Komentáře
článku: Jak je to s kvalitou piva z Holby?
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé1 | 2 |
Zobrazit komentáře:
podle času
Z názvu mého příspěvku je jasné, jaký názor mám na kvalitu hanušovického piva. Jsem ze Zábřeha a jako každý správný patriot jsem nedal na Holbu či Šeráka nikdy dopustit. Ale to už je vážně minulost. Teď už si hanušovické dávám jen výjimečně...
Loni jsem podruhé navštívil pivní slavnosti v pivovaru a můžu říci, že jsem byl opět velmi zklamaný. Ne z atmosféry, která byla opět super, ale z chuti resp. nechuti hanušovických piv. Z celého sortimentu, který tam byl k sehnání, mi nejvíc chutnala Litovelská jedenáctka. Ano. I na slavnostech hanušovického pivovaru se čepují jiná piva (a proč by ne, když se jedná o jednu firmu). Naštěstí. Byla to jediná záchrana pro mě a další stovky lidí, kterým Hanušovice už přestaly chutnat... Pivovar se sice situaci snažil zachránit svými speciály - světlým a tmavým, ale ani to nepomohlo. Na pivní slavnosti jsou to tak trochu silná piva, takže se nedají pít na žízeň, ale jen na ochutnání. A to ochutnání vážně nestálo za nic. Světlý speciál ještě ušel, ale tmavý se vyloženě nepovedl (svůj názor jsem panu Zíkovi napsal v mailu, když mě požádal o pomoc při shánění suvenýru do hanušovického muzea, ale odpovědi jsem se jaksi nedočkal). Chce to prostě změnit přístup. A pokud k tomu nedojde, může se stát, že lidé z Šumperska už Holbu s Šerákem nebudou pít...
Za týden čeká hanušovické pivo další zkouška. Alespoň z pohledu mého a mých kamarádů. V nedalekém Potůčníku pořádáme již 8. ročník "Holba párty". Ano, již 8 let jezdíme na akci, která - jak již z názvu vyplývá - má být oslavou u hanušovického piva. Jsme všichni absolventi Vysoké školy chemicko-technologické a víc než polovina studovala přímo na katedře kvasné chemie, takže se nejedná o žádné laiky. A proto je smutné říkat, že nám hanušovické pivo prostě přestalo chutnat... Loni to bylo poprvé, kdy jsme pili kromě Šeráka i něco jiného, a sice tmavého Janáčka. A ten byl skutečně super. Jenomže hrozila situace, že bychom museli Šeráka vylít do potoka, tak jsme ho začali řezat Janáčkem. A kupodivu chuť byla o dost lepší...
Z výše uvedeného plyne, že hanušovické pivo je stále dobré, ale nesmíte ho pít jen tak. Musíte si ho smíchat s nějakým pivem, které mu dodá chuť...
Loni jsem podruhé navštívil pivní slavnosti v pivovaru a můžu říci, že jsem byl opět velmi zklamaný. Ne z atmosféry, která byla opět super, ale z chuti resp. nechuti hanušovických piv. Z celého sortimentu, který tam byl k sehnání, mi nejvíc chutnala Litovelská jedenáctka. Ano. I na slavnostech hanušovického pivovaru se čepují jiná piva (a proč by ne, když se jedná o jednu firmu). Naštěstí. Byla to jediná záchrana pro mě a další stovky lidí, kterým Hanušovice už přestaly chutnat... Pivovar se sice situaci snažil zachránit svými speciály - světlým a tmavým, ale ani to nepomohlo. Na pivní slavnosti jsou to tak trochu silná piva, takže se nedají pít na žízeň, ale jen na ochutnání. A to ochutnání vážně nestálo za nic. Světlý speciál ještě ušel, ale tmavý se vyloženě nepovedl (svůj názor jsem panu Zíkovi napsal v mailu, když mě požádal o pomoc při shánění suvenýru do hanušovického muzea, ale odpovědi jsem se jaksi nedočkal). Chce to prostě změnit přístup. A pokud k tomu nedojde, může se stát, že lidé z Šumperska už Holbu s Šerákem nebudou pít...
Za týden čeká hanušovické pivo další zkouška. Alespoň z pohledu mého a mých kamarádů. V nedalekém Potůčníku pořádáme již 8. ročník "Holba párty". Ano, již 8 let jezdíme na akci, která - jak již z názvu vyplývá - má být oslavou u hanušovického piva. Jsme všichni absolventi Vysoké školy chemicko-technologické a víc než polovina studovala přímo na katedře kvasné chemie, takže se nejedná o žádné laiky. A proto je smutné říkat, že nám hanušovické pivo prostě přestalo chutnat... Loni to bylo poprvé, kdy jsme pili kromě Šeráka i něco jiného, a sice tmavého Janáčka. A ten byl skutečně super. Jenomže hrozila situace, že bychom museli Šeráka vylít do potoka, tak jsme ho začali řezat Janáčkem. A kupodivu chuť byla o dost lepší...
Z výše uvedeného plyne, že hanušovické pivo je stále dobré, ale nesmíte ho pít jen tak. Musíte si ho smíchat s nějakým pivem, které mu dodá chuť...
Ubec nevíš co je dobrý....pivo šerák je nejlepší a nakej janáček se muze jit zahrabat akorat si stim skazim chut ŠERÁKA.... :-)
Všechyn otázky směřujte k mé osobě, velmi rád a pravdivě Vám odpovědi vyhledám v práci(pracuji v Holbě) ,
(Jerry z Holby, 15.09.2008 11:41)
celé vlákno | reagovat
Rád bych odpověděl tady všem na otázky, ale je jich tu mnoho, a jelikož je článek strašího data, ne všichni asi trvají na odpovědi... tak jestli někdo ještě chce, klidně se ptejte. dělal sem v celém provozu a sem nabitý informacemi...
Neví náhodou někdo, zda "laciná piva" od hanušovického pivovaru Holba typu "Lahváč", "Ambrosius" apod. jsou jedním pivem, pouze s jinou etiketou a názvem pro toho kterého objednatele (řetězec) anebo se jedná o piva rozdílná, i když třeba jen nepatrně (např. vyýrobním postupem apod.)?
Martine díky! Je to skutečně hon neb je zalezlá jako jezevec...
Holbě 12° Zdar!
Holbě 12° Zdar!
Holba 12°je v Králíkách v hospodě s krátkým názvem Bar. Tu najdete na úplném kraji městečka přímo pod klášterem (od přímé cesty ke klášteru vlevo) v místní rezidenční vilové čtvrti. Je přilepená na rodinný domek. Otevírají myslím až odpoledne, zavírají až odejdou poslední návštěvníci.
Během nedávné expedice na Sněžník jsme zde byli více než spokojeni jak s chutí dvanáctky, tak s ochotou hospodského.
Během nedávné expedice na Sněžník jsme zde byli více než spokojeni jak s chutí dvanáctky, tak s ochotou hospodského.
me zase prislo, ze nejvice nespokojenosti, da-li se to tak nazvat, jste projevili behem cvrtecni degustace u konopneho Kance ze Zamberka...
No, tak ten Postilion najdete v Špk asi 20 metrů pod poštou (s kopce dolů). GG tam myslím mají taky, tedy kromě PU, ale Holba resp. Šerák je tam ovšem taky. Před nějakou dbou tam točili i Globala 11°, což by měl být Uherský Brod, ale teď u po něm zůstala jen cedulka na pípě. S tou hanušovickou 12° to ale nemám ověřené. Nikdy jsem ji tam nepil. každopádně tám mívají tu 13,51 %, ale jen příležitostně. Tak úspěšnému lovu po hanušovické dvanáctce ZDAR...
Děkuji za pátrání. Ten Postilión v Špk by mě zajímal, měl jsem za to, že tam mají GG. Ta pivnice blízko bývalého pivovaru je nejspíše Pivnice Holba jinak zvaná Maják nebo Dřevák též Jedna či někteří pamětníci to zovou jednoduše stravovna (bývala tam za socíku) a tam vím, že ji nemají nebo jen velmi zřídka. Zato tam mívají nefiltrovaný Šerák, který je však snad ještě horší než filtrovaný...
Pátrání zdar!
Pátrání zdar!
Asi to nebude jenom můj názor, ale Šerák, který se degustoval na včerejším srazu v Pivovarském domě, byl jednoznačně nejhorším pivem, které se degustovalo. Chutnal hrozně zvětrale a prázdně. Vůbec nic mi to nedalo. Naštěstí jsem si pak spravil chuť lounským kvasničákem... :-)
Jinak hanušovická 12% je skutečně málo k vidění. V Zábřeze o žádné hospodě nevím, i když možná ji točí k kulturním domě. V Šumperku by ji měli mít v Postilionu u pošty pak v pivnici nedaleko tamního (dnes již zrušeného) pivovaru. No a přímo v Hanušovicích by měla být k sehnání v restauraci Formanka na Hlavní ulici. Ale nejsem si jistý. Zjistím to příští týden... :-)
Jinak hanušovická 12% je skutečně málo k vidění. V Zábřeze o žádné hospodě nevím, i když možná ji točí k kulturním domě. V Šumperku by ji měli mít v Postilionu u pošty pak v pivnici nedaleko tamního (dnes již zrušeného) pivovaru. No a přímo v Hanušovicích by měla být k sehnání v restauraci Formanka na Hlavní ulici. Ale nejsem si jistý. Zjistím to příští týden... :-)
Přesně tak jako Marek K. i já zvolil ne na loňských, ale již na předloňských pivních slavnostech v Hanušovicích jako nejlepší pivo Litovel 11°. Předtím jsem ochutnal všechna nabízená piva vč. speciálu 13,51 a i ten mi chutnal méně než Litovelská 11°, u které jsem poté zůstal až do konce slavností...
Opravdu radím z produkce Holby si dejte 12°, která je taková jako dříve - tedy skvělá! Bohužel čepovanou seženete jen velmi těžko - snad jen v Králíkách...
Holbě 12° zdar!
Opravdu radím z produkce Holby si dejte 12°, která je taková jako dříve - tedy skvělá! Bohužel čepovanou seženete jen velmi těžko - snad jen v Králíkách...
Holbě 12° zdar!
Setkání s tmavým ochuceným Medvědem v hospůdce v Branné bylo pro mě velmi milé překvapení. Před tím jsem neměl přímo dobrý zázitek s lahvovým Veselým 14°pivem. U Krkonošského Medvěda jsem byl rád za jeho skvělou cuť višňového piva.
Když jsme u těch hor...můj skvělý zážitek se váže k Jeseníkům: tam na vrcholu hory Šerák (1351m.n.m) stojí Chata Jiřího, s mým kámošem Jiřím M. jsme si tam po krásné tůře dali guláš jménem Šerák a zapili tehdy ještě výtečným pivem...no Šerák!!!
P.S. Romane sorry... A jinak, včera jsem ti posilal sms, jak je to s tou Prahou - a nedostal jsem odpověď...tedy jak to je???
P.S. Romane sorry... A jinak, včera jsem ti posilal sms, jak je to s tou Prahou - a nedostal jsem odpověď...tedy jak to je???
Opět musím podtrhnout Zbyňkova slova. A to doslova!
Zbyňku příspěvek ze 17.5. mi byl odejmut i z mých myšlenek.
Jak o Šeráku, tak o Medvědu.
Zbyňku příspěvek ze 17.5. mi byl odejmut i z mých myšlenek.
Jak o Šeráku, tak o Medvědu.
Je mi známo, že pivo z tanku je o něčem jiném, než po tom, co jej vytrhnou z poklidného ležení a dělají s ním věci, že se pivo nestačí divit. Což se samozřejmě projeví na chuti, ale jinak to nejde. Já jsem si takhle na zkoušku - pivo z tanku přímo natočené - opatrně po skle přelil do jiné sklenice a nestačil jsem se divit i já, jak tímto utrpělo. Proto mám vždy obrovskou radost, když se někde v pivovarské restauraci točí pivo přímo z tanku. Např. Chodovar, údajně i Krakonoš?
Jasně, Zbyňku! Sem s pivem z CKT-čka!!! A pokud možno před odstřelem kvasnic... :-DDD Kdysi na slavnostech Holby v Hanušovickém pivovaru nám obsluha tvrdila, že to kvasnicové pivo, co třímáme v ruce, je z CK tanku. Někde jsem slyšel názor, že kvasnicové pivo z CKT možné separovat před dalším zpracováním není. Pak se v tom vyznej. Každopádně ať má člověk chuťovou paměť jakoukoliv, ty zážitky, co jsem měl z chutě Holby dříve, mi dnes jaksi její konzumace nepřináší... Asi budeme muset zase někdy zkusit špuntnout suda. Před těmi třemi lety opravdu nemělo chybu! A pokud člověk běhá po horách, tak má pivo hnedle lepší chuť! :-) Na víkend se chystáme do Krkonoš, tak si to hned můžu ověřit a potvrdit svá slova. :-) Chtělo by to ale nenápadně nasměrovat do Harrachova. Třeba pod záminkou prohlídky sklárny Novosad a syn... ;-)
Jasně, Zbyňku! Sem s pivem z CKT-čka!!! A pokud možno před odstřelem kvasnic... :-DDD Kdysi na slavnostech Holby v Hanušovickém pivovaru nám obsluha tvrdila, že to kvasnicové pivo, co třímáme v ruce, je z CK tanku. Někde jsem slyšel názor, že kvasnicové pivo z CKT možné separovat před dalším zpracováním není. Pak se v tom vyznej. Každopádně ať má člověk chuťovou paměť jakoukoliv, ty zážitky, co jsem měl z chutě Holby dříve, mi dnes jaksi její konzumace nepřináší... Asi budeme muset zase někdy zkusit špuntnout suda. Před těmi třemi lety opravdu nemělo chybu! A pokud člověk běhá po horách, tak má pivo hnedle lepší chuť! :-) Na víkend se chystáme do Krkonoš, tak si to hned můžu ověřit a potvrdit svá slova. :-) Chtělo by to ale nenápadně nasměrovat do Harrachova. Třeba pod záminkou prohlídky sklárny Novosad a syn... ;-)
Ad Tomáš: také mám vždy na zřeteli toto ponaučení o sládkovi a hospodském. Tudíž za etalon pro porovnávání chuti beru pouze lahvové (avšak i tam lze nevhodným skladováním chuť a kvalitu pokazit - nicméně je tam méně faktorů než u čepovaného). Veškeré mé hodnocení vychází z mnoha degustací. Např. při poslední návštěvě Šumperka jsem obešel 3 restaurace, dle místních s nejlepším Šerákem (jedna z nich byla přímo pivovarská!). ...Pivo z ležáckého tanku v ležáckém sklepě je jiná kategorie! Od piva, které se dostane ke spotřebiteli se dost liší! A co pivo načepované přímo z CKT? To by sis nedal?
Ad Martin: ze tvého popisu chuti višňového Medvěda jsem usoudil, že máme odlišné preference chuti. Mně višňový Medvěd přijde zajímavý, nicméně mi nechutná. Má přílišnou chemickou příchuť višní, která mi připadá jako "bonbónová" ve stylu -Šumavských jahůdek- (kdo zná, ví - jahodovou chuť tam šlo cítit, ale takovou jinou chemickou) stejně tak višňová v Medvědovi. V kombinaci s lehce meltovou chutí černého piva - pro mne - nevhodná souhra!
Ad Martin: ze tvého popisu chuti višňového Medvěda jsem usoudil, že máme odlišné preference chuti. Mně višňový Medvěd přijde zajímavý, nicméně mi nechutná. Má přílišnou chemickou příchuť višní, která mi připadá jako "bonbónová" ve stylu -Šumavských jahůdek- (kdo zná, ví - jahodovou chuť tam šlo cítit, ale takovou jinou chemickou) stejně tak višňová v Medvědovi. V kombinaci s lehce meltovou chutí černého piva - pro mne - nevhodná souhra!
Prodloužený víkend kolem 8.5. jsem spolu s kamarády trávil na "Expedici Sněžník", kdy jsme, jak jinak zdolali ten Kralický. Během cca 50 km putování jsme ochutnali Šerák hned v několika hospodách. Jeho chuť mi přišla svěží, bez rušivých vlivů. O pachuti europiva nemohla být řeč.
V tomhle příjemném koutě Jeseníků jsme potkali také pár pivních překvapení. V hospůdce v Branné (kousek nad nádražím u hlavní silnice) vedle všudypřítomného Šeráku na nás na soutoči zabručel zatoulaný vrchlabský Krkonošský Medvěd. A to hned tmavý višňový ležák! Byl výborný, višňové aroma velmi decentně a vhodně doplňovalo příjemnou chuť tmavého ležáku.
Ve Starém Městě, ze kterého jsme v neděli vycházeli na Sněžník, jsme v sobotu večer trochu pivně potrénovali. V místním Národní domě jsme měli na výběr z Šeráku a, světe div se, také z černé Černé Hory!
Třetí překvapení na nás čekalo v Prostřední Lipce. Zde jsme po dlouhém pochodu marně hledali hospodu (asi rok už zde nafunguje) a tak jsme vzali za vděk osvěžením lahváčem v potravinách se zahrádkou. Vedle Hanušovic se na pultě skvěl vyškovský Březňák! Neváhal jsem ani vteřinu.
K doplnění pivní atmosféry tohoto na první pohled hanušovicky jednotvárného kraje ještě doplním, že jsme prakticky nenarazili na PU, G, Kruš., Star.pram. či Star. br. Ani Budvar. Prostě domácí je tu pivo z Hanušovic, doplněné občas o vzácné hosty ze vzdálenějších menších pivovarů.
Příjemně strávený čas, fajn lidi, čistá příroda, málo turistů a výborný pivo!
V tomhle příjemném koutě Jeseníků jsme potkali také pár pivních překvapení. V hospůdce v Branné (kousek nad nádražím u hlavní silnice) vedle všudypřítomného Šeráku na nás na soutoči zabručel zatoulaný vrchlabský Krkonošský Medvěd. A to hned tmavý višňový ležák! Byl výborný, višňové aroma velmi decentně a vhodně doplňovalo příjemnou chuť tmavého ležáku.
Ve Starém Městě, ze kterého jsme v neděli vycházeli na Sněžník, jsme v sobotu večer trochu pivně potrénovali. V místním Národní domě jsme měli na výběr z Šeráku a, světe div se, také z černé Černé Hory!
Třetí překvapení na nás čekalo v Prostřední Lipce. Zde jsme po dlouhém pochodu marně hledali hospodu (asi rok už zde nafunguje) a tak jsme vzali za vděk osvěžením lahváčem v potravinách se zahrádkou. Vedle Hanušovic se na pultě skvěl vyškovský Březňák! Neváhal jsem ani vteřinu.
K doplnění pivní atmosféry tohoto na první pohled hanušovicky jednotvárného kraje ještě doplním, že jsme prakticky nenarazili na PU, G, Kruš., Star.pram. či Star. br. Ani Budvar. Prostě domácí je tu pivo z Hanušovic, doplněné občas o vzácné hosty ze vzdálenějších menších pivovarů.
Příjemně strávený čas, fajn lidi, čistá příroda, málo turistů a výborný pivo!
Na něm jsem začínal (drahně let tomu jest), když jsme byli na dovolené na Pastvinách. Dříve jsem pil jen malou skleničku piva na lepší trávení klasického českého těžkého jídla (tomu už se také snažím bránit :-)). Šerák mě uvedl do světa piva - velice mi tenkrát chutnal a překvapil mě. Před třemi lety na oslavě padesátin jsme měli velký a malý soudek Šeráku - byl taktéž skvělý, všichni si jej pochvalovali. I Karlové Kvapilové. A to je co říct... :-) Naposledy jsem měl Šerák předevčírem a opravdu postrádal to, kvůli čemu jsem ho tolik vyhledával. Je potřeba si ale uvědomit, že sládek pivo vaří a hospodský ho dělá. To mám stále na paměti, protože na tento problém neustále narážím. A pokud nemám jistotu, že pivo je čerstvě naražené a trubky atd. v pořádku, tak tu či onde zhoršenou kvalitou piva zase tolik neřeším a nespílám pivovaru, dokud nemám možnost pivo ochutnat pokud možno ze zdroje. A nejlépe z ležáckého tanku v ležáckém sklepě... :-) Škoda jen, že je to taková vzácnost a v některém pivovaru to ani neumožní. :-( Např. na loňských slavnostech Bernarda mi také přišlo, že se zhoršil a jak ho mám rád. Ale jeho kvasnicová verze vloni ve stánku u kašny na náměstí v Táboře mě naprosto uchvátila, takže to byla asi jenom chvilková slabost a zklamání z toho, že neměli kvasnicové (odchytil jsem pana Bernarda, a že prý ho tam nedali z důvodu pěnivosti - bylo ošklivo takže alespoň na jednom místě jej bez větších front klidně mohli mít - kdo chce, ať si počká. Jak rád bych čekal...). A také z toho, že měli zákaz točit pivo do skla byť vlastního a s logem Bernarda. Ze začátku jsem pár míst našel, později už žádné. A degustovat pivo z ropného produktu zvaného plastový kelímek mi je značně odporný. Asi měli strach, aby se někdo nezranil. Tak se jen modlím k pivnímu Bohu, aby se toto nerozšířilo i jinam...
Tak jsem měl dnes poprvé v životě možnost ochutnat Šeráka (dosud jsem z holby znal akorát hnusný hořký Ambrosius) a musím říct- jako pivu mu vlatsně není co vytknout, ale nezaujme. Je prostě takový nevýrazný, takové europivo, co neurazí, ale žádnou chutí člověka ani neosloví. Asi bych se tedy přiklonil ke Zbyňku Holanovi a Romanu Holoubkovi.
1 | 2 |
Vyhledávání
nejsem žádnej pivař, dám si max. 4 piva.
S Holbou mám následující zkušenosti:
Šerák točený -skoro vždycky mě po něm bolí hlava (ať si dám jeden nebo dva kousky, víc je pro mě druhý den smrt).
Clasic lahvový-výborný, v jakémkoli množství.
Podobný reakce mají další dva známí, co spolu občas na pivo zajdem.
Nevím proč ale je to tak.