzpomenout), kterou napsal Dr. Ludwig Narziß, působící ve Weihenstephanu. Tam tyto kategorie jednoznačně od sebe pan Narziß odlišuje.
Nevěděl jsem, že je to tak důležité. jsem Brňák, ale už 10 let žiji a pracuji v Německu. většinou chodím na tamní bier net.
měl jsem teď možnost ochutnat pár novinek (weizen) z čr. jsem takx člen weissbierbundu v bavorsku, weizen=weiss
měl jsem teď možnost ochutnat pár novinek (weizen) z čr. jsem takx člen weissbierbundu v bavorsku, weizen=weiss
Nejlepší je když nějaký anonym mluví, poučuje a vysvětluje někomu kdo má jméno a příjmení a nestydí se pod to podepsat, co je a co není synonymum, viz PáJa...To se jaksi na pivních fórech stává již tradicí...
Když nemáte odvahu se pod svá slova veřejně podepsat, tak veřejně nevystupujte!!!!!!!!
Když nemáte odvahu se pod svá slova veřejně podepsat, tak veřejně nevystupujte!!!!!!!!
Než se Roman Holoubek pustí do dalších "odborných" výkladů pojmů WEISSBIER, WEIZENBEIR doporučuji mu si nejdříve prostudovat nějaké materiály.
Tyto slova jsou synonyma a tudíž obsah obou pojmů je zcela identický. Nic takového jako rozdíl v podílu pšeničného sladu u Weissbier a Weizenbier zde neplatí! Psal jsem kvůli tomu dokonce i jednomu známému sládkovi do Bavorska a ten mi rovněž potvrdil, že se jedná o identické pojmy.
Jinak viz. Wikipedia.
PS: Nespoléhejte se na Vaše empirické (pravděpodobně z etiket získané) znalosti.
Tyto slova jsou synonyma a tudíž obsah obou pojmů je zcela identický. Nic takového jako rozdíl v podílu pšeničného sladu u Weissbier a Weizenbier zde neplatí! Psal jsem kvůli tomu dokonce i jednomu známému sládkovi do Bavorska a ten mi rovněž potvrdil, že se jedná o identické pojmy.
Jinak viz. Wikipedia.
PS: Nespoléhejte se na Vaše empirické (pravděpodobně z etiket získané) znalosti.
ještě kdyby tak byla i v lahvová ...
Mimochodem, včera jsem byl v Klášterním na Strahově a čepují podzimní tmavý speciál 16%, velmi dobrý, sušší, dobře chmelený. Vřele doporučuji.
Mimochodem, včera jsem byl v Klášterním na Strahově a čepují podzimní tmavý speciál 16%, velmi dobrý, sušší, dobře chmelený. Vřele doporučuji.
Už to tak vypadá. Dnes jsem volal Karlovi Kvapilovi a říkal, že se dal na odporně páchnoucí zakalenou pšenici :-)).
To Karel Kvapil
Tak jsem se právě dočetl,že v Brně na Flédě připravují ochutnávku Bon speciál Weizenbier 13°.Bon rozšířil svůj sortiment?Jestli ano,už se moc těším na ochutnávku a držím Vám všem v Zašové palce
Tak jsem se právě dočetl,že v Brně na Flédě připravují ochutnávku Bon speciál Weizenbier 13°.Bon rozšířil svůj sortiment?Jestli ano,už se moc těším na ochutnávku a držím Vám všem v Zašové palce
Karel Kvapil je pouze smyšlená osoba, kterou jsem si vymyslel na letošního apríla. Ale nebylo to samoúčelné pro pobavení, jako spíše k zamyšlení.
Zamyšlení o tom, jaká je většina pivařů (troufnu si říci) nejenom v obou našich zemích.
Karel Kvapil je typický představitel pravidelného navštěvníka hospod ve věku mezi 25-45 lety.
Půjčím-li si občas jméno Karla Kvapila i dnes do úst (pera, či jej vykladívkuji na klávesnici), pak se tak děje, jen abych nás všechny upozornil, že my co čteme a podílíme se svými příspěvky, nebo poznámkami na svetepiva.cz, tak jsme v menšině. A že naše vnímání piva je dosti odlišné od vnímání zbytku populace.
Zamyšlení o tom, jaká je většina pivařů (troufnu si říci) nejenom v obou našich zemích.
Karel Kvapil je typický představitel pravidelného navštěvníka hospod ve věku mezi 25-45 lety.
Půjčím-li si občas jméno Karla Kvapila i dnes do úst (pera, či jej vykladívkuji na klávesnici), pak se tak děje, jen abych nás všechny upozornil, že my co čteme a podílíme se svými příspěvky, nebo poznámkami na svetepiva.cz, tak jsme v menšině. A že naše vnímání piva je dosti odlišné od vnímání zbytku populace.
Jardo , já myslim že Karlovi nic vysvětlovat nemusíš :D
Zdravím Karla,nemáš úplnú pravdu,že velké pivovary dělají dobré pivá, je ich trochu pomenej,ak chceš vedieť niečo viac klidne ti odpoviem.
Do kocne roku udelame aspon jednu anonymni moderovanou degustaci. Je podzim, takze to budou nejspis dvanactky. A muzeme srovnavat, kdo dela lepsi...
Neříkal jsem a nepsal jsem tu už o tom, že velké pivovary dělají výborná piva?
Tak to je ...
PS: Roman dodává - všimněte si, že reklamně deklarovaná jedenáctka Zubr Gold může soutěžit jen v kategorii výčepních piv!
Tak to je ...
PS: Roman dodává - všimněte si, že reklamně deklarovaná jedenáctka Zubr Gold může soutěžit jen v kategorii výčepních piv!
1 | 2 |
Vyhledávání