úvod
homepage

Svatováclavské slavnosti českého piva vytisknout článek

Přidáno: 28. září 2007  •  Autor: Josef Vacl
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,25 hodnotících Hodnotících: 4 počet zobrazení Zobrazeno: 9217x

Pivovarští odborníci vybrali nejlepší česká piva,
novináři zvolili nejpopulárnější značky našich piv. A radovat se může jak Braník(tedy Smíchov), tak i Janáček(Uherský Brod).

Nejlepší i nejpopulárnější piva vyráběná v České republice byla dnes vyhlášena na Svatováclavské slavnosti českého piva v Praze. Pivovarští odborníci z 24 pivovarů, sladoven i škol připravujících budoucí pivovarsko-sladařské experty rozhodli ve dvoukolovém testování o nejlepších pivech z produkce pivovarů v České republice. Zkoumali senzorické vlastnosti piv, kontroloval se původní extrakt – stupňovitost (tedy zda pivo odpovídá přihlášené kategorii) a dále se hodnotila chuť piv. O vítězství v pěti kategoriích soutěžil rekordní počet 77 piv. Ceny nejlepším předával spolu s představiteli Českého svazu pivovarů a sladoven MUDr. Přemysl Sobotka, předseda Senátu České republiky.

Nejvíce piv bylo přihlášeno již tradičně v kategorii světlých ležáků, kterou mezi 29 značkami vyhrálo Starobrno Medium, jehož výrobcem je pivovar Starobrno, a. s. Na druhém místě se umístil Kozel Medium z pivovaru Velké Popovice patřící do skupiny Plzeňský Prazdroj, a. s., a třetí byl Hostan Hradní, produkt pivovaru Hostan ze skupiny Starobrno, a. s. Do kategorie světlá výčepní piva bylo přihlášeno 20 značek a vyhrál Braník světlý z Pivovarů Staropramen, a. s. Druhé místo z loňského ročníku obhájil Zubr Gold, produkt Pivovaru Zubr, a. s., ze skupiny PMS, a. s., a na třetím místě skončil Kozel světlé výčepní, který produkuje pivovar Velké Popovice patřící do skupiny Plzeňský Prazdroj, a. s. Vítězství z loňského roku v kategorii tmavých ležáků obhájil Primátor Premium Dark z Pivovaru Náchod, a. s., před Postřižinským pivem tmavým z Pivovaru Nymburk, s. r. o. Na třetím místě se umístil Granát tmavý ležák, který vaří Pivovar Černá Hora, a. s.

Soutěž tmavých výčepních piv, která byla vyhlášena poprvé, vyhrál Pivovar Janáček, a. s., s pivem Janáček tmavé, druhé skončilo Dark výčepní tmavé pivo z Pivovaru Litovel, a. s., a na třetí pozici se umístilo pivo značky Krušovice Černé z produkce Královského pivovaru Krušovice, a. s. Rovněž poprvé v historii se soutěžilo v kategorii nealkoholických piv. Vyhrál Bernard Free, který vyrábí Rodinný pivovar Bernard, a. s., na druhém místě byl Platan Alkohol Free z Městského pivovaru Platan, s. r. o., a na třetím místě se umístil Svijanský vozka z Pivovaru Svijany, a. s.

„Výsledky soutěže potvrdily známou skutečnost – kvalitní pivo v České republice vaří ty největší i nejmenší pivovary,“ řekl Ing. František Krakeš, předseda ČSPS. „Zájem pivovarů o všechny kategorie soutěže včetně nově otevřených a zvláště nealkoholických piv ukazuje, že pivovary vítají možnost porovnat své produkty, a navíc spotřebitelé dostávají informaci, jak jejich oblíbená piva posuzují odborníci,“ dodal František Krakeš.

Více než 100 zástupců tištěných a elektronických médií a televizních i rozhlasových stanic se letos zúčastnilo novinářské ankety popularity piv Naše pivo 2007. Nominovali 66 značek, což je nejvyšší počet v dosavadní historii ankety. Nejpopulárnějším českým pivem mezi žurnalisty je, podobně jako již tradičně v posledních letech, Pilsner Urquell z Plzeňského Prazdroje, a. s., následované pivem značky Gambrinus ze stejné pivovarské skupiny. Na třetím místě se umístilo pivo značky Bernard z Rodinného pivovaru Bernard, a. s.

„Výsledky ankety popularity piv sice na prvních místech potvrdily pozice dlouhodobě populárních značek, zároveň však ukázaly, že novináři výrazně častěji než v předchozích ročnících jmenovali mnohem více značek piv,“ uvedl Ing. Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven. „A to svědčí o tom, že si všímají značek méně známých, což je dobrý signál pro jejich výrobce,“ doplnil Jan Veselý.

Soutěž České pivo roku i anketa popularity piv Naše pivo jsou součástí dlouhodobého projektu Českého svazu pivovarů a sladoven České pivo naše pivo. Jeho základním smyslem a úkolem je seznamovat nejširší veřejnost s historií i současností výroby piva v českých zemích a s tím, co pivo obsahuje a jakým způsobem ovlivňuje lidský organismus, a rovněž zlepšovat image piva.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 40 komentářů, poslední komentář: 17.10.2007 16:24 Komentovat
Dampf. vs. Weiss. Jiří Kaňa17.10.2007 16:24
Ne, já měl na mysli opravdu místní Weissbier. Složení voda, ječný slad, chmel. Nic víc....
Dampfbier nebo Weissbier? Jiri.J17.10.2007 13:18
Také jsem měl Hefe Weissbier 5,3%obj. alk. z tohoto pivovaru, ale to byla v podstatě velmi...
Ještě jednou Weissbier Jiří Kaňa17.10.2007 12:21
Pil jsem bavorský Weissbier ("podle starobavorské receptury") z Parního pivovaru...
re Dwarf05.10.2007 11:59
tak mi to prostě přišlo :) když má člověk chuť a žízeň na dobrý pivo, vidí občas i...
Divý šlachovitý muž? Roman Holoubek05.10.2007 11:41
Takového neznám:-). Tam jsem byl osobně jen já sám s naší dodávkou
BON na Flédě Dwarf05.10.2007 10:48
už se těším, včera jsem šel ochutnat Ryzáka a z průjezdu se proti mně vyřítil divý...
Malý dovětek Roman Holoubek05.10.2007 10:35
Kategorizace piv je jedna věc. Ale pro většinu lidí je důležitá jiná věc. Pivo mi...
Jiri.J Ottakringer Schnitt05.10.2007 10:33
Ottakringer Schnitt se zpočátku jako vídeňský ležák vařilo...už jsme to snad zde jednou...
Vyhledávání